Pet idej, kako odišaviti kuhinjo na naraven način

V kuhinji naj vedno vladajo prijetne vonjave.

Kadar kuhamo, diši po sestavinah, ki smo jih vrgli v lonec. O tem, kako se znebiti neprijetnih vonjav, si lahko preberete tukaj. A v kuhinji naj po svežem diši tudi takrat, ko štedilnik in pečica mirujeta. Še posebej v dneh, ko boste v svojem domu verjetno gostili več obiskov kot ponavadi, je vonj stanovanja izredno pomemben.

Če želite toplino in domačnost v svojih kuhinji pričarati na naraven način ter se izogniti dišečim svečkam, ste na pravem mestu. Spodaj namreč nizamo nekaj idej, kako prijetno odišaviti dom iz sestavin, ki jih imate v shrambi.

Sušeni agrumi

Agrumi se zaradi svoje aromatičnosti nemalokrat znajdejo kot osnova mnogih parfumov. Njihovo eterično olje je namreč nadvse dragoceno, a če ga nimate pri roki, boste prijeten vonj po pomarančah in limonah ustvarili tudi, če sadeže narežete na rezine ter jih postavite na radiator. Vroč zrak bo namreč vonj raznesel po celem stanovanju. Prav tako lahko na radiator postavite skledico, v katero zmešate malo vode, cimeta, kardamoma in limonovega soka. Tekočina bo počasi izparevala, vaše stanovanje pa omamno dišalo.

Kopel

Pripravite začimbno kopel, po kateri bo dišalo celo stanovanje. Na štedilnik pristavite velik lonec z vodo, vanj narežite nekaj rezin limone ter ji dodajte poljubne začimbe. Poizkusite z rožmarinom, materino dušico ali vejicami evkaliptusa. Mešanico nato pustite vreti kar nekaj časa in prijeten vonj bo opazil prav vsak, ki bo vstopil čez vaš prag.

Leteče pomaranče

Čeprav se sliši nekoliko smešno, predlagamo, da v svojem stanovanju s stropa obesite nekaj pomaranč (lahko narezanih na kolobarje). Preden jih prevežete z vrvico pa jih prepičite z dišečimi klinčki. Leteče pomaranče bodo tako oddajale nadvse prijeten vonj.

Smrekove vejice

Odpravite se na sprehod ter v gozdu naberite nekaj vejic smreke, jelke ali bora. Sveže odlomljene nato postavite v vazo. Oddajale bodo čudovit in svež vonj po gozdu, prav tako pa bodo prijetna dekoracija vašega stanovanja. Po želji jih lahko tudi okrasite z okraski za jelko, ali nanje obesite suhe pomaranče. Prav tako bodo dišali tudi šopki sivke ali evkaliptusa.

Specite piškote

Ni bolj domačega vonja kot je vonj po sveže pečenih piškotih. Zamesite testo z veliko količino cimeta, masla, kardamoma in podobno omamnih dišav in v vašem stanovanju boste nemudoma pričarali božično vzdušje.

Priporočamo še: To je pravilen način priprave čokoladnega obliva ganache

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana