Magdalena Janevikj iz Makedonije: »Zakaj v Sloveniji nikjer ne moreš kupiti osmine bureka?«

Kulinarika se razlikuje od države do države in vedno je zanimivo primerjati domače krožnike s tujimi. Prav tako zanimiv pa je bil tudi naš klepet z Magdaleno Janevikj, Makedonko, ki živi v Sloveniji in dela v založništvu Malih junakov. Primerjali smo kulinarične navade in ugotovili …

… Da smo si Slovenci in Makedonci na nek način precej podobni. »Slovenska gastronomska izkušnja se mi zdi nekakšna mešanica okoliških kulinarik, kombiniranih z nekaj tradicionalnimi slovenskimi jedmi. Zelo mi je všeč, naravnost obožujem to, kako raznolika je. Ko greš v hribe, Slovenci postrežete alpske jedi, ki so precej podobne avstrijskim. Nato pa skočiš na drugo stran države, proti morju, in krožniki so videti povsem drugače, mediteransko,« je navdušena Magdalena. »Po žurerski noči pa najraje pojeste burek, kar mi je zelo všeč, saj sem z Balkana,« misel zaokroži Makedonka, ki v Ljubljani zelo rada preizkuša tudi burgerje in kraft piva.

Naša prestolnica se namreč lahko pohvali z odlično ponudbo urbanih gurmanskih grižljajev, prav tako pa tujce navdušujejo naše lokalne in tradicionalne jedi. »V Sloveniji sem prvič poizkusila pražen krompir in moram reči, da je bil ljubezen na prvi ugriz,« se pošali Magdalena, ki izjemno rada hodi v gore ter si privošči kosilo v tamkajšnjih kočah. »Nič pa ni boljšega od domače gobove juhe ali pa vaše zelenjavne mineštre, moj mož pa je najbolj navdušen nad pasuljem s klobaso,« dodaja.

Štruklji je niso navdušili

A čeprav je nad slovensko kulinariko navdušena, tudi Magdalena ne mara čisto vsega. »Ne bodite hudi, a potice, gibanice in štrukljev preprosto ne morem razumeti. Še posebno sirovih štrukljev, ta slano sladka mešanica me res ne navduši,« nas preseneti, saj sta bila Američanka in Nemec, ki smo ju že intervjuvali, nad njimi popolnoma navdušena.

A okusi se razlikujejo, prav tako pa naše navade. Zanimalo nas je, katere so glavne razlike med slovenskimi in makedonskimi. »Pri nas v Makedoniji kosilo jemo pozneje, okrog petih, ko pridemo iz službe, večerjamo pa po deveti. Vi kosilo pojeste že med delavnikom, v času našega kosila pa že pripravljate večerjo. Sicer pa Makedonci jemo ogromno solat, te postrežemo še pred glavno jedjo, tako da smo velikokrat že siti, preden sploh pričnemo s kosilom,« razloži Magdalena.

Kaj pa, ko pridejo gostje?

»Tukaj smo si precej podobni, turška kava je obvezna. Poleg nje pa v Makedoniji postrežemo še torto ali piškote, gostje pa morajo tudi nekaj ‘pomeziti’. Zato siru, šunki in slanim rogljičem, ki jih postrežemo v Makedoniji, pravimo meze,« pravi Magdalena, ki se zaradi podobnosti na slovensko kulturo ni imela velikih težav navaditi. »Precej čudna pa se mi zdi ena vaša navada. Kako lahko ob čevapčičih jeste ajvar? V Makedoniji to nikakor ne bi šlo, saj je ajvar pri nas skoraj svet in se nikakor ne meša z mesom,« je Magde presenečena vsakič, ko pride na slovenski piknik. »In še nekaj, zakaj tukaj ne moreš kupiti osmine bureka? V Sloveniji povsod prodajajo le četrtine,« se še začudi simpatična Makedonka. kadbhkabf

Tradicionalna makedonska hrana.

Odgovora na to vprašanje žal ne poznamo, moramo pa priznati, da na to nikoli nismo niti pomislili. Morda zato, ker je burek po prekrokani noči boljši, če je večji. In ko smo ravno pri alkoholu, Magdalena ima zelo rada slovenske domače likerje. »Teranov liker je res okusen,« pravi. Tega seveda ne pripravlja doma, v nasprotju z Mariah, pa Magdalena ne pripravlja tudi štrukljev. »Ker nisem njihova oboževalka, se ne morem pohvaliti, da doma pripravljam potico ali štruklje. So pa na našem domačem meniju stalnica pražen krompir in različne kremne juhe, ki jih Slovenci pogosto pripravljate,« pove Makedonka, ki doma sicer največkrat kuha makedonsko mediteransko hrano.

Poznate makedonske jedi?

»Makedonska jed, ki jo rada pripravim, je špinača z jajci in rižem, prav tako imam rada tavče gravče, makedonsko različico prebranca. Velikokrat se lotim tudi musake in koruznega kruha, ki mu rečemo proja,« razloži Magdalena. »Obožujem tudi sarme in polnjene paprike, a v pripravi teh se še nisem izurila, zato od moje in moževe tašče redno dobivam pošiljke iz Makedonije,« se zasmeji in doda, da okus teh jedi v Sloveniji nikakor ni enak.

Obljubimo, da jih poskusimo, ko bomo na obisku v Makedoniji, zanima pa nas še, katere tradicionalne jedi moramo tam okusiti. »Oh, ne vem, če bom lahko vse naštela. Najbolj priporočam solate: šopsko, makedonsko, taratur, kuhane gobe, ocvrte bučke … Pa seveda sir, ajvar, pindžur, ljutenico in makalo. Nato pa se lahko posladkate z baklavo, eklerjem ali tulumbo,« nas pouči Magdalena.

Vsekakor zgornji seznam odkljukamo v kratkem, mmm!

Fotografije: Arhiv Magdalene Janevikj

Preberite še: Mariah Dolenc, Američanka v Sloveniji: »Vedno se mi je zdelo smešno, kako vas skrbi, da bi gostje domov odšli lačni«
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed