Neverjetna čokoladna mojstrovina slovenske slaščičarke Eve Klinc

Oblikovalka tort Eva Klinc je te dni odpotovala v Ameriko, družbo ji je delal realistično oblikovani doprsni čokoladni kip slaščičarskega zvezdnika Amauryja Guichona.

Eva Klinc še sama ne ve, koliko ur je porabila za to, da je v svojem ateljeju iz čokolade ustvarila približno 20 kilogramov težek doprsni kip: »Povem lahko, da sem ga začela izdelovati oktobra lani. Začela sem pri glavi, in sicer sem najprej izdelala model glave oziroma lobanje iz želatine, vanj pa sem nato vlila stopljeno čokolado.«

Počasi, z ljubeznijo in vztrajnostjo, je nato kip zvezdnika Amauryja Guichona, zvezde Netflixove oddaje Čokoladna šola, nastajal vse do sredine tega tedna, ko ga je Eva odpeljala najprej do Benetk, nato pa z letalom odpotovala do Las Vegasa. Tam slaščičarski mojster švicarskih korenin, ki ima na spletu na milijone sledilcev in oboževalcev, živi že skoraj desetletje, tam ima tudi slaščičarsko akademijo.

Na njej desettedenski tečaj ravno zdaj končuje mladi slovenski kuhar z izrazito slaščičarsko žilico Sandi Planinšek, sicer dobri prijatelj Eve Klinc. Eden od tečajnikov, Planinškov sošolec na akademiji, je ameriški poslovnež, ki je takoj podprl slovensko idejo o prevozu kipa v Las Vegas in primaknil denar za letalske vozovnice. Načrt je zdaj tak: Sandi Planinšek in Eva Klinc bosta zvezdniškemu slaščičarju, ki bo 15. marca praznoval 32. rojstni dan, podarila to prav posebno darilo, sladko mojstrovino po njegovi podobi. Zagnana Slovenca imata še en načrt: ustanoviti slaščičarsko akademijo, a o tem v prihodnosti.

Če se vrnemo k čokoladnemu kipu, Eva pove: »Ko sem v preteklosti ustvarjala sladke podobe, se mi je vedno mudilo in zgodilo se je, da sem si zadala toliko dela, da sem v ateljeju celo prespala. Tokrat pa sem si rekla, da se lotim drugače – brez hitenja in s srcem.« O tem, zakaj je ustvarila ravno kip slavnega slaščičarja, pojasni, da so se s tem uresničile njene sanje. Pravzaprav se bodo sanje v prihodnjih dneh še uresničevale, saj je Amaury Guichon slovensko slaščičarko velikodušno povabil, naj med bivanjem v Las Vegasu obiskuje tečaje na njegovi akademiji: »To povabilo je nekaj neverjetnega in velikodušnega.«

Eva Klinc in (čokoladni) Amaury Guichon (Foto: Osebni Arhiv)

Fotografije, profil, prevoz …

Se je pri izdelavi realistične čokoladne podobe kje zatikalo ali je šlo vse kot po maslu? »Vedno se kje zatika in tudi tokrat ni bilo nič drugače,« pojasni sogovornica in omeni začetno težavo: »V preteklosti sem izdelovala tortne podobe princese iz filma Avatar, kjer je težko zgrešiti – navsezadnje dovolj poveš že s tem, da ustvariš ženski lik modre barve. Mojstra Guichona pa je bilo težje narediti, saj nima nekih izrazitih obraznih potez, pravzaprav ima lep, skorajda popolno oblikovan obraz. Poleg tega je njegovih fotografij na spletu zelo malo – sploh tistih, ki kažejo njegov desni profil. Tako se je bilo treba kar dobro znajti, da je sčasoma nastala realistična podoba.«

Še en, nič manj zahteven del zgodbe o čokoladnem kipu pa tiči v prevozu 20-kilogramske mojstrovine iz Slovenije v Ameriko. Eva se je tudi tega lotila izrazito natančno in proučila vse možnosti. In tudi tu so se kocke počasi zlagale ter zložile ravno v zadnjih dneh pred odhodom. Morda tudi zato, ker Eva trdno verjame, da se vse zgodi z razlogom in da se ti, če si le iskrenih misli, uresniči vse tisto, kar si iskreno želiš.

Preberite tudi: Nataša Naneva: manekenka s tv, ki peče z drožmi

Fotografije: osebni arhiv Eve Klinc

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana