Odprta Kuhinja

Tuji supermarketi pri nas (II. del)

Makxx in Erika lastnika Rawpasta bara na Trubarjevi, Ljubljana, 12.11.2019. Foto: Marko Feist
Odpri galerijo
A+   A-
Potem ko smo se – in to kar od doma – odpravili po ruske, ameriške, korejske in mehiške dobrote, so nas zamikali še okusi, povezani z Italijo in Azijo.

V prestolnici smo našli kar nekaj supermarketov, napolnjenih z živili iz omenjenih delov sveta. V njih lahko kupimo marsikaj, med drugim rožičev namaz in mnoštvo začimb, riž z okusom sira in popra (torej: cacio e pepe) ali pa lepljive bonbončke, v katerih nas preseneti fižolov nadev.

Novo v Ljubljani: De Deli

Med raziskovanjem balkanskih dobrot smo kratek postanek naredili še na Drenikovi ulici 21, kjer domuje čisto nova delikatesa. »Trgovina De Deli deluje komaj tri mesece. Začetno zanimanje kupcev nas je res precej presenetilo, kajti pripravljali smo se na počasen razvoj in napredek,« pravi vodja Fikreta Čejvanović. Kot je dodala, ponujajo izdelke z oznako halal, pri čemer so se osredotočili na izbrane mesne izdelke, s katerimi lahko kupci posodobijo tradicionalne jedi: »Imamo tudi brezalkoholna vina in tudi ta nosijo oznako halal. Primerna so tako za muslimane kot za vse druge, ki se izogibajo alkoholu.« Poleg svežega govejega, telečjega, jagnječjega in piščančjega mesa sta na voljo suhi roastbeef in druga suhomesna klasika, denimo bosanski sudžuk, tu pa so seveda tudi baklave: poleg klasične še takšne s kislo smetano in črno čokolado.

Najbolj priljubljen izdelek so pazarske mantije. »To je jed iz testa in govejega mesa, ki velja za kraljico med pitami. Sestavine niso nič posebnega, je pa priprava zamudna, zato je ta jed res samo za posebne priložnosti. Testo pripravimo na klasični način, razdelimo ga na deset enakih hlebčkov in pustimo, da se spočije. Vsak hlebček posebej razvaljamo, namastimo in z njim prekrijemo že prej razvaljani hlebček. Potem vse še dodatno razvlečemo. Testo mora biti na koncu tako tanko, kot da bi imeli samo en list vlečenega testa. Zatem ga razrežemo na kvadratke, vanje zavijemo kroglice začinjenega mesa in oblikujemo majhne kolačke. Manjši ko so, bolje je. Kroglice zložimo v pekač in spečemo. Mantije so izjemno okusni hrustljavi mesni kolački, ki jih postrežemo z jogurtom, odlični so tudi s paradižnikovo omako. Stvar okusa,« nam je pojasnila Fikreta Čejvanović in dodala, da je treba v delikatesi De Deli to specialiteto naročiti dan prej, sicer se utegne zgoditi, da ostanete brez nje.

Pazarske mantije, posebnost iz ljubljanske delikatese De Deli. Foto: arhiv De Deli
Pazarske mantije, posebnost iz ljubljanske delikatese De Deli. Foto: arhiv De Deli

Najprej pašta, nato italijanska trgovinica

Pot nas je zatem ponesla še k italijanskim dobrotam. V prestolnici sta vsaj dve prodajalni, ki se osredotočata na izbrana živila iz te sosednje države: na Tavčarjevi je delikatesa Dobrote.si, medtem ko je na Trubarjevi že dobro leto Raw Pasta Shop. Vodi jo energičen italijanski par Maxx Panizzari in Erica De Vecchi: oktobra 2019 sta odprla lokal s svežimi testeninami Raw Pasta Bar, konec predlanskega leta je le nekaj korakov proč sledila še trgovinica.

V njej so zbrani butični izdelki iz celotne Italije: bolonjska mortadela, parmski pršut, različni siri, denimo pekorino. Vina in brezalkoholni napitki, napolitanke različnih okusov. Paštete in raguji, med njimi fazanji, račji, kunčji in tisti z mesom divjega prašiča. Tu so kave iz različnih italijanskih pražarn, različne vrste riža, še posebno zanimive pa so se nam zdele pločevinke z riževimi mešanicami, ki so jim dodani različni okusi: iz ene nastane sipina rižota, iz druge rižota s tartufi, pa z bučami ali takšna s sirom in poprom, torej cacio e pepe. K trgovinici spada delavnica, v kateri izdelujejo tes­tenine in tudi te lahko, sveže ali sušene, skupaj s hišnimi omakami po italijanskem navdihu kupimo za domov, vse našteto lahko prek spletne trgovine prav tako naročimo na dom.

Maxx Panizzari nam razkrije še načrt za prihodnost: »Verjetno bomo sčasoma kuhali tudi kavo iz italijanskih pražarn in pripravljali hrano, denimo sendviče z izbranimi italijanskimi sestavinami. Tu utegne torej nastati bistro ali bottega. Na Trubarjevi bi ob sončnih dneh lahko postavili nekaj miz in tako dobili prijeten prostor za goste. Prav tako je v načrtu širitev po Sloveniji, a o tem takrat.«

Raw Pasta Shop na Trubarjevi: izbrani izdelki iz vseh delov Italije. Foto: Marko Feist
Raw Pasta Shop na Trubarjevi: izbrani izdelki iz vseh delov Italije. Foto: Marko Feist

Še skok v Azijo ...

V Ljubljani, a tudi po nekaterih drugih slovenskih mestih, že dolgo delujejo trgovine z azijskimi, predvsem kitajskimi izdelki, nekatere med njimi pa se osredotočajo predvsem na živila. Med največjimi tovrstnimi je zagotovo Asia Supermarket v BTC-ju (Francoska ulica 15, Hala 5).

Kar dolgo smo se sprehajali ob policah, hladilnikih in zamrzovalnih skrinjah ravno prav velikega supermarketa, v katerem je polno kitajskih, tajskih, korejskih, indijskih, tajvanskih in drugih dobrot. Izbor rezancev, predvsem instantnih, je nadvse pisan, veliko je tudi riža in sojinih omak. Odločimo se lahko za tofu, izbor pekočih omak je širok in raznolik: ena je, denimo, papajina, druga mangova, v tretji pa je dodan čili sorte carolina reaper, ki je v Guinnessovi knjigi rekordov omenjen kot najbolj pekoč na svetu. Tu so še različni čaji, vložnine, sveže sadje (denimo korejska hruška) in zelenjava ter pijače – zanimivih je bilo več, v spominu pa nam je ostal sojin sok v pločevinki.

A seznam azijskih posebnosti se tu šele začenja: v večje plastične škatle so pakirane tapiokine kroglice različnih okusov in barv za pripravo nadvse priljubljenih čajev, po angleško imenovanih bubble tea. Tudi med sladkarijami je precej zanimivih – le kje drugje še najdete lepljive okrogle bonbončke z nadevom iz rjavega fižola?

Tudi na policah s konzerviranimi živili je kar precej zanimivosti, če omenimo samo tiste iz sveta tropskih kompotov: tu sta rambutanov in longanov, celo kompot kruhovca. In kar se nam je zdelo res zanimivo: znane čokoladice

kit-kat so tu drugačne, kot smo jih vajeni – v eno je prav fino ujet okus mlečnega čaja, drugo pa dopolnjuje kostanj.

Asia Supermarket v ljubljanskem BTC-ju (Hala 5) je bogato založen z dobrotami iz tega dela sveta. Foto: Špela Ankele
Asia Supermarket v ljubljanskem BTC-ju (Hala 5) je bogato založen z dobrotami iz tega dela sveta. Foto: Špela Ankele

Svilna pot, ki se je začela v Koreji

Še v eno azijsko trgovino smo zavili, in sicer Svilno pot, ki domuje na Trubarjevi, njeno postojanko pa najdemo tudi v pokritem delu tržnice BTC-ja. »Zametki naše zgodbe sežejo v čas, ko sta se na študijski izmenjavi v Koreji spoznala glavna protagonista, Gregor in Hyewon. Skupaj sta prišla v Slovenijo in potem ugotavljala, kako okrnjena je ponudba kakovostnih azijskih sestavin pri nas. Leta 2012 sta začela pisati svojo zgodbo, ko sta odprla prvo in še danes bogato (z recepti, opisi, izdelki) založeno spletno trgovino z azijskimi izdelki. Kmalu je sledila trgovina na prvi lokaciji, na Trubarjevi. Čez nekaj let, natančneje 2017, smo odprli še poslovalnico v pokritem delu tržnice v BTC-ju,« so nam svojo zgodbo predstavili v tej trgovini.

V ponudbi so predvsem izdelki za pripravo japonskih, korejskih, kitajskih, tajskih, indijskih in drugih jedi, hkrati pa ekipa svoje znanje, kot tudi recepte, o azijski kulinariki rada deli na spletu. Mimogrede: ekipa Svilne poti stoji tudi za korejsko restavracijo Suwon, njihov je lokalček z azijsko ulično hrano Osha, lani spomladi pa so pod okrilje vzeli še japonsko restavracijo Moysushi.

»Lahko se pohvalimo, da nam je japonsko ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in ribolov podelilo certifikat podpornika japonske hrane. Zato ne preseneča, da je pri nas največ povpraševanja ravno po japonskih izdelkih, kot so različne paste miso, alge, sestavine in rezanci za ramen, vse po­trebno za pripravo sušija doma, različne japonske omake (za takojaki, jakitori, jakisobo), celo pripravljeni japonski žlikrofi – gjoza. Izredno priljubljeni so tudi instant rezanci in azijski prigrizki ter sladkarije, po katerih segajo zlasti mladi,« so izdelke, po katerih je največ povpraševanja, strnili v Svilni poti, kjer najdemo tudi pester nabor »začimbnih past za pripravo različnih karijev in juh, kakovostno kokosovo mleko, ribje in ostrigove omake, pasto iz kozic in seveda različnih tipov riža.«

Svilna pot vključuje spletno trgovino in dve prodajalni, tu pa so tudi restavracije. Foto: arhiv svilne poti 
Svilna pot vključuje spletno trgovino in dve prodajalni, tu pa so tudi restavracije. Foto: arhiv svilne poti 

Ko potuješ, a ostaneš doma ...

Kot opažajo v Svilni poti, zanimanje za azijsko hrano pri nas narašča: »Veliko je k temu pripomogla tudi epidemija, ko so ljudje več kuhali doma. Če primerjamo izkušnje in poznavanje izpred desetih let in zdaj, danes ljudje neprimerljivo bolje razlikujejo različne azijske kuhinje kot nekoč, ko je bila vse samo kitajska. Zelo se recimo zanimajo za elegantno korejsko kuhinjo in povprašujejo po izdelkih za pripravo legendarne ulične jedi topoki, po kimčiju, korejskih instant rezancih in drugem.«

In tako smo, ne da bi za trenutek zapustili domovino, naredili obhod po skorajda vsem svetu, saj smo na policah našli tako raznolike izdelke, da se je bilo kar težko odločiti, kateri si bodo izborili mesto v tem članku. Ali kot je naše navdušeno brkljanje po tujih supermarketih opisala neka stranka, ki smo jo srečali med policami: »Pa saj to je super način, da odkriješ okuse sveta, ne da bi se sploh odpravil od doma.«

Ekipa Svilne poti rada deli tudi svoje kuharsko znanje in trike iz sveta azijske kulinarike. Foto: arhiv Svilne poti
Ekipa Svilne poti rada deli tudi svoje kuharsko znanje in trike iz sveta azijske kulinarike. Foto: arhiv Svilne poti

image_alt
Tuji supermarketi pri nas (I. del)

Datum Objave: 14.2.2024 ob 05:02

Več iz te teme:

tuji supermarketituja kulinarikaazijska hrana

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.