Preprost trik, s katerim boste rešili zažgano posodo

Ste zažgali karamelo?

Opala, v kuhinji kaj hitro pozabimo zmanjšati ogenj in škoda je narejena. Ostanki preveč prepražene čebule, črna zaplata zavretega mleka. Kaj pa zdaj?

Brez skrbi, škoda je na srečo popravljiva in lonec še ne rabi romati v smeti: raje ga za nekaj minut namočite v vodo z detergentom. Namakanje pa ni edina rešitev. V kuhinji imate namreč gotovo tudi vi skrito neverjetno učinkovito orožje: govorimo o nadvse uporabni sodi bikarboni, ki nas marsikdaj reši zagate, ko je treba očistiti pečico ali zloščiti pribor. Pomaga pa tudi pri zažgani posodi.

Metoda je preprosta. V zažganem loncu zavrite vodo, vanjo vsujte dve do tri žlice sode bikarbone in dobro premešajte. Pustite brbotati nekaj minut, nato pa poprimite za leseno kuhalnico ter z njo podrgnite po dnu posode. Zažgana plast se bo brez pretiranega napora odlepila od posode. Ostanke odlijte v stranišče ter lonec kot običajno operite z detergentom – po nekaj minutah bo videti kot nov.

Opomba: večji in bolj trdovratno zažgan, kot je lonec, več žlic sode bikarbone bo potrebne, a brez skrbi, trik bo rešil tudi največje posode.
Preverite še, kje vse vam lahko pomaga soda bikarbona:
Kako odstranimo nevarne pesticide s sadja in zelenjave
Kako očistiti pečico brez kemikalij in agresivnih detergentov

Vir: Thekitchn.com
Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed