Napake, ki jih po mnenju arhitektke ne smete zagrešiti, ko načrtujete novo kuhinjo

Načrtujete novo kuhinjo?

Naj vam priskočimo na pomoč. Načrtovanje kuhinje nikakor ni preprosto opravilo. Izbira barve, stila pohištva in kuhinjskih aparatov ni mačji kašelj, sploh, ker vemo, da kuhinje po prenovi nekaj let ne bomo menjali. Ker moramo biti pozorni na toliko stvari, da pri načrtovanju zlahka kakšno spregledamo, smo se obrnili na Nino Vodopivec, mlado arhitektko, ki ima tudi svoj blog z imenom IDAA.

»Pri načrtovanju kuhinje je potrebno razmišljati o potrebah uporabnika kuhinje,« pravi Nina. »On je tisti, ki ve, kaj in kako nekaj počne v kuhinji, kako shranjuje živila ter katere gospodinjske aparate dnevno uporablja. Izbira materialov kuhinje je odvisna od tega, koliko posameznik uporablja kuhinjo. Barvna paleta kuhinje pa se običajno prilagaja ostalim bivalnim površinam. Kuhinja velja za srce doma, priporočljivo je, da nam pogled iz kuhinje uhaja v dnevni bivalni prostor,« dodaja.

Spodaj tako naštevamo glavne napake, na katere nas opozarja arhitektka.

Kuhališče in umivalnik skupaj

Prostor med umivalnikom in kuhališčem (štedilnikom) je najdragocenejši prostor v kuhinji. Nanj odlagamo številne stvari, ki jih med kuho nujno potrebujemo. Temu vmesnemu prostoru je potrebno nameniti vsaj 60 centimetrov odlagalne površine.

Kuhinjsko korito ob oknu

Zagotovo je lepo opazovati dogajanje izven kuhinje med pomivanjem posode. Veliko
posameznikov pa pri načrtovanju okna nad kuhinjskim koritom pozabi na njegovo odpiranje. Kuhinjsko korito ima običajno tudi pipo iz katere priteče voda, ki doda svojo višino. Alternativa je, da je okno zgolj fiksno in se ne odpira. Če želimo, da se okno odpira, imamo dve rešitvi. Prva je, da je parapet okna vsaj 20 centimetrov višji kot kuhinjski pult, druga pa, da imamo pipo, ki se skrije v umivalnik (potopna pipa).

Premalo vtičnic

Vtičnice so v kuhinji nujno zlo. Pri načrtovanju kuhinje pomislimo, koliko gospodinjskih aparatov bo krasilo naš kuhinjski pult. Običajno nad pultom ali v pultu predlagamo minimalno štiri vtičnice za manjše kuhinje. Hitra računica nam pove, da kavni avtomat, mikser, toaster in grelnik vode skoraj vsakodnevno krasijo naš kuhinjski pult. Nikakor pa ne smemo pozabiti niti na močnejše porabnike elektrike – štedilnik, če ne izberemo plinskega, pomivalni stroj, hladilnik in pečica. To so močnejši uporabniki, na njihovo lokacijo je nujno potrebno opozoriti elektroinštalaterja.

»V kuhinji ne potrebujem nape, ker imam kuhališče ob oknu«

Ni res, v kuhinji potrebujete napo. Napa skrbi, da iz prostora odvaja neprijetne vonjave in vlago. Odprto okno pa poskrbi zgolj za svež zrak v prostoru. Če v bivalnih površinah nimamo mehanskega prezračevanja, je potrebno izbrati napo z zunanjim odvodom zraka (napa z odzračevalnim načinom).

Optimalna globina delovnega pulta v kuhinji je 60 centimetrov

Na kuhinjski pult globine 60 centimetrov bomo brez težav umestili vse standardne gospodinjske aparate (kuhališče, umivalnik) in brez težav tudi dostopali do visečih nadpultnih omaric. Če izberemo delovni pult, ki je globlji, bi bila ovirana drža našega telesa. Če se odločimo za pomožni delovni pult, na katerega pretežno odlagamo stvari, je njegova še smiselna globina 45 centimetrov.

Pečica na višini

Kuhinja je namenjena nenehnemu gibanju in premikanju od točke A do točko B. Pri njenem načrtovanju je pomembno, da imamo vse na dosegu roke in da naredimo med pripravo hrane čim manj korakov. Pečica na višini na dolgi rok pomeni manjšo obremenitev hrbtenice. Priporočljivo je, da se spodnji rob pečice postavi na višino kuhinjskega pulta. Pečica na višini je enostavnejša tudi za čiščenje, saj se vam ni treba priklanjati.

Razmak med pultom in otokom ali dvema vzporednima pultoma

Optimalen razmak med dvema fiksnima elementoma v kuhinji, ki sta vzporedna, je 90 centimetrov. Zakaj takšen razmak? V kuhinji se pogosto znajdeta dve osebi, za neovirano gibanje dveh oseb pa je ta širina minimalna mera, da se lahko še srečata. Poleg tega so tudi predalniki v kuhinji globine 60 centimetrov, zato ga bomo lahko popolnoma odprli in iz njega neovirano jemali pripomočke.

Umestitev pomivalnega stroja

Pri umestitvi pomivalnega stroja moramo biti pazljivi na dvoje: pomivalni stroj mora biti v neposredni bližini pomivalnega korita in na najmanj prehodnem mestu v kuhinji. Nikakor pomivalnega stroja ne umeščajte ob kuhinjski vhod.

Površine v kuhinji?

Če veliko in vsakodnevno kuhate, je vsekakor najbolj priporočljivo izbrati gladke površine, ker se lažje čistijo in se v majhnih porah ne zaustavljajo številni madeži, ki nastanejo pri kuhanju.

Obloge zidu v kuhinji

Poznamo številne obloge kuhinjskega zidu: od kamnitih, keramičnih in steklenih do lesenih in oblog, ki so iz ultrapasa (enak material kot cenovno najdostopnejši kuhinjski pulti). Kakšno oblogo izbrati, je odvisno od tega, kakšno kuhališče uporabljate. Če ste uporabnik klasičnih plinskih štedilnikov, stenske obloge iz ultrapasa in lesa v bližini kuhališča odpadejo. Plamen plina lahko požge les ali raztopi vrhnjo plast ultrapasa. Steklo je material, ki je najbolj hvaležen za čiščenje. Keramika? Ploščice imajo fuge, ki terjajo svoj davek med čiščenjem. Kamen mora biti pred montažo ustrezno zaščiten, da ne vpija maščob. Cenovno najbolj dostopna zaščita pa je pralna barva, ki se uporabi za barvanje stene. Nekateri jo nato še dodatno zaščitijo, čiščenje takšne površine pa je primerljivo s čiščenjem steklene stenske obloge.

Preverite še: Sedem nakupovalnih navad v drugih delih sveta, ki jih je pametno prevzeti

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed