Ocenjujemo gostilne: Al Tiglio, Moruzzo, Videm

Vrhunska veganska restavracija z lokalno, sezonsko in ekološko usmeritvijo.

Le 80 kilometrov od Trsta in 10 nad Vidmom smo v kraju Moruzzo odkrili odlično restavracijo Al Tiglio (Pri lipi). Restavracija s presenetljivo veliko sedeži v dveh nadstropjih ima teraso s čudovitim razgledom, v jasnem vremenu, pravijo, se vidi celo morje. Ugnezdena je v naročju cerkve spokojne vasice, v okoliških zaselkih se še vedno opazijo sledi srednjeveških utrjenih naselij, ki jih je treba odkriti – kot nalašč za krajši izlet, združen z dobrim kosilom in kozarcem lokalnega vina. Če rezervirate mizo v Al Tigliu, ki ga vodita Max Noacco in Sabrina Zoz, bo vse vegansko in ekološko. Max je svojo življenjsko in kuharsko filozofijo samozavestno zapisal v knjigi To je moja kuhinja/Questo e la mia cucina.

Naslov: Via Centa 8/A 33030 Moruzzo/Videm Italija. Tel: +39 0432 642024. Splet: info@altiglioveg.it. Urnik: Torek, sreda, četrtek in nedelja od 19. do 22. ure. Petek in sobota od 12. do 15. ure in od 19. do 22. Pozimi imajo za kosilo odprto tudi ob nedeljah. Ob ponedeljkih zaprto. degustacijski meni: 6 hodov 45 evrov. Vinska karta: 50 vinskih etiket.

Pozdrav iz kuhinje

Za uvod so postregli s pirejem iz rdečega zelja, začinjenega s črnim česnom – ravno na dan našega obiska so prvič predstavili avgustovski meni. Kuhar in lastnik restavracije Max Noacco se je prav zaradi odprtja menija nestrpno vrtel po kuhinji in komaj smo ga nagovorili, da za hip odmakne oči od ponev, da bi ga fotografirali z nasmejano partnerico Sabrino Zoz.

Max Noacco in Sabrina Zoz, Al Tiglio

Na mizo je prišel še en pozdrav iz njegove kuhinje: za grižljaj velik testen lonček iz riževe in koruzne moke, napolnjen z domačo vegansko majonezo, japonsko baziliko izrazitega okusa in omako šoju.

Pozdrav iz kuhinje

Degustacijski meni s šestimi hodi

Prvi krožnik so po italijansko sončni špageti, drugi je značilno veganski ocvrt tempeh, zgodbo nadaljujeta orientalski baba ganuš in humus, kulinarično degustacijo v italijansko klasiko znova zapelje poletna lazanjica, sklene pa se z meniškim krožnikom. Običajna imena jedi niso obetala nič posebnega, zato je bilo presenečenje še večje, ko so krožniki prihajali na mizo.

Sončni špageti

 

Ocvrt tempeh

 

Baba ganuš

Presni špageti in lazanja

Jed z imenom sončni špageti je bila brez testenin, nanje so spominjale le res dolge in tanke vrvice iz korenčka in buče, glavno besedo pa so imele kapre, olive in pistacije, iz katerih so v kuhinji na novo postavili pojem »krožnik špagetov«. Čeprav pri mizi nismo bili ljubitelji presnih jedi, nas je krožnik popolnoma očaral.

Po prvem presenečenju seveda nismo več pričakovali klasičnega tempeha. Ocvrte palčke so postregli z ajoblanco (španska hladna juha iz kruha, namočenih in olupljenih mandljev, česna in oljčnega olja) z rdečkastim posipom iz kaljene ajde, marinirane v rdeči pesi.

Baba ganuš so postregli na dnu črne skledice z drobnimi paradižniki in belim grozdjem, spominjal je na jesensko košarico, polno plodov. Podobno skrit je bil humus s popečeno zelenjavo in viticami graha. Lazanja je bila spet presna, iz tankih rezinic bučk in s tremi omakami v barvah klasične italijanske kuhinje: rdečo iz res zrelih paradižnikov, belo iz limonovega soka in zeleno iz bazilike in tofuja.

Humus s popečeno zelenjavo

 

Poletna lazanjica

Meniški krožnik

In ko se je zdelo, da je dobrega že preveč, so prinesli dišeč krožnik lisičk in šitak, ki so zrasle na kmetiji Licia v okolici Gorice. Jed na žlico, meniška, skromna po sestavinah in nasitna, je imela le to smolo, da je prišla na mizo kot šesti krožnik. Ajda z gobami pa je napovedala bližajočo se jesen. Čudovito bi bilo tudi brez deserta, ki se mu nismo mogli upreti le zaradi radovednosti – odlično, vendar so veganske sladice šibka točka še tako vrhunske restavracije. Degustacijski meni so od pozdrava iz kuhinje do deserta izpeljali neopazno ne le vegansko, ampak tudi brezglutensko, kar je res podvig.

Meniški krožnik

Bogata vinska karta in ponudba craft piva

Vinska karta je močno lokalno obarvana, kar 18 etiket je iz okolice Vidma. Zanimiva je tudi bogata ponudba iz italijanskih craft pivovarn. Odlična brezalkoholna pijača so sveže stisnjeni zelenjavno-sadni sokovi (estratti).

Ocena

Med večerjo se je prostor napolnil vse do zadnjega stola. Gostje, večinoma domačini, so klepetali ob kozarcu vina, medtem ko je velika okna restavracije prala poznopoletna nevihta. V furlanski dolini, daleč pod teraso restavracije, so se prižgale luči. Minil je še en prijeten dan, tudi zaradi odlične ekipe v restavraciji Al Tiglio, kjer z vsakim krožnikom dokazujejo, da je vrhunska kulinarika možna tudi na rastlinski osnovi.

Točkovanje: Hrana, vino: 10 (od 10), postrežba: 10 (od 10), cena/kakovost: 10 (od 10), vtis skupaj: 10 (od 10)
Skupna ocena: 5

Še več naših ocen najdete tukaj.
 
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana