Tako moramo skrbeti za lesene kuhinjske pripomočke

Kljub zmagoslavnemu pohodu plastike, kot z eno besedo rečemo izdelkom iz različnih umetnih snovi, je pravega lesa v vsaki kuhinji še vedno veliko. Vsekakor dovolj, da od časa do časa zahteva nekaj več pozornosti. Kako skrbimo za kuhalnice, podstavke, ročaje in deske?

V vsaki kuhinji je lesena večina kuhalnic ter desk za rezanje, podstavkov za odstavljanje vroče posode in tudi kak nož ima še lesen ročaj. Morda solato mešate s priborom iz trdega oljčnega lesa, ki zlepa ne razpoka, kar pa ne pomeni, da ni občutljiv …

Zakaj nikoli v pomivalni stroj

Vsi vemo, da lesenih predmetov ne smemo čistiti v pomivalnem stroju (čeprav nehote zaidejo tudi tja). Pojavijo se razpoke – iz ene deske dobimo dve – ročaji se ukrivijo ali odstopijo od kovinskega ogrodja, včasih ostane nekaj okusa od sredstva za pomivanje.

Preberite tudi: Nikoli ne boste ugotovili, katera sestavina najbolj učinkovito odstranjuje vonjave iz pomivalnega stroja

Čiščenje

Vse lesene predmete negujemo na roko. Najbolje jih je dobro umiti takoj po uporabi. Kuhalnice operemo v vroči vodi z nekaj kapljicami limonovega soka, splaknemo in, obrnjene s širšim delom navzgor, pustimo, da se osušijo. Najbolje je, da jih uporabljamo vedno za enako jed. Za rezanje rdeče pese in sekljanje česna se bolje obnese plastična deska. Pri kuhi se po navadi mudi in očistimo le najnujnejše, splaknemo ali samo namočimo – kar se kmalu pozna na neuglednem videzu lesa.

Morebitne madeže najprej zdrgnemo s krhljem limone in jih nato kar se da hitro oščetkamo v mlačni vodi, ki smo ji dodali nekaj kapljic (najbolje ekološkega) čistila za pomivanje posode. Nato oprano oplaknemo, dobro obrišemo in osušimo.

Kuhinjska deska

Deske sušimo postavljene pokonci, najbolje čez noč. Naslednji dan delovno površino prekrijemo s časopisnim papirjem ter poiščemo kos bombažne tkanine (ali pletenine) in odvečen pokrov kozarca za vlaganje. Potrebujemo še malo oljčnega ali navadnega olja. Najprej se lotimo večjih desk za rezanje. V pokrovček nalijemo malo olja, nato ga v krožnih gibih s krpico nanašamo na desko od sredine navzven, na obeh straneh, prav tako ne pozabimo na stranske robove. Nekatere deske hitro vpijajo maščobo, druge počasneje; če je je preveč, jo obrišemo in nato pustimo, da se deske posušijo. Pred naslednjo uporabo desko splaknemo pod tekočo vodo in osušimo s krpo.

Pribor za mešanje solat, noži za maslo in namaze, vilice, različne zajemalke in žlice

Na krpico ne dodajamo več olja, saj ga je v njej še dovolj. Pribor z njo samo obrišemo in olje dobro vtremo vanj, nato ga postavimo v posode, da se do konca posuši. Nazadnje zdrgnemo še ročaje nožev, škarij in različnih čopičev za peko ter lesene krtačke za čiščenje krompirja in loncev. Pustimo, da se olje vpije v les – in poskrbimo še za roke …

Preberite tudi: Po korakih: kako pravilno očistiti štedilnik

Besedilo: Slavka Ilich
Fotografija: Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana