Odprta Kuhinja

Kristina Smodila: Najboljši nasveti za fotografiranje vaših krožnikov

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Polnih okusnih dobrot, seveda!Najprej se nam je zdelo čudno, danes pa se večina že težko upre, da jedi ne bi fotografirali, preden jo pojemo. Časi se spreminjajo in vpliv družbenih omrežij nas je pač navadil, da poleg okusov na krožnikih vedno iščemo tudi estetske komponente.

Pa veste, kako fotografirati krožnike, da bodo zasijali v vsej svoji veličini? Nasvete smo poiskali pri Kristini Smodila, ostrem očesu, ki vedno ve, kam postaviti vilice, da bo fotografija bolj polna, in kako nagniti telefon, da bo kamera na njem ujela najboljšo svetlobo. Kristina je namreč grafična oblikovalka, ki sta jo je služba in kulinarično navdušenje pripeljala do tega, da danes veliko časa preživi na snemanjih, kjer stilira krožnike in fotografira slastne jedi.

V nadaljevanju si preberite, kako torej zavrteti svoj telefon, ko boste želeli ovekovečiti nekaj slastnega.

 

Kristina Smodila med stiliranjem krožnika.
Kristina Smodila med stiliranjem krožnika.

Kristina, vaja dela mojstra, drži?

Vsekakor, drugače sploh ne gre.
Na kaj vse moramo biti pozorni, ko fotografiramo jedi?

Pomembni so svetloba, kompozicija, vsebina, detajli, dekoracija, kot fotografiranja.
Jih lahko malce bolj opredelite?

Svetloba: predlagala bi naravno svetlobo. Če ni dovolj svetlobe, je bolje, da spremenite slog v temnejšega in pustite bolj mistično fotografijo, bliskavice pa se tu ne uporablja. Načeloma morate vedno fotografirati proč od sonca, čeprav včasih dobimo prav lep efekt proti soncu. Odvisno, kakšen stil fotografije želite. Idealni pogoji pa so lepo vreme z oblaki.

Kompozicija: Lahko je minimalistična ali polna. Pazimo, da se jedi in pripomočki ne prekrivajo preveč. Izogibamo se geometrijskim linijam, saj želimo da je postavitev videti naravna. Lahko začnemo z bolj minimalistično kompozicijo in potem dodajamo detajle ter se na koncu odločimo, kaj nam je bolj všeč.

Vsebina: svetujem fotogenično hrano. Fino je, da je polna različnih barv, tekstur in višin. Na primer, če moramo fotografirati cele torte, svetujem, da eno damo na nizki krožnik, drugo na višji podstavek, tretjo morda le kot kos na krožnik.

Detajli: pazimo na detajle, kot so nenamerna umazanija, uvele rože, postano sadje ali gnila zelenjava. Bolj kot imamo lepe in sveže sestavine, več možnosti je, da bo fotografija uspela.

Dekoracija: jaz osebno obožujem cvetje in sveža zelišča, krpe, pribor, skodelice, zelo rada uporabljam tiste čisto male skledice, ki naredijo stajling bolj razgiban. Izogibam se prevelikim kosom, saj so malce nerodni za fotografiranje. Lesena deska naj bo preprosta, rože čim bolj naravne. Na primer travniške cvetlice, vrtnice, potonike, spominčice, hortenzije, marjetice. Če nimate rož, si naredite šopek iz zelišč ali vej oziroma malo poglejte čez ograjo, sosed ima morda kaj na zalogi. Izogibajte se umetnemu cvetju, razen, če je res kakovostno, da se na oko skoraj ne opazi. Sama imam nekaj umetnega cvetja in ga recimo podtaknem med pravo cvetje, da je šopek videti bolj poln. Ta del pride v poštev, ko ste doma, če želite jed fotografirati v restavraciji, tega seveda ne boste počeli.

Kot fotografiranja: predlagam, da si kompozicijo napravite frontalno in na tej preizkusite čim več kotov ter se na koncu odločite, kateri so vam všeč. Potem pa lahko enako kompozicijo malo prestavljate levo in desno, da ugotovite kaj dobro izpade.
Kakšna je razlika, če fotografiramo s telefonom ali fotoaparatom?

Danes imajo mobilni telefoni že zelo dobre kamere in za rabo na družbenih omrežjih fotoaparata skorajda ne potrebujemo. Je pa seveda razlika, če fotografiramo z boljšim fotoaparatom. Drugačna globina je, večji barvni zapis, optični zoom, nastavitve zaslonke in časa ... Telefon nikakor ne more nadomestiti kakovosti fotografije s fotoaparatom.
Na kaj moramo biti pozorni, ko fotografiramo s telefonom?

Če fotografiramo od zgoraj navzdol, izberemo funkcijo »photo«, da je cela slika ostra. Če želimo, da je objekt ali detajl izpostavljen, uporabimo funkcijo »portrait«. Telefoni so včasih malo muhasti, zato se malo zasučemo in poiščemo pravo svetlobo. Preizkusimo različne kote, da vidimo iz katerega je jed najlepša. Načeloma se držimo pravila ravnega horizonta, torej, da objektiva ne držimo postrani.
Lahko krožnike preveč dekoriramo?

Seveda, je pa vse odvisno od okusa posameznika. Eni pravijo da je manj več, drugi več je več. Meni osebno je všeč, če so krožniki bolj sproščeni, rustikalni, realni.
Pod kakšnim kotom naj fotografiramo, če želimo krožnik v objektiv ujeti od zgoraj?

Jaz osebno za #topdown fotografijo uporabljam kot 90 stopinj, sicer hitro lahko pride do popačenosti. Ni vsak kot dober kot.
Kako postaviti pribor? Naj počiva na krožniku, ga odstranimo iz vidnega polja …

Tu ni pravil. V kolikor se lepo poda h krožniku, je lahko poleg, lahko pa z vilicami tudi odškrtnemo košček jedi, na primer. Pribor lahko damo v ozadje, ravno toliko, da se vidi, lahko je v ospredju ali pa ga sploh ni. Če želimo bolj sproščeno in realno fotografijo, potem je smiselno, da je pribor uporabljen, kot bi to v resnici naredili.
Katerih pet jedi bi takole na pamet označili za najbolj fotogenične?

Sladice, zagotovo. V kombinaciji s svežimi sestavinami, sadjem ali cvetlicami. Pa vetrce obožujem. Tudi različni zajtrki (granola in poširana jajčka s holandsko omako) so zelo fotogenični, saj so lahko malo skrivnostni in temačni. Zadnje čase se navdušujem nad poletnimi napitki, ki se jih da zelo lepo okrasiti s svežimi zelišči. Tudi solate so med top pet, saj so sveže, pisane in imajo tako fine teksture in oblike.
Nam izdate kakšno skrivnost, ki jo uporabljate na snemanjih? Slišala sem že, da se namesto smetane na primer uporablja brivska pena ...

Tudi brivska pena je že bila v igri. Sicer pa je odvisno od situacije. Če snemamo recepte, potem je prikaz jedi največkrat realen. Za bolj komercialne namene pa smo tudi že kaj malo pobarvali, da je bilo videti bolj živahno, ali pa premalo skuhali, da je sestavina obdržala čvrstost. Velikokrat tudi improviziramo, če pride do kakšne neljube situacije.
Kaj je bila najbolj čudna stvar, ki ste jo uporabili na snemanju?

Sladoled iz balzama za lase in škroba. Zelo lepo diši!
Preverite še: Presenečeni boste, kako ta sestavina izboljša stepeno smetano

Fotografije: Arhiv Kristine Smodila
Datum Objave: 21.6.2019 ob 07:06

Več iz te teme:

fotografiranjekristina smodilastiliranje krožnikov

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.