Delo: Število podhranjenih prebivalcev se je spet povečalo

Kmetje bi negativne danosti lahko izkoristili za pridelke z višjo dodano vrednostjo. Industrija čisti deklaracije in krepi ekološko ponudbo.

Svetovni dan hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, letos spet prinaša žalostno statistiko. Število kronično podhranjenih prebivalcev se je že tretje leto zapored povečalo, lani je obsegalo 820 milijonov ljudi. Lačen je torej eden od devetih prebivalcev planeta.

Okoli 80 odstotkov teh živi na podeželju, odvisni pa so predvsem od kmetijstva, ribolova in gozda, kar jasno nakazuje na vse večji prepad med razvitim in nerazvitim svetom. Cilj izkoreniniti svetovno lakoto do leta 2030 se vse bolj odmika zaradi zaostrovanja posledic podnebnih sprememb, gospodarskih nihanj in oboroženih konfliktov.

Hkrati s tistimi, ki trpijo lakoto, ima 1,3 milijarde ljudi čezmerno telesno težo, od tega je 672 milijonov debelih. Debel je vsak osmi odrasli prebivalec. Tudi ta »bolezen« je marsikdaj posledica revščine.

Tudi v Sloveniji se spopadamo z lakoto in debelostjo, a na srečo ne v tako akutni obliki kot v afriških državah. Imamo pa velike težave z vse manjšo samopreskrbo, po drugi strani pa še vedno veliko preveč hrane zavržemo.

Kako pridelati več in bolje, je eno ključnih vprašanj, ki si jih slovensko kmetijstvo premalokrat postavlja. V sodelovanju s strokovnjaki smo zbrali področja pridelave, ki bi jih kmetje lahko širili. Kako sledijo trendom in poskušajo ustreči potrošnikom, smo povprašali tudi nekaj ključnih akterjev živilske industrije. Tu je Delov izbor.

Berite dalje na Delo.si

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed