Prednosti in slabosti štedilnika na drva

Štedilniki na drva so del nostalgije po starih časih, svoj prostor pa imajo v marsikateri sodobni kuhinji: na njem lahko kuhamo, pečemo in tudi ogrevamo prostor.

Čeprav smo v obdobju komoditete navajeni kuhanja na električnem ali plinskem štedilniku, ki ne zahtevata posebnih spretnosti, se mnogi nostalgično spominjajo štedilnikov na drva, ki so nekoč kraljevali v naših kuhinjah. V prenekateri ga najdemo še danes, zdi se celo, da se vračajo v naše domove, podobno kot kamini. Za štedilnik na trda goriva bi lahko malo v šali rekli, da je multifunkcijska naprava: na njem lahko kuhamo, če ima pečico, pečemo meso, kruh, pico in druge dobrote, z njim segrevamo vodo in, navsezadnje, ogrevamo prostor. Slišati je prav lepo, a ni preprosto. Najprej potrebujemo primeren prostor, tudi za drva, in seveda dimnik, kar je v nekaterih blokih in hišah lahko težava. Štedilniki na drva so lahko samostoječi ali vgradni. Kar nekaj mojstrov lahko naredi štedilnik po meri vaše kuhinje, ga vgradijo ter oblečejo v ploščice, ki se skladajo s celostnim videzom prostora. To je seveda precejšnja investicija, vendar je dolgoročna, tako da se gotovo splača. Seveda, če bo štedilnik redno v uporabi.

Kurjenje ni preprosto

Poleg tega je za tak način kuhanja in gretja treba imeti čas pa tudi nekaj spretnosti. Neizkušenim ni preprosto zakuriti in potem ognja primerno vzdrževati. Če bo gorelo preveč, bo hrana kipela, če premalo, ne bomo nič skuhali. Nekdo, ki pride iz službe ob petih popoldne, najbrž ne bo šel kurit, da bo lahko skuhal večerjo. Skratka, uporaba štedilnika na drva zahteva poseben način življenja, ki si ga le redki lahko privoščijo. Ne smemo pozabiti, da bomo imeli drva v kuhinji, da je treba peč redno čistiti in pospraviti pepel. Tisti, ki tak štedilnik imajo, so nad njim po večini navdušeni, zlasti ko kurjenje postane rutina. Nič ne odtehta prijetnega vonja in toplote, ki ga oddaja peč na drva, in nedeljska juha, ki počasi vre na robu štedilnika. In dobro vemo, da se pica in kruh dosti boljše spečeta v peči na drva kot v električni pečici. Štedilnik na drva lahko v sodobnem domu, kjer je kuhinja povezana z dnevno sobo in je osrednji prostor v hiši ali stanovanju, tudi nadomesti ogrevanje s centralno napeljavo. Vsaj v dnevih, ko ni zelo mrzlo. Mnogi se nad kamini in štedilniki na trda goriva navdušujejo tudi za to, ker pomenijo varnost za primer, da zmanjka elektrike. Kdor ima prostor, si lahko omisli kar dva štedilnika. Med tednom, ko ni časa, kuha na plin ali elektriko, med vikendi pa zakuri v štedilniku na drva in lepo počasi ves dan vzdržuje ogenj.

Preberite še:
Prednosti in slabosti plinskega štedilnika
Prednosti in slabosti električnega štedilnika

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed