Zažgan lonec še ni za v smeti. Rešite ga lahko takole

Zažgan lonec še ni konec sveta. Pa tudi novega ne bo treba kupiti.

Verjetno se vam je že zgodilo, da ste na štedilnik pristavili mleko in nanj pozabili. Nič kaj lep začetek dneva, kajne? Smradu po zažganem se sicer ni tako težko znebiti, a kaj bo s popolnoma črnim loncem? Naj vas pomirimo, da se ga rešiti.

Najprej z leseno kuhalnico spraskajte, kar se zažganega spraskati da. Naslednji korak se začne pri koritu. Zažgano posodo položite vanj in jo napolnite z zajetno količino vode, ki ji dodate tudi nekaj velikih kapljic detergenta. Lonec oziroma ponev naj se v vodi nekaj časa namaka, najbolje čez noč, nato pa se je ponovno lotite z leseno kuhalnico. S kovinsko namreč lahko poškodujemo površino posode.

Če nam je posodo uspelo rešiti v enem zamahu, imamo srečo. Sicer pa bomo morali še enkrat ponoviti postopek. Ali pa poseči še po drugih sredstvih.

Preberite tudi: Najboljši nasvet za sijoče kuhinjsko korito

Kis in voda

Zažgano posodo, s katere ste odstranili, kar se je odstraniti dalo, postavite na ogenj. Ko bo tako vroča, da bi kapljica, ki pade na njeno površino, zacvrčala, vanjo zlijte skodelico vode ali kisa. Lahko tudi mešanico obeh. Po minuti se nato v lonec zopet podajte z leseno žlico in odstranite zažgane delce.

Soda bikarbona

Pri čiščenju brez agresivnih detergentov je soda bikarbona vedno naša najboljša prijateljica in seveda nam bo pomagala tudi pri zažgani posodi. Pomešajte jo z nekaj kapljicami vode, da nastane pasta. To namažite na zažgan del posode in pričnite z drgnjenjem na način, da uporabljate gobico za posodo. Vse skupaj poškropite še s kisom. Nastala bo pena in zažganine se bodo kmalu vdale.

Kečap

Ne, nismo se zmotili. Kečap namreč vsebuje kislino, ki s posode pomaga odstraniti zažgano hrano. Iztisnite ga v zažgano posodo in pustite stati 30 minut. Nato vse skupaj zdrgnite in verjemite, presenečeni boste nad rezultatom tega čudnega eksperimenta.

Tableta za pomivalni stroj

Zažgane posode pomivalni stroj najverjetneje ne bo mogel rešiti. Lahko pa jo tableta, ki jo sicer uporabljate za pomivanje z njim. V zažgan lonec natočite vodo in vanjo vrzite tableto za pomivalec. Nato vse skupaj zavrite in ponovno posezite po leseni kuhalnici.

Opomba: Zgoraj naštete metode najbolje delujejo pri aluminijasti in nerjaveči posodi. Če ste zažgali železno posodo, zanjo ne uporabljajte agresivnih detergentov, saj boste poškodovali premaz, ki preprečuje rjavenje. Če pa ste zažgali teflonsko ponev, je to najverjetneje znak, da je njen premaz že poškodovan in ni več primerna za nadaljnjo uporabo.

Fotografija: Getty Images
Vir: Food52

Preverite še: 5 načinov, kako porabiti tekočino od kislih kumaric
Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed