To je vzrok za motne kozarce

Kozarci, ki jih peremo v pomivalnem stroju, lahko hitro zgubijo svoj lesk. Kako to preprečiti?

Kupili ste nov set čudovitih kozarcev. Ko ste jih prinesli iz trgovine, so se lepo svetili in bili kristalno čisti, po nekaj časa pa so postali motni. Steklo je videti, kot bi bilo oblečeno v mlečen film, skratka, grozno!

Preberite še: Z barmanko Drago Kepeš o kozarcih, ki jih morate imeti v svoji vitrini

Pa veste, zakaj se to zgodi?

Najverjetneje je krivec za motne in ne več lepe kozarce trda voda. Minerali iz vode se v pomivalnem stroju namreč lahko naložijo na steklo in ustvarijo moten videz, prav tako pa je trda voda manj učinkovita pri izpiranju detergenta in umazane vode. Na kozarcih se tako nabere film, ki kvari videz vaših kozarcev.

Morda pa težava ni nalaganje kamna, temveč korozija. Če je vzrok za motne kozarce ta, žal ne poznamo ukrepa, ki bi vrnil sijaj. Pojav povzroča prevroča voda v pomivalcu, premehka voda, uporaba preveč detergenta ali preveč agresivno pomivanje posode. V tem primeru morate ukrepati preventivno, saj kurative žal ne poznamo. Priporočamo, da uporabite milejši detergent, se odrečete predpranju posode in zmanjšate temperaturo pomivanja.

Če pa težava tiči v trdi vodi, je najbolje, da zmanjšate odmerek detergenta, ki ga dodate pomivanju. Priporočamo pa tudi, da slednjemu dodate preparat, ki bi ga lahko poimenovali pomoč za odcejanje posode. Ta namreč pomaga zmehčati vodo, da postane manj verjetno, da bi kapljice na kozarcih puščale madeže.

Če pa so vaši kozarci že motni, poizkusite spodnji recept.

Zamašite pomivalno korito ali uporabite vedro. Napolnite ga z enako mero vode in belega kisa. Vanjo nato namočite motno posodo in pustite, da se namaka približno pol ure. Nato iz raztopine vzemite en kozarec, ga sperite in obrišite. Če je še vedno moten, posodo pustite v koritu še dodatnih 30 minut. Nato s toplo vodo izperite posodo ter jo obrišite s svežo krpo iz mikro vlaken. Voila, kozarci bodo spet sijoči!

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana