Odprta Kuhinja

Nekdanji slovenski športniki, ki so danes uspešni gostinci

Nekdanja smučarka Alenka Dovžan skupaj s partnerjem, bivšim hokejistom Edvinom Karahodžićem, na Jesenicah vodi gostišče Ejga. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
A+   A-
Od slaščičarne do picerije: peterica v štirih gorenjskih mestih vodi odmevne zgodbe.

Sredi Škofje Loke stoji legendarna kavarna in slaščičarna Pr' Homan, ki sta jo prevzela zakonca Cene in Julija Prevc. »Bolj za hobi sem v preteklosti delal v strežbi, nisem pa nikoli sanjal o tem, da se bom podal v gostinstvo. Ko se je pokazala priložnost za prevzem Homana, sem se vseeno odločil, saj sem tu videl potencial, poleg tega pa je Julija tako dobila priložnost, da se ukvarja s slaščičarstvom, kar jo najbolj veseli,« je pojasnil vsestranski Prevc. Trenutno ga ne ujamemo le sredi Škofje Loke, saj je del igralskega ansambla, ki na slovenskih odrih gledalce razveseljuje s komedijo Janezi.

Lani poleti sta zakonca Prevc, Cene in Julija, sredi Škofje Loke temeljito obnovila legendarno kavarno Pr' Homan. Foto: Dejan Javornik
Lani poleti sta zakonca Prevc, Cene in Julija, sredi Škofje Loke temeljito obnovila legendarno kavarno Pr' Homan. Foto: Dejan Javornik

Ta bivši smučarski skakalec pa ni edini športnik, ki je po koncu tekmovalne kariere skočil v gostinske vode. Na Jesenicah, čisto blizu železniške postaje, znani športni par že več kot dve desetletji vodi gostišče Ejga. Nekdanja smučarka in bronasta olimpijka Alenka Dovžan, ki to zgodbo vodi skupaj s partnerjem in nekdanjim hokejistom Edvinom Karahodžićem, je pojasnila, da sta sprva imela gostilno, pred nekaj leti pa sta dodala še prenočišča: »Trenutno jih imamo pet, zdaj urejamo še dve sobi. Glede na našo lokacijo, smo blizu železniške postaje in tudi blizu avtoceste, imamo veliko tranzitnih gostov, tujcev, ki se med potjo z Nizozemske, Belgije, Nemčije in podobno, ustavijo pri nas.«

V dveh desetletjih, je dodala Alenka, so se navade gostov kar precej spremenile: »Pred koronskim obdobjem so bile nekako v ospredju malice, zdaj pa so te kar ugasnile. Tako imamo približno polovico jedilnika osredotočenega na domače slovenske jedi, ostalo pa so denimo pice, burgerji in podobno.« V gostišču Ejga sta tudi dve sladki stalnici: Alenkin zavoj, ki ga dopolnjujejo jagode, in Edvinov plošček, torej čokoladni mousse, ki po obliki spominja na hokejski plošček.

Nekdanji kapetan slovenske vaterpolske reprezentance Erik Bukovac je v Tenetišah pri Kranju prevzel družinsko picerijo Orli. Foto: Leon Vidic
Nekdanji kapetan slovenske vaterpolske reprezentance Erik Bukovac je v Tenetišah pri Kranju prevzel družinsko picerijo Orli. Foto: Leon Vidic

Gostilna na Bledu, picerija pri Kranju

Na Bledu, le nekaj korakov od jezera, uspešno restavracijo in picerijo Špica vodi Jani Klemenčič: »Že med športno kariero sem se zavedal, da bo nekega dne tega konec. Od leta 2000 sem imel na Bledu bar, in ko sem moral leta 2006 končati športno kariero, hkrati pa sem izgubil službo, sem imel k sreči ta bar. Dve leti zatem se je ponudila priložnost za prevzem lokala, in tako smo ustanovili restavracijo Chilli, ki je bila usmerjena v mehiško hrano.« So pa turisti iz tujine, ki jih na Bledu ni malo, tudi v mehiški restavraciji ves čas spraševali po slovenskih jedeh, nadaljuje Klemenčič: »Tako smo se leta 2016 odločili za spremembo in prenovili prostore ter preoblikovali ponudbo restavracije, kasneje smo ji dodali še picerijo v neapeljskem slogu – pri tej nam je pomagal Greg Yurkovich iz Pop's Pizze.« Klemenčič omeni nepogrešljivo sodelovanje z lokalnimi dobavitelji, rahlo drugačnost ter poudarek na slovenskih jedeh – v Špici lahko naročimo celo posmoduljo, ki velja za nekakšno blejsko sestrično pice.

Nekdanja smučarka Alenka Dovžan skupaj s partnerjem, bivšim hokejistom Edvinom Karahodžićem, na Jesenicah vodi gostišče Ejga. FOTO: Roman Šipić
Nekdanja smučarka Alenka Dovžan skupaj s partnerjem, bivšim hokejistom Edvinom Karahodžićem, na Jesenicah vodi gostišče Ejga. FOTO: Roman Šipić

Še eno uspešno gostinsko zgodbo vodi nekdanji kapetan slovenske vaterpolske reprezentance Erik Bukovac, ki je v Tenetišah pri Kranju prevzel družinsko picerijo Orli. Med koronskim obdobjem je izpopolnil pripravo testa, ki ga še zdaj vsakokrat zamesi sam, zanj uporablja droži. Kot nam je povedal, je nekaj uvodnih nasvetov za peko z drožmi poiskal pri Kranjčanki Nataši Naneva, ki je širši javnosti znana iz televizijske oddaje Kolo sreče, v domačem mestu pa jo poznajo predvsem zaradi imenitnih cimetk, ki jih vsak teden prodajajo v trgovini Kranjček sredi mesta.

Jani Klemenčič ima na Bledu restavracijo in picerijo Špica. FOTO: Ankele Špela
Jani Klemenčič ima na Bledu restavracijo in picerijo Špica. FOTO: Ankele Špela

 

Preberite tudi: Julija Patricija Prevc: o poročni torti, Planici in velikih družinah

Datum Objave: 22.2.2025 ob 06:02

Več iz te teme:

Julija PrevcAlenka DovžanJani Klemenčič

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.