Mikrobiolog priporoča: 5 higienskih kuhinjskih pripomočkov, ki jih je dobro imeti pri roki te dni

V tem času moramo biti še posebno pozorni na higieno, tudi v kuhinji.

Čeprav bi nam takšna navodila morala biti povsem samoumevna, si v teh dneh marsikdo roke umiva večkrat kot sicer. Zdi se, da je strah pred koronavirusom prisoten že v vsakem izmed nas in panika je vidna na vsakem koraku. Tudi mi bomo ponovili, zamozaščitno ravnanje je v tem trenutku izjemnega pomena, kako pa ravnati v kuhinji? Portal The KItchn je povprašal Sally Bloomfield, mikrobiologinjo in svetovalko za higieno na International Scientific Forum on Home Hygiene, katere pripomočke moramo vedno imeti pri roki.

Preberite tudi: Kuhanje v »karanteni«: Čudovite jedi, ki jih lahko naredimo iz pločevinke fižola

Tekoče milo

Seveda si roke lahko umijemo tudi s trdim milom, a ker se prenaša iz rok v roke, je lahko, čeprav gre za milo, medij okužbe. V tem času zato raje uporabljajte tekoče milo ter roke temeljito in večkrat na dan umijte pod tekočo vodo.

Sveža krpa

V tem času je priporočeno, da ima vsak uporabnik gospodinjstva svojo krpo, ki jo tudi redno menjuje. Virusi in bakterije namreč lahko na tkanini zdržijo tudi do 12 ur, zato po tem, ko si umijete roke, vedno uporabite svežo krpo.

Priporočamo: Kako izdelamo domače razkužilo

Papirnate brisače

Še bolje je, če v tem času namesto krpe uporabljate papirnate brisačke za enkratno uporabo. Vse površine, ki bi lahko bile okužene, raje očistite z njimi, svetuje Bloomfieldova.

Močno čistilo

Smo veliki pristaši varovanja okolja in večino časa posegamo po naravnih čistilih. A v tem času je potrebno uporabiti antibakterijska oziroma antivirusna in bolj agresivna sredstva. V tem času je prostore namreč potrebno večkrat temeljito očistiti, svetuje mikrobiologinja.

Razkužilo

Doma imejte na zalogi tudi razkužilo, ki ga je v tem času sicer težko dobiti. Ta se med seboj razlikujejo, zato bodite pozorni, da tistega, ki je namenjen razkuževanju površin, uporabljate za površine, tistega, ki je za lastno uporabo, pa uporabljate za razkuževanje rok.

Preberite še: To morate nujno vedeti, preden uporabite suhi kvas

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana