Odprta Kuhinja

Novo v Ljubljani: mednarodni kulinarični kotički

Argentinska empanada je jed s slanim nadevom. (Foto: Arhiv Empanadas Malvon)
Odpri galerijo
A+   A-
Po prestolnici vznikajo lokali, ki jih navdihuje italijanska, argentinska in balkanska kulinarika. Prav vsi so vredni obiska.

Če ste se v teh dneh z gurmansko odprtimi očmi sprehajali po Ljubljani, ste brez dvoma opazili številne nove gastronomske kotičke. Mi smo pokukali v tri, v katerih diši po mednarodnih dobrotah, razpetih od italijansko navdihnjene pašte prek priljubljenih argentinskih prigrizkov pa vse do starih znancev, čevapčičev.

Vito gre iz BTC proti centru

Prvi naš postanek je bila stavba Neu Residences, kjer je v pritličju od začetka februarja nova lokacija Vita Maccheronija – to ime je oboževalcem svežih testenin in usklajenih omak že dobro znano, kajti Anže Učakar je lokalček leta 2020 odprl na pokriti tržnici BTC. »Tam še vedno najdete naše testenine, hkrati pa z novo lokacijo uresničujemo sanje, saj smo že nekaj časa načrtovali, da se pomaknemo bližje mestnemu centru,« nam je pojasnil Anže Učakar in dodal, da testenine zdaj izdelujejo na novi lokaciji.

Anže Učakar je testenine pod imenom Vito Maccheroni iz BTC pripeljal še v bližino stavbe nacionalne televizije. (Foto: Špela Ankele)
Anže Učakar je testenine pod imenom Vito Maccheroni iz BTC pripeljal še v bližino stavbe nacionalne televizije. (Foto: Špela Ankele)

Ponudba Vita Maccheronija bo tudi v neposredni bližini stavbe slovenske televizije ostala takšna, kot smo je vajeni: tu so hišne testenine različnih oblik, dopolnjene z natančno izdelanimi omakami in dodatki, kot so rikota ali burata. »Na novi lokaciji pa mešamo tudi koktajle, denimo aperol in negroni, sčasoma pa na jedilnik dodamo kaj novega, denimo lazanjo,« nam je v prikupno opremljenem lokalu, ki ga je zasnovala oblikovalka Nuša Jelenec, še pojasnil Anže Učakar.

Dva hita, po katerih slovi Vito Maccheroni: pomodoro z burato in pesto genovese. (Foto: Špela Ankele)
Dva hita, po katerih slovi Vito Maccheroni: pomodoro z burato in pesto genovese. (Foto: Špela Ankele)

Po argentinsko: empanade

Od pašt smo odskočili v Argentino, pravzaprav na (vse bolj prebujajočo se) Nazorjevo ulico v Ljubljani: tam so v začetku tega meseca odprli lokal Malvón, ki je del španske verige restavracij, osredotočene na ročno izdelane empanade. »Malvón je po slovensko geranija, ki je močne rasti in dolgo cveti. Ta veriga se je leta 2017 začela v Španiji z lokalčkom v Madridu, zdaj obsega že skoraj sto restavracij po vsej Španiji, tri so na Portugalskem,« so nam pojasnili v prvi slovenski podružnici te špansko-argentinske zgodbe.

In kaj so pravzaprav empanade? »Beseda empanada pomeni v kruhu, torej je to žepek z nadevom. Empanade so slana hrana, ki je v Argentini na voljo na vsakem koraku. Polnjene so z mesom, sirom in zelenjavo v različnih kombinacijah. Pri nas jih imamo trenutno na voljo 13, nekaj bolj tipično argentinskih, kot sta Carne Suave in Carne Picante, nekaj pa tudi zelo inovativnih, kot sta Piamonte in Pollo Thai,« so pojasnili na Nazorjevi in omenili še, da bodo kmalu dodali kak nov okus.

Nadevani žepki po argentinsko so odslej na prodaj tudi na Nazorjevi ulici v središču Ljubljane. (Foto: Arhiv Empanadas Malvon)
Nadevani žepki po argentinsko so odslej na prodaj tudi na Nazorjevi ulici v središču Ljubljane. (Foto: Arhiv Empanadas Malvon)

Odzivi prvih gostov na novost v Ljubljani so odlični, pravijo: »Argentince naše bolj tradicionalne empanade popeljejo domov, vegetarijanci uživajo v okusu sira v kombinaciji s suhim paradižnikom v naši empanadi Provolone y Tomate Seco, ljubitelji tartufate prisegajo na Piamonte.« Mimogrede: na Nazorjevi imajo, poleg empanad, še ročno izdelane alfajorje (tipične južnoameriške posladke), kot tudi pivo in vino iz Argentine.

Čevapčiči za zajtrk?

V neposredni bližini Name pa je na Cankarjevi cesti svež lokal Čewapi, ki je del verige 40 restavracij, razporejenih po 15 slovenskih, srbskih, črnogorskih, bosanskih in avstrijskih mestih. Ko smo šli mimo, smo pokukali na jedilnik, in ta je točno tak, kot se za ime lokala spodobi: že za zajtrk so tu čevapčiči, ki so kajpada zvezde lokala. V polovici lepinje (torej: somuna) jih lahko naročite 5 ali 10, na jedilniku pa so še preostale dobrote z žara – od (gurmanskih) pleskavic prek klobasic sudžuka, jetrc in preostalih okusov iz naše južne okolice.

image_alt
Tuji supermarketi pri nas (II. del)

Datum Objave: 26.2.2024 ob 07:02

Več iz te teme:

Vito MaccheroniMalvónČewapi

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.