Tako bi morali pravilno skrbeti za teflonsko ponev

Brez dobre ponve v kuhinji ne gre, za ta dragoceni kos posode pa moramo ustrezno skrbeti.

Ponev spada med najpogosteje uporabljene kuhinjske pripomočke. Prvič v dnevu jo uporabimo že zjutraj, ko za zajtrk pripravimo jajca. Kasneje nam pomaga pri rižotah, omakah, palačinkah in še bi lahko naštevali. V kuhinji gotovo spada med naše najzvestejše pomočnice, ravno zaradi pogoste uporabe pa gre zanjo lepo poskrbeti. Saj veste, da ne bi uničili premaza in bi nam ponev služila dolgo. Tudi po več let.

V dobro ponev velja vložiti kakšen evro več. Pri nakupu pazimo, da je čim bolj kakovostna, prav vsak cent se bo kasneje obrestoval. Če bomo le previdno ravnali z njo. Teflonska ponev v resnici sploh ne zahteva posebno zapletene nege, velja pa upoštevati nekaj spodnjih nasvetov, ki jih imejte v mislih tudi, če uporabljate nelepljivo ponev, ki nima teflonskega premaza.

Ostanite pri srednjih temperaturah

Kot piše portal The Kitchen, je za nelepljivo ponev bistvenega pomena, kako visoki temperaturi jo izpostavljate. Če vam je mar za njeno dolgoživost, nikar ne posegajte po najvišjem plamenu, temveč hrano pripravljajte na nizkem ali srednjem. Tako bo nelepljivi premaz dlje ohranil svoje pomembne lastnosti. Ena izmed njih je predvsem ta, da nelepljivi premaz odlično prevaja toploto, zato ni potrebe, da bi pretiravali z vročino.

Izbira maščobe je pomembna

Tudi izbira maščobe je za kondicijo vaše ponve zelo pomembna. Že res, da lahko hrano na njej pripravljamo tudi brez olja, a večinoma po njem vseeno posegamo. Za ponev je tako celo bolje. Predvsem pa je pomembno, katero maščobo izberemo. Najboljša so olja, ki imajo visoko vrelišče. Zgoraj omenjeni portal priporoča na primer avokadovo ali sezamovo. Izogibati pa se je dobro tudi maščobam v razpršilu, saj te za sabo puščajo kemijsko strukturo, ki poškoduje premaz.

Ponev segrejte počasi

Po tem, ko izberete pravo olje, je pomembno, da ponev segrejete postopoma, pri tem pa dodate maščobo na začetku, torej takoj, ko prižgete štedilnik. Ne le, da se tako sestavine v ponvi ne bodo lepile nanjo, tudi bolj zdravo je to za našo posodo.

Les in plastika, nikar kovine

Za mešanje, obračanje in zajemanje jedi v kombinaciji s teflonsko ponvijo nikar ne uporabljajte kovinskih pripomočkov. Z njimi boste namreč poškodovali premaz, zato vzemite le lesene, plastične ali silikonske kuhalnice, zajemalke in spatule.

Počakajte, da se ohladi

Ko zaključimo s kuhanjem, se skrb za poves seveda še ne konča. Prvo pravilo je, da vedno (res vedno!) najprej počakamo, da se ponev ohladi, predno jo izpostavimo hladni vodi. V nasprotnem primeru tvegamo, da bo uničena ponev kar najhitreje romala v smeti.

Pozabite na pomivalni stroj

Vemo, da je pomivalec v kuhinji vaš zaveznik, a če si res želite ponev ohraniti leta, jo bo treba pomiti ročno. Pomivanje bo gotovo v nekaj sekundah, če le uporabite nežen detergent v kombinaciji z mehko gobico. Nobenih žičnatih in hrapavih – te lahko škodujejo premazu. Nato jo osušite s krpo in pospravite v predal, še preden tega zaprete, pa čez ponev položite svežo krpo ali kos filca. Da je ne bi po pomoti opraskala druga posoda.

Ko se začne lepiti …

Če v preteklosti za ponev niste skrbeli po zgornjih navodilih, ali pa jo imate pri hiši že dolgo, ji lahko rok trajanja še malce podaljšate. Če na površini ni videti prask, seveda. Položite jo na štedilnik in napolnite z vodo, v katero vmešajte dober deciliter belega kisa. Zavrite, nato pa ugasnite ogenj in počakajte, da se vse skupaj ohladi. Odlijte tekočino, nato pa nežno operite z milnico. Vsi mikro ostanki hrane naj bi bili tako odstranjeni.

Preberite še: Več kot 10 receptov za odlično pustno cvrtje

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed