Odprta Kuhinja

TaBar na novi lokaciji: radi bi, da so v fokusu lokalci

Jurij Osole (levo) in chef Jakob Pintar. (Foto: Voranc Vogel)
Odpri galerijo
A+   A-
TaBar si je v desetih letih na ljubljanski sceni zagotovil mesto redne postojanke ljubiteljev malo bolj avantgardne hrane in sonaravnih vin. Ne iščite ga več na istem mestu, na Ribjem trgu: šel je po toku Ljubljanice kakih petsto metrov navzdol in na drugem bregu začel novo zgodbo v nekdanji tovarni Rog. Prva kosila in pijačke so postregli te dni, ampak glavno šele pride.

»Po desetih letih se nam je zdelo, da je čas za nekaj novega. Ne bom rekel, da je Stara Ljubljana, kjer smo bili, postala preveč turistična, ampak tam je res veliko vsega na kupu in zazdelo se nam je, da ljudje tja nočejo več hoditi, mi bi pa radi, da so v našem fokusu spet lokalci,« pravi Jurij Osole, ki ob chefu Jakobu Pintarju vodi TaBar.

Po novem lokal zaseda spodnji vogal Roga, tistega, ki je bližje mestnemu središču. Prostor kot tak je omogočil fino razdelitev: v pritličju bo Bar, tega so že odprli, nadstropje više pa bo Ta, to bo fine dining restavracija, ki jo bodo zagnali v kakem mesecu, za vsak primer recimo aprila. To pa bi zares utegnilo biti zelo zanimivo: degustacijski meni, kot si ga zamišljajo zdaj, bo obsegal šestnajst hodov, stregli bodo od četrtka do sobote, tudi poleti, ko bodo na nabrežju mize, bodo te goste sprejeli zgolj znotraj, napoveduje Osole.

To je pa bila otvoritev: hrano so pripravili Mak in Denk (na fotografiji), Gric, Milka, Nav, Cajnarje,... Izbor vinarjev je bil odlicen, od prigrizkov pa je bila najbolj simaticna Denkova postaja s picami in mladimi mocmi. (Foto: Karina Cunder Reščič)
To je pa bila otvoritev: hrano so pripravili Mak in Denk (na fotografiji), Gric, Milka, Nav, Cajnarje,... Izbor vinarjev je bil odlicen, od prigrizkov pa je bila najbolj simaticna Denkova postaja s picami in mladimi mocmi. (Foto: Karina Cunder Reščič)

»Hrana bo taka, kot smo jo zastavili v prvotnem TaBaru, pred desetimi leti. Jakobov slog so preproste jedi, ki se delijo med vse za mizo, poudarek je na zanimivih sestavinah. Z restavracijo Grič imamo že nekaj časa skupno ekološko njivo, Jakob je lovec in zato se bo meni ves čas spreminjal z letnimi časi, pridelki, ulovom iz gozda in Jadranskega morja in tako vam še ne morem nič povedati, s katerimi jedmi bomo odprli. Ko smo začeli delati na njivi, se je spremenil tudi naš pogled in mogoče celo življenjski slog, saj od blizu vidiš, kaj in kako dela narava.«

V pritličju bo Bar, tega so že odprli, nadstropje više pa bo Ta, to bo fine dining restavracija. (Foto: Karina Cunder Reščič)
V pritličju bo Bar, tega so že odprli, nadstropje više pa bo Ta, to bo fine dining restavracija. (Foto: Karina Cunder Reščič)

Prostor za kosila (Foto: Voranc Vogel)
Prostor za kosila (Foto: Voranc Vogel)

V zgornji etaži je prostora za deset, v spodnji pa za štirideset ljudi in zaenkrat menijo, da bi bilo pametno ohraniti rezervacije za oba dela, za zgornjega s kartico. Kako pa bo deloval spodnji del? Ob delovnikih od enajste do tretje popoldne bodo stregli kosila, pet toplih, pet hladnih jedi, ki jih bodo menjavali ob sredah, pojas­njuje Osole. Bar bo odprt od tretje in vse do polnoči, ob sobotah ves dan. Tudi tu bo na voljo hrana, ki jo s to ekipo povezujemo: manjše jedi v slogu tapasov.

Pri oblikovanju notranje opreme in celostne grafične podobe je sodelovalo več oblikovalcev, med njimi avstralsko-slovenski dvojec Soft Baroque. (Foto: Voranc Vogel)
Pri oblikovanju notranje opreme in celostne grafične podobe je sodelovalo več oblikovalcev, med njimi avstralsko-slovenski dvojec Soft Baroque. (Foto: Voranc Vogel)

Osole je prav navdušen, kaj vse ta zanimivi prostor omogoča. In res: nekdanji industrijski prostori s svojimi razsežnostmi – strop je na višini sedmih metrov –, veliko svetlobe in debeli grobi zidovi z značilno postindustrijsko estetiko morajo biti mokre sanje vsakega notranjega oblikovalca. Posel so pri TaBaru zaupali mlademu kolektivu Ansambel. »Niti ena stvar ni kupljena, vse je narejeno posebej za nas,« pravi Osole in doda, da je celostno grafično podobo, ki je res duhovita, oblikoval Nejc Prah, luči pa so razvili v sodelovanju z dvojcem Soft Baroque, katerega polovico predstavlja slovenska oblikovalka Saša Štucin in ki je svoja dela razstavljal že po zares eminentnih svetovnih centrih industrijskega oblikovanja. Vse skupaj pa je hommage stari tovarni, pravi sogovornik.

image_alt
Tuji supermarketi pri nas (II. del)

 

Datum Objave: 5.3.2024 ob 07:03

Več iz te teme:

TabarCenter Rognova lokacija

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.