To je del hladilnika, kjer bi bilo najbolje hraniti meso

Fotografija: Андрей Клеменков/Getty Images

Lepo je pogledati v dobro organiziran hladilnik, a ne le zaradi videza, temveč predvsem zaradi varovanja zdravja.

Želimo si, da bi bil hladilnik vedno pospravljen, navadno pa živila po policah urejamo takrat, ko pridemo z novimi izdelki iz trgovine. Celo na družbenih omrežjih lahko najdemo trend urejenih hladilnikov, saj tam obstaja pravo malo morje videov, ki prikazujejo lično pospravljeno notranjost hladilnih omar in zamrzovalnikov. Tako bi si lahko celo noč in dan ogledovali v vrsto zložene jogurte, enakomerno narezano sadje, v enake steklene posode zapakirane sirčke … Veste, o čem govorimo, kajne?

A danes v prvo vrsto ne postavljamo estetike, temveč zdravje. Ne zanima nas, kako so živila na policah videti, predvsem si želimo vedeti, kako jih razporediti, da ne bi prišlo do kakšne okužbe.

Topel zrak se dviguje, hlad ostaja na dnu

Skratka, ko govorimo o tistih spornih živilih, ki so največkrat problematična, imamo navadno v mislih jajca in meso. To so najbolj kritične sestavine, na katere moramo biti najbolj pozorni. Ker jih moramo pred zaužitjem vedno toplotno obdelati, je pomembno, da so na hladnem shranjena ločeno od drugih živil, sploh na primer od sadja in zelenjave, ki jih lahko pojemo surove.

Kje v hladilniku je torej tisto varno mesto, kamor velja shraniti meso in jajca? Vemo, da se topel zrak dviguje, zato smo lahko prepričani, da je najbolj hladno mesto na dnu hladilnika. Za kritična živila je tako najbolj primerna čisto spodnja polica, obstaja pa še en razlog, zakaj je ta zanje najboljše mesto. Če bo embalaža mesa puščala ali pa bi se v škatli razbilo jajce, tekočina ne bo tekla po celem hladilniku in kontaminirala drugih živil.

Najmanj primerno mesto za meso in jajca pa je na vratih. Zaradi odpiranja in zapiranja naše hladne shrambe, temperatura tam najbolj niha, takšna živila pa ne smemo izpostavljati temperaturnim spremembam, saj so takšni pogoji še posebno primerni za razvoj nezaželenih mikrogostov.

Preberite še: Najboljši način, da porabimo češnjeve paradižnike

Fotografija: Андрей Клеменков/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana