Trik, kako očistiti leseno kuhalnico, ki je veliko bolj umazana, kot mislite

Lesena kuhalnica, ki jo uporabljamo skoraj vsak dan, vsake toliko časa potrebuje temeljito globinsko čiščenje. Na srečo za to poznamo čisto preprost trik.

Ne glede na to, kako radi poprimete za kuhalnico, imate kakšno gotovo doma. Eno najbolj pogosto uporabljenih kuhinjskih orodij seveda uporabljamo vsi. In če imate doma vsaj eno s teflonom prevlečeno ponev, gotovo uporabljate leseno različico, ki ne škoduje teflonski površini. Leseno kuhalnico sicer poznamo že stoletja, šele pred kratkim pa smo po ogledu videa na enem izmed družbenih omrežij ugotovili, kako umazana je lahko. Pa ne zato, ker je ne bi redno čistili.

Preberite še: Odličen trik, kako shraniti in porabiti odvečne rumenjake

Ker je uhalnica narejena iz lesa (kakopak), ki je porozen material, vase vsrka kar lepo količino omak, juh in enolončnic, v katere ste jo pomočili. In ker lesa ni najbolje pomivati v pomivalnem stroju, saj se tam precej napije vode in se napne ter kasneje celo poči, kuhalnico običajno pomivamo ročno, z malce vode in kapljico detergenta. Slednji sicer s površine odpravi nečistoče, prav globoko pa v majhne lesene razpoke v času pomivanja ne prodre.

Na spletu smo tako našli čisto preprost trik, ki nas je naučil dve stvari. Prvo, da je kuhalnica lahko nadvse umazana stvar. In drugo, da kljub prejšnjemu dejstvu ni za v smeti, saj jo lahko na čisto enostaven način globinsko očistimo. Napotki s tiktoka pa gredo takole.

Potrebujemo pollitrski kozarec ali vrč. Nato zavremo vodo in jo prelijemo v vrč oziroma kozarec. »Čisto« kuhalnico namočimo v vrelo vodo in kaj kmalu bomo opazili, kako iz nje v vodo prehajajo maščoba in nečistoče. Najbolje je, da kuhalnico v svoji »kopeli« pustimo počivati približno 20 minut, na koncu pa jo še speremo pod tekočo vodo. Na ta način bo razkužena in pripravljena na nove omake, juhe in druge prikuhe, ki se jih bomo z njo lotili.

Polet priporoča: Tunin namaz za v nahrbtnik

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana