Odprta Kuhinja

Pokukali smo v kuhinjo na kolesih, v kateri se prehranjujejo najboljši kolesarji na svetu

Iz kuhinje na kolesih ekipe Bahrain Victorious (Foto: Špela Ankele)
Odpri galerijo
A+   A-
Na njihovem jedilniku je veliko sveže zelenjave in sadja, ne odpovedo se niti sladicam; katere imajo najraje, nam je povedal kuhar Igor Bigović.

Te dni je bila v okolici Medvod parkirana prikolica, pravzaprav tovornjak, v katerem kolesarska ekipa Bahrain Victorious prevaža naokoli svojo kuhinjo. V njej med večdnevnimi kolesarskimi tekmovanji, kot sta dirki po Franciji in Španiji, pripravljajo obroke športnikom, mi pa smo imeli priložnost, da v družbi dijakov slovenskih gostinskih šol pokukamo v zakulisje velike športne zgodbe in si ogledamo tisti prostorček na kolesih, ki se iz majhne, a zares sodobno urejene kuhinje podaljša v jedilnico.

Za kuhinjo na kolesih skrbi ekipa, v kateri so tudi chef Igor Bigović, voznik David Kren in nutricionist Nicola Moschetti. FOTOGRAFIJE: Špela Ankele
Za kuhinjo na kolesih skrbi ekipa, v kateri so tudi chef Igor Bigović, voznik David Kren in nutricionist Nicola Moschetti. FOTOGRAFIJE: Špela Ankele

Tehtanje in računanje

Najprej ta podatek: v spremljevalni ekipi Bahrain Victorious, kjer je med 28 kolesarji tudi Slovenec Matej Mohorič, je več kot 70 članov, od tega jih je približno deset tesno povezanih z mobilno kuhinjo. Tu so nutricionisti, kuharji ter vozniki kamiona, v katerem je urejena kuhinja. Še ena številka: ekipa je na poti kar 160 dni v letu!

Sicer pa se ravno okoli številk in računanja vseskozi vrti delo te kuharske ekipe, kajti vedeti je treba, da kolesar v enem dnevu naporne tekme porabi do 8000 kalorij. »S pravilno prehrano je treba poskrbeti, da kolesar med dirko ne izgubi niti ne pridobi telesne teže,« pojasni Nicola Moschetti, po poklicu nutricionist.

Del prikolice je spremenjen v kuhinjo, v drugem delu pa je jedilnica, kjer se kolesarji zelo radi zadržujejo.
Del prikolice je spremenjen v kuhinjo, v drugem delu pa je jedilnica, kjer se kolesarji zelo radi zadržujejo.
Tudi to pripravijo kolesarjem: omlete, palačinke, krostate in narastke.
Tudi to pripravijo kolesarjem: omlete, palačinke, krostate in narastke.

Testenine in riž

»Najraje imajo burgerje in sladice, še posebno palačinke, pito in tiramisu. Na njihovem jedilniku je vedno veliko testenin in riža, sveže zelenjave in sadja – kolesarjem skuhamo kar od 10 do 15 kilogramov testenin na teden,« je pojasnil kuhar Igor Bigović, ki je začel za kolesarje kuhati lani, prej pa je v Zagrebu delal v kuhinji hotela Hilton. Kot je dodal, vse sestavine za jedi stehta, nato sledi uskladitev z nutricionistom, ki ugotovi, ali je število kalorij primerno ali je treba še kaj popraviti.

In kaj najpogosteje skuhajo najboljšim kolesarjem? »Velikokrat so za kosilo testenine in rižote. Te so največkrat zelenjavne ali z morskimi sadeži,« je pojasnil Bigović, ki športnikom pripravi tudi sladice, denimo krostate.

Za konec pa še pojasnilo, zakaj je bila kuhinja parkirana v vasi Sora pri Medvodah: tam je sedež gostinskega podjetja Jezeršek. V želji, da bi več kot 400 dijakom devetih slovenskih gostinskih šol prikazali delo na terenu in jih spodbudili h kariernim odločitvam, so Jezerškovi mladim predstavil tako delo v cateringu kot tudi to, kako poteka razporeditev dela v mednarodni ekipi, ki skrbi za prehrano poklicnih kolesarjev ekipe Bahrain Victorious. 

Nutricionist ekipe Nicola Moschetti skrbi, da kolesar med dirko ne izgubi niti ne pridobi telesne teže.
Nutricionist ekipe Nicola Moschetti skrbi, da kolesar med dirko ne izgubi niti ne pridobi telesne teže.
V prikolici je poleg kuhinje še lesena miza, za katero je prostora za vsaj osem jedcev.
V prikolici je poleg kuhinje še lesena miza, za katero je prostora za vsaj osem jedcev.

Priporočamo še: Najboljši carski praženec (šmorn): majhen korak, ki vse spremeni

Datum Objave: 15.11.2024 ob 08:11

Več iz te teme:

Kuhinja na kolesihBahrain Victoriousprehrana kolesarjev

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.