Napake, ki jih nikoli ne smete početi, ko posodo pomivate ročno

Ročno pomivanje posode najverjetneje ni vaše najljubše gospodinjsko opravilo, kljub temu, da se zdi precej enostavno.

Pri ročnem pomivanju posode moramo najprej upoštevati prvo in najpomembnejše pravilo: odlašanje je prepovedano. Naučili smo se že, da si s takšnim početjem ne naredimo nobene usluge, saj kup nepomite posode s časom ne postane nič manjši. Nasprotno, opravilo si s čakanjem le še zakompliciramo, saj se umazanija zasuši. Kako se zgodba nadaljuje, nam najbrž ni treba razlagati. Namesto tega spodaj raje naštevamo še nekaj dodatnih nasvetov, ki se jih velja držati pri ročnem pomivanju umazanih krožnikov, ponev in loncev.

Ne premišljujte preveč

Kot smo že omenili, odlašanje s seboj ne prinese ničesar dobrega, poleg tega pa se bomo kupa umazane posode iz minute v minuto težje lotili. Po navadi nam pomivanje posode vzame manj časa, kot si mislimo, najtežje pa je seveda začeti. Dlje časa, kot bomo oklevali, bolj se nam bo opravilo upiralo, zato kar hitro primite za gobico in začnite s tistim kosom, za katerega mislite, da ga je najlažje očistiti.

Umazana gobica

Pomivanja se bo težje lotiti, če bomo vedeli, da je prva stvar, ki se je moramo dotakniti, umazana gobica. Bodite dosledni pri njenem čiščenju in jo na koncu vedno temeljito operite ter postavite na suho površino, da se osuši. Tako se boste veliko lažje lotili pomivanja.

Pomivanje z golimi rokami

Preden se lotite pomivanja, na roke vedno nataknite gospodinjske rokavice. Takšna navada ima namreč dve veliki prednosti: ne bo se vam treba dotikati ostankov hrane in druge umazanije, hkrati pa boste svojo kožo in nohte zaščitili pred izsuševanjem in drugimi poškodbami.

Namakanje posode

Delo si boste olajšali, če boste pred pomivanjem posodo najprej namočili. Izberite največji že umazan lonec in ga napolnite z vodo, nato pa z umazano posodo napolnite še njega. Tako boste preprečili sušenje umazanije in si prihranili kar nekaj dragocenih minut, ki bi jih sicer porabili za drgnjene posode.

Previdno pri namakanju

Seveda to ne pomeni, da priporočamo, da namočite vso posodo, ki potrebuje pomivanje. Nikar ne namakajte litoželeznih ponev in loncev, nožev in lesenih kuhalnic, desk za rezanje in podobnega. Počivanje v vodi bi jih namreč poškodovalo in jim s časom občutno skrajšalo življenjsko dobo.

Sušenje posode

Tako pomembno, kot je čiščenje, je tudi sušenje posode. Nikar v omaro ne zlagajte še mokre ali vlažne. V vodi se namreč lahko razvijejo bakterije in iz omaric se bo tako pričel viti neprijeten vonj. Poskrbite, da imate poleg korita vedno pripravljeno odlagalno površino za sušenje. Tako se lahko celo izognete brisanju posode s suho krpo.

Preberite še: Kdaj ste nazadnje zamenjali gobico za pomivanje posode?

Fotografija: Nattakorn Maneerat/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed