Zakaj je aluminijasta folija na eni strani svetleča

S skorajšnjo gotovostjo lahko trdimo, da se v predalu vsakega gospodinjstva skriva vsaj en zavojček aluminijaste folije.

Ste opazili, da ima folija dve plati? Z ene strani se namreč sveti, njena druga plat pa je matirana. Ste se kdaj vprašali, zakaj? Kako jo moramo torej obrniti? V katero stran oviti živila?

Odgovor smo našli na portalu The Kitchn, kjer priznavajo, da so za reševanje dileme porabili kar nekaj časa. Na spletu je namreč moč najti mnogo teorij, ki gospodinjstva z vsega sveta delijo na dva pola, a končni odgovor vas bo najverjetneje malce presenetil.

V katero stran folije ovijete živila, je popolnoma vseeno, lahko pa vam pojasnimo, zakaj sta si različni. Gre namreč za rezultat proizvodnega procesa, ki zahteva segrevanje in nato hlajenje aluminija. Tega nato večkrat zaporedoma stisnejo skozi valje, da se snov enakomerno stanjša. Ko ga skozi valje potisnejo zadnjič, material prepognejo ter nato ovijejo še na kartonaste tulce, na katerih je folija na voljo v trgovini.

Razlika v sijaju torej izhaja od tu, a nikakor ne vpliva na svežino vaših živil. Pa smo rešili še eno gospodinjsko vprašanje, s katerim si v prihodnje ne bo treba več razbijati glave.

Priporočamo še: Osnovna pravila in prepovedi za bleščeče vinske kozarce

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana