Sedem namenov, za katere lahko uporabite kuhinjsko krpo

Ne, ni uporabna le za brisanje posode.

Verjetno si mislite, kaj novega bomo za vas odkrili tokrat. Seveda, kuhinjska krpa je pač kuhinjska krpa. Nič posebnega.

A slednje ne bo držalo. Marsikdaj namreč pozabimo, kako uporabna in večnamenska je v resnici. Ne verjamete? Preverite, katera opravila v kuhinji lahko prevzame kuhinjska krpa in za kaj vse vam lahko pride prav.

Sušenje

Sušilca za perilo žal ne more nadomestiti, lahko pa vam pomaga osušiti solato. Ko otrebite zelenjavo, a nimate »vetrnice« za solato, lahko namesto slednje uporabite kuhinjsko krpo. Italijanske gospodinje namreč oprano listnato zelenjavo razporedijo po tkanini, jo po dolgem zavijejo, prepognejo in nato vržejo čez ramo, na levo in desno stran. Solata bo tako suha v nekaj sekundah.

Precejanje

Tkanina kuhinjske krpe, seveda sveže oprane, je tudi odličen pripomoček za precejanje. Kadar želite precediti fino zmes, za katero so luknjice cedila prevelike, jo preprosto vlijte čez krpo in znebili se boste odvečne tekočine.

Ožemanje

Krpa je tudi nadvse uporabna za ožemanje. Če si na primer želite ožeti naribana jabolka ali kumare, jih preprosto položite na krpo, vse skupaj zavijte v žep in ožemite nad kuhinjskim koritom.

Podstavek

Naj vam postrežemo s primerom. Stepate beljak ali smetano, skleda, v kateri miksate, pa ves čas pleše in kmalu je vaša kuhinja popolnoma zapackana. Težavo boste rešili tako, da krpo zvijete v kačo in jo zavežete okoli posode. Tako bo ostala na mestu.

Rokavica

Ne najdete prijemalke za vročo pečico? Preprosto nekajkrat prepognite kuhinjsko krpo, jo ovijte okoli dlani in že imate kuhinjsko rokavico. Adijo opekline!

Ohranjanje toplote

Tkanina kuhinjske krpe je tudi odlična toplotna izolacija. Če ste spekli koruzo, kruh ali kostanj in ga želite ohraniti toplega, krpo položite v košaro, nanjo pa postavite poljubno vroče živilo ter ga zavijte s konci krpe. Tako bo hrana ostala topla dlje časa.

Odeja

Ne predlagamo, da se vanjo ovijete v postelji, je pa kuhinjska krpa odlična odeja za testo, ki mora počivati. Bodisi pečete potico, pico ali kruh, vlogo odeje bo krpa odlično odigrala, saj bo preprečila, da bi se testo po vrhu posušilo. Tako boste tudi bolj trajnostni, kot če bi uporabljali plastično folijo za živila.

Priporočamo: Bavette carbonara s pistacijami

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed