Knjiga Juliusa Robertsa, kuharja, ki je svoje življenje obrnil na glavo in postal kmet
Zgodba tega mladeniča je zares navdihujoča: Julius je bil zaposlen kot kuhar v eni od cenjenih londonskih restavracij, Noble Rot, a v tem poklicu ni več užival, saj zaradi narave dela preprosto ni videl belega dne. S kolegi je odšel na zrak le ob koncu izmene, ko so si vzeli nekaj minut za cigareto. Občutki odpora so bili še globlji, ko je spoznaval zgodbe pridelovalcev in sestavin, ki jih je zbiral glavni kuhar restavracije: »Ves dan so zunaj, zagoreli in zdravi, medtem ko jaz preživljam dneve v kuhinji brez oken, s poltjo, ki je nekje med rumenimi in sivimi odtenki, pokonci pa me držita kava in stres,« opisuje v svoji knjigi.
Po mesecu zbiranja poguma se je poslovil od sodelavcev in svoje življenje obrnil na glavo. Popolnoma! Iz velemesta se je odpravil na podeželje, odločen, da postane – kmet. »Preselil sem se v kočo staršev v Suffolku, vzhodno od Londona, in se začel ukvarjati z zasebno pripravo in dostavo hrane, da sem lahko shajal, medtem ko sem domačijo preurejal v manjšo kmetijo.«
Prvi prebivalci tega novega doma so postali štirje pujsi, mangalice, ki jih je poimenoval Snap, Crackl, Pop in Alby. Novopečenega kmeta so v prvem mesecu popolnoma okupirali, nato so prišle še kokoši, koze in ovce, zasadil je zelenjavni vrt. Julius slikovito, prav literarno opisuje svoje življenje in lekcije, ki se jih je naučil na novi poti, tako da je knjiga zanimiva tudi za tiste, ki razmišljate v podobno smer – kako se spet povezati z naravo, postati samooskrbni in začeti živeti po svoje, čeprav zveni še tako noro.
Knjiga posvečena kuhanju
Večji del pa je namenjen receptom: »Vse to kmetovanje seveda sloni na veliki ljubezni do hrane. Na vsakem koraku moje poti je bilo kuhanje bistvo, ki je vse povezovalo; tako navezujem stik s svetom, to je moj način deljenja in dajanja.« S približno sto preprostimi jedmi nas Julius popelje skozi letne čase in pokaže, kako čudovite so lahko skromne sestavine, ki jih pridelamo sami. Nauči nas, kako popolna je lahko juha iz rdeče pese, ki jo ponudi na tri načine. Kaj vse lahko popestrimo z jajci. Razkrije, kako so v Noble Rotu pekli fokačo, ki ni prav nič zahtevna, zato je tudi pri njem doma vedno v pečici. Zaupa nam, kako pripravimo vrhunskega pečenega piščanca s pehtranom. Njegova karbonara je narejena s čemažem in šparglji, v knjigi pa najdete tudi osnove, ki jih je dobro poznati: piščančja jušna osnova, domači aioli, hrenova omaka, pesto, krhko testo in podobno.
Ker je tukaj jesen, smo izbrali slivovo marmelado iz Juliusove knjige, ki je zares nekaj posebnega. Recept najdete TUKAJ.