Odprta Kuhinja

Ameriški chefi razkrili, kako je kuhati za predsednika države

Odpri galerijo
A+   A-
Si predstavljate, kako je postavljati krožnike pred ameriškega predsednika?Če povprašate po imenih znanih chefov, vam jih bomo nemudoma stresli iz rokava, na vprašanje, kdo cinglja z lonci v Beli hiši, pa vam ne bi znali odgovoriti. Vse do danes. Washingtonska rezidenca namreč slovi po svoji anonimnosti in strogem varovanju in poleg predsednika, njegove družine in svetovalne ekipe, zna malokdo našteti, kdo vse se vrti po njenih sobanah. Razlog za to je seveda tudi številčnost zaposlenih, nas pa seveda najbolj zanima, kdo je v tej pomembni stavbi zadolžen za kuharijo.

Portal Huffington Post je pred kratkim stopil v kontakt s tistimi, ki postavljajo krožnike pred veljake v Washingtonu. Seveda ni presenečenje, da je marsikateri kuhar Bele hiše vojni veteran. Ti v Ameriki žanjejo veliko spoštovanja in zaupanja. Zaradi slednjega pa se po služenju v vojski velikokrat znajdejo na poziciji v predsedniški palači. Tisti, ki se dobro zavrtijo v kuhinji, seveda postanejo chefi Bele hiše.

Eden izmed njih je tudi Andre Rush. V washingtonsko kuhinjo je prvič vstopil leta 1997 kot kuhar Billa Clintona. »Takšna pozicija zahteva veliko znanja in izkušenj, pa tudi iznajdljivosti,« je dejal za zgoraj omenjeni časopis. »Seveda pa pri prijavi na takšno delo veliko pomeni čista kartoteka in zaupanje, ki sem si ga prislužil v vojski.« Chef je v Beli hiši kuhal vse do leta 2018, najbolj znan pa je na svoji legendarni fotografiji, kjer stoji za žarom na dvorišču washingtonske palače.V Beli hiši deluje več chefov naenkrat. Kakopak, nahraniti morajo veliko ljudi, zato je v palači tudi kar nekaj različnih kuhinj. »Biti chef v washingtonski palači je približno tako, kot biti chef v restavraciji, hotelski in zasebni kuhar hkrati. Včasih pripravljaš zajtrk za predsednika, čez nekaj ur pa že kuhaš šest hodni meni za šopek svetovnih voditeljev,« je povedal chef Yosses, ki je v washingtonski kuhinji »služil« v času Bushevega in Obaminega mandata. Medijem je zaupal tudi, kaj sta predsednika najraje jedla.

Sladkosneda Bush in Obama


»Obama je oboževal pite. Ker sem sam specializiran za slaščice, sem mu z veseljem postregel z vsemi mogočimi sortami. Poleti sem jih pripravljal s sezonskim sadjem, pozimi pa serviral bolj kremaste, močnejše pite. Celotna družina je bila nad njimi navdušena,« razkriva chef. Kaj pa George W. Bush? »Bush je bil precej sladkosned predsednik, pojedel je vse, kar je bilo sladkega. Od pralinejev do sladoleda. Tudi pite je imel rad, seveda.«

Chefi v Beli hiši so vedno pripravljeni, da prebivalcem palače postrežejo jedi, ki si jih zaželijo. »To je naša služba, seveda,« je povedal Clintonov glavni kuhar Mongiello. »Predsednik je imel zelo rad vloženo lupino lubenice, zato sem vedno poskrbel, da je bila v hladilniku njegova najljubša znamka.«

Čeprav so chefi v Beli hiši na voljo 24 ur na dan, pa pravijo, da nočnih želja po jedeh ni bilo. »V času mojega služenja v Washingtonu nočnega klica nisem doživel,« je povedal chef Yosses. Kar nekajkrat pa so sogovorniki doživeli nočne alarme. »Toliko brzostrelk in drugega orožja nisem videl niti v filmih,« je za portal povedal chef Michael Lomonaco, njegov prijatelj in kolega Mongiello pa se je pošalil, da jih je v resnici še veliko več, kot je le to, kar je dovoljeno videti chefom.
Preberite še: Zapis slovenske slaščičarke, ki je dvignil prah

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 21.2.2020 ob 07:02

Več iz te teme:

chefBela hišaWashingtonpredsednik

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.