Trik, da se posode za shranjevanje živil ne bodo več navzele barve njihove vsebine

Fotografija: marekuliasz/Getty Images

Vsak ima doma vsaj eno izmed tistih slavnih posod za shranjevanje, kamor navadno spravimo ostanke od kosila ali malico za v službo.

Ne glede na to, ali bi se uvrstili med tiste ljudi, ki vsak konec tedna skrbno pripravljajo zdrave obroke za čez naslednjega, ali pa tiste, ki lahko več dni zaporedoma jedo ostanke nedeljskega piknika, imata te dve skupini jedcev nekaj skupnega. Posode za shranjevanje! Posledično pa se obe spopadata tudi s skupnim problemom, ki nastane, kadar vanje shranimo jedi močnih pigmentov. Gotovo nam ni treba razlagati, kako nadležno se v plastiko zažre barva paradižnikove omake, na primer?

Skratka, na spletu lahko najdemo ogromno trikov, kako se takšnih madežev znebiti. Čeprav bi si jih želeli označiti za revolucionarne, večina izmed njih žal ne deluje. Kislina v omakah pigmentom pač utre pot v plastične stene in ko so slednje enkrat divje rdeče, retrogradno težko ukrepamo. Lahko pa delujemo preventivno! Če ste nedavno postali ponosni lastnik novih posod za shranjevanje, se le držite spodnjega trika, da bodo ostale čiste in lepe.

Film, ki služi kot pregrada med posodo in omako

Seveda vas ne želimo prepričati, da v posode shranite le živila, ki barvno niso tako agresivna. Potreben pa bo le en korak, preden jih naložite v plastiko in nikoli več vas ne bodo pestili trdovratni madeži. Potrebujete le razpršilo proti sprijemanju oziroma razpršilo za peko, ki ga sicer uporabljamo za premazovanje pekačev. Popršite ga po steni plastičnih posod in to je vse, kar morate narediti. Tanek film maščobe bo zaščitil posodo in preprečil, da bi se vanjo vtrle barve omak.

Seveda pa ni nujno, da nemudoma tečete v trgovino, če razpršila slučajno nimate pri roki. Posode lahko premažete tudi z maslom ali oljem in tako dosežete podoben učinek. Pomembno je le, da razmejite omako in posodo s slojem maščobe, pri izbiri slednje pa bodite pozorni, da izberete takšno, ki po okusu ne bo preveč nasprotna jedem, ki jih boste shranili.

In še nekaj. Če se ravno odločate za nakup novih posod, priporočamo, da raje izberete steklene. Saj veste, da bomo skupaj bolj ekološki.

Preberite še: Tako brez drgnjenja očistimo rešetke iz pečice (navdušeni boste)

Povzela: E. N.
Fotografija: marekuliasz/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed