Prej in potem: Urškina prenova kuhinje za barvite kuharske podvige

Ko staro oranžno »marlesko« zamenja sodobna kuhinja, ki postane center dogajanja mlade družine.

»Kuhinja je osrednji prostor našega doma, kjer se zadržujemo veliko časa. Otroka imata v istem prostoru tudi igralnico, v kateri, ko v kuhinji ustvarjava s partnerjem, v svoji mini kuhinji ustvarjata tudi onadva. Biti mora urejena tako, da v njej z veseljem čas preživljava v dvoje, z otrokoma in prijatelji,« meni Urška Oman iz Maribora, ki je velika oboževalka pohištva iz Ikee, zato je ob prenovi svojega novega doma vedela, da bo kuhinjo izbrala prav pri njih. Svojo sanjsko kuhinjo je navdušeno delila z bralci bloga, nam pa odprla vrata in dušo, da smo lahko začutili, zakaj ji ta prostor toliko pomeni.

Urška še hrani fotografijo stare kuhinje. Kdo bi si mislil, da v tem prostoru nekdo lahko ustvari tako čudovit ambient!

Urška Oman, mamica dveh otrok in zagovornica vseh žensk (za katere verjame, da smo carice sveta), je avtorica bloga Carica sveta, na katerem piše o materinstvu, partnerstvu, življenju kot ženska in o svoji strasti: urejanju stanovanja v dom – s ščepcem sarkazma, kave, poljubčkov in objemov.

V letošnjem letu je začela s projektom prenova našega doma, v okviru katere se je lotila tudi kuhinje ali oranžne »marleske« iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, ki je že zdavnaj odslužila svoje. »Stene, ki se luščijo, plesen za kuhinjskimi elementi, na tleh zalepljena dva topla poda in še tepih, dotrajani kuhinjski elementi, ki si jih s strahom odprl …,« je stanje pred prenovo opisala Urška, ki danes izpostavlja pet najljubših predelov v svoji sanjski kuhinji.

Priporočamo tudi: FOTO: kuharski kotiček Mateje iz Maribora, v katerega se boste zaljubili

Delovna površina

Že ob selitvi na svoje sta bila Urška in njen mož odločena, da bosta enkrat prišla do prostorne kuhinje z velikim pultom. V načrtu imata še otok na sredi prostora, a ker imata že zdaj dovolj površine za delo, se z veseljem lotita vedno novih kuharskih podvigov.

Pomivalno korito

Urška je, če je v kuhinji to izvedljivo, pristaš velikih korit. Njena prejšnja kuhinja je imela prav takšnega in če bi se odločala še enkrat, bi kocka padla za enakega. »Brez težav vse pomijem, zelo hvaležno se očisti, pa tudi na pogled je popoln za tak stil kuhinje,« pravi.

Polica namesto omarice

Nad koritom je raje kot omarico izbrala polico in se tako izognila občutku utesnjenosti. Poleg tega pa je s polico dobila možnost, da na ogled postavi kakšne dekorativne kose in ustvari središčno točko. Kuhinja tako zares lepo diha.

Pečica na višini

Kljub temu, da so ji številni odsvetovali, da pečico postavi višje, ker to »baje sploh ni potrebno in je samo modna muha«, je Urška sledila svoji viziji. Zdaj je s pečico na višini 88 centimetrov izredno zadovoljna. Da bi pogledala, kako se pripravlja dišeče pecivo in okusno kosilo, se ne rabi sklanjati, pri odpiranju vrat pa se ji zaradi pare očala več ne orosijo!

Plinska kuhalna plošča

Vsi, ki kuhajo na plinskem štedilniku, se bodo strinjali z Urško, da je že sama kuha svojevrstno doživetje. »Rada imam pripravljanje rižot v svojem težkem voku na pravem ognju. V tem uživam,« pravi. Štedilnik čisti kar se da redno. »Hladne rešetke namočim v topli vodi, v katero sem dodala sredstvo za pomivanje posode ali kakšno drugo naravno čistilo. Kapice samo obrišem, preostali del kuhališča pa vsak dan poškropim s čistilom,« pove Urška, ki prisega na naravna čistila.


Fotografije: Sonja Ravbar

Preberite še: Prej in potem: čudovita prenova doma mladega para iz Ljubljane
Na Delo in dom pišejo: Ikeina trgovina bo ena izmed najbolj trajnostnih stavb v Ljubljani
Tjaša Sterle Polak

Novinarka iz vasi pod Stolom. Med hribi pogrešam morje, na plaži pa gore. Pogovarjam se z živalmi in kuharskimi recepti, ki mi ne uspejo, a se vztrajno trudim, ker preveč rada jem.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana