Nakup kuhinjske bele tehnike: na katera vprašanja morate odgovoriti pred izbiro?

Nakup novih kuhinjskih aparatov in bele tehnike je ena največjih investicij vašega časa in denarja ter ima neposreden vpliv na funkcionalnost, slog in uporabnost vaše kuhinje.

Pameten nakup bele tehnike je lahko zelo zahtevna naloga, sploh če želite preučiti vse možnosti, od najdražjih dizajnerskih pa do ugodnejših nizkocenovnih modelov. Kako sploh izbrati?

Za večino, sploh za tiste, ki radi kuhate, najbolj razburljiv del opremljanja kuhinje verjetno ni izbor novih omaric in pultov, temveč priložnost, da končno kupite vrhunske kuhinjske aparate in belo tehniko, ki vam popolnoma ustrezajo. Vsekakor je pomembno preveriti ponudbo znanih proizvajalcev, ne pozabite pa pogledati še cen lanskih modelov, ki so pogosto cenejši, še vedno pa enako kakovostni in privlačni.

Če želite biti prepričani o svojih odločitvah, se držite nekaj osnovnih pravil in vprašanj, na katera morate odgovoriti pred nakupom. Kako pogosto kuhate? Za koliko ljudi najpogosteje kuhate? Kateri aparati najbolj ustrezajo vašemu slogu kuhanja in potrebam vaše družine?

Ponujamo vam nekaj nasvetov, ki vas bodo vodili pri procesu nakupa in vam pomagali pri odločitvi o nakupu bele tehnike in kuhinjskih aparatov.

Hladilniki

Ne glede na to, o katerem kosu bele tehnike govorimo, pri odločitvi se ne osredotočajte na nepotrebne funkcije, opisane v nerazumljivem jeziku, in na to, kako lepo so aparati videti. Ko je govor o izboru novega kosa bele tehnike, se odločajte na podlagi svojih življenjskih navad. Pri novem hladilniku upoštevajte navade članov svojega gospodinjstva, razmislite, kako pogosto kuhate in jeste doma, velikost pa izberite glede na število članov gospodinjstva. Nujno preverite energijski razred izbranega modela, razmislite pa tudi o tem, ali bi vam prav prišel še ločen hladilnik za vina.

Štedilniki in plošče za kuhanje

Tudi tu postavite na prvo meste svoje navade v kuhinji – če radi kuhate za svojo družino in to delate vsakodnevno, bosta vaši največji zaveznici kakovostni in zanesljivi kuhalna plošča in pečica. Prva odločitev, ki jo morate sprejeti, je vrsta naprave, ki jo želite v svoji kuhinji. Izbirate lahko med samostoječimi štedilniki s pečico, ki so praktični in enostavni za namestitev, ali pa ločeno izberete kuhalno ploščo in pečico za vgradnjo. Pomembna je tudi odločitev glede vrste kuhalne plošče. Izkušeni kuharji vam bodo svetovali plinsko ploščo, razmislite pa tudi o indukcijski in steklokeramični, ki jo verjetno najdemo v večini kuhinj.

Napa

Nepogrešljiv kuhinjski aparat je kuhinjska napa, ki ji pogosto ne pripisujemo pomembnosti in pozornosti, ki si jo zasluži. Dobra ventilacija je zelo pomembna in nam lahko močno olajša kuhanje. Napo izberite glede na želeni način vgradnje, izbor pa prilagodite tudi velikosti izbrane plošče za kuhanje. Pri napi so pomembni pretok zraka, glasnost in filter. Ob nakupu obvezno preverite načine vzdrževanja in redno čistite filtre ter jih po potrebi zamenjajte.

Pomivalni stroj

Vedno bolj pomemben kos bele tehnike v kuhinji je pomivalni stroj. Podobno kot hladilnik ga izberite glede na velikost in navade vašega gospodinjstva. Če redko kuhate doma ali ste omejeni s prostorom, izberite ožji vgradni model. Če kuhate vsak dan in imate na voljo več prostora, pa lahko izbirate med številnimi aparati običajne širine. Pozorni bodite na notranjost stroja, razporeditev razdelkov in način zlaganja posode v notranjost. Velikost pomivalnih strojev se meri s številom pogrinjkov, ki jih je mogoče pomiti naenkrat, za dolgotrajno in brezhibno delovanje pa izberite model z notranjostjo iz nerjavečega jekla.

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana