Odprta Kuhinja

Krompirjeva solata s kremastim prelivom, ki jo morate pripraviti še to pomlad

Krompirjeva solata, ki jo morate pripraviti še to pomlad (Foto: Yaska)
Odpri galerijo
A+   A-
Začenja se sezona žara ter prijetnega druženje na terasah in vrtovih. Zato je recept za pomladansko solato, ki se kot priloga zelo poda k vsem mesnim in ribjim jedem, nekaj, kar v tem času moramo imeti v rokavu.

Ta čudovita solata, ki je pripravljena iz mladega krompirja, špargljev, graha, redkvic ter mlade spomladanske čebulice, je zagotovo prava zelenjavna bomba, ki je izredno zdrava in hranljiva, hkrati pa tudi zelo prijetno osvežilna. Za njeno svežino poskrbi fantastičen kremast preliv s svežimi zelišči, polnega okusa, ki čudovito objame vsak košček zelenjave. Solato lahko pripravimo že vnaprej, vsekakor pa jo je priporočljivo preliti s prelivom šele tik pred serviranjem. Tovrstne solate pa se lahko lotimo tudi kot samostojne jedi za kosilo ali večerjo in jo postrežemo s kosom kruha.

Brez okusnega preliva ni dobre krompirjeve solate (Foto: Yaska)
Brez okusnega preliva ni dobre krompirjeve solate (Foto: Yaska)

Krompirjeva solata

Za 4 do 6 oseb.

Solata

  • 1 kg mladega krompirja (predlagam sorto astor)
  • ½ kg neolupljenega graha oziroma 150 do 170 g olupljenega
  • 150 g špargljev
  • šop redkvic
  • 2 mladi spomladanski čebulici

Preliv

  • 1 žlica gorčice
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • sok ½ limone
  • 4 žlice oljčnega olja
  • nasekljana sveža zelišča (drobnjak, peteršilj, koprc)
  • sol in poper po okusu

Priprava

  1. Mladi krompir operemo in ga prerežemo na pol ter v vodi kuhamo (z lupino) na zmernem ognju. Ko voda zavre, jo osolimo in kuhamo približno 15 do 20 minut. Pazimo, da krompirja ne razkuhamo! Dobro odcedimo in pustimo, da se krompir popolnoma ohladi.
  2. Šparglje narežemo na manjše koščke in jih na hitro popečemo ali pa kakšno minuto ali dve kuhamo v vodi.
  3. Mladi grah skuhamo v vodi do mehkega, vendar pazimo, da ga ne razkuhamo. Ostati mora »al dente« oziroma hrustljav. Odcedimo in ohladimo (lahko postavimo v ledeno vodo).
  4. Redkvice operemo in jih narežemo na tanke kolobarje, prav tako tudi mlado čebulico.
  5. Pripravimo solatni preliv: v kozarček s pokrovom damo vse sestavine za preliv, zapremo ter kozarček z roko dobro pretresemo, da preliv postane lepo kremast.
  6. Sestavimo solato: na servirni krožnik za solato najprej naložimo krompir, nato dodamo šparglje in grah, narezane redkvice ter mlado čebulico in prelijemo s prelivom. Po želji okrasimo s svežimi zelišči ali pomladnimi cvetovi.

Priporočamo še: Tako shranite šparglje, da bodo v hladilniku ostali sveži

Deloindom.si: Podkast: V vsaki hiši naj bo kurišče na drva

Datum Objave: 25.4.2024 ob 07:04

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: