Odprta Kuhinja

Ocenjujemo gostilne: Avokado, Koper

Fižolova juha z ovsenimi knedli
Odpri galerijo

Sem se splača povabiti tiste, ki mislijo, da je zdrava hrana le napol kuhana zelenjava.
S koprske tržnice je treba narediti samo par korakov proti staremu delu mesta, mimo pergole z dišečim jasminom, in že si pred lokalom Avokado. Zlahka bi ga tudi zgrešili, saj je čisto skromen, neopazna trgovina, bi pomislili. Nase opozarja le z vrsto čakajočih, ki se bo kmalu vila vse do morja, saj Avokado postaja vedno bolj priljubljen lokal tudi zaradi izjemno prijaznih cen zdrave veganske hrane. Obiskujejo ga zaposleni iz sosednjih pisarn, mimoidoči, mamice z vozički, kolesarji, večinoma vzamejo malico ali kosilo s seboj. Za pojesti sproti imajo v Avokadu na zid prislonjen pult z nekaj stoli.

Dobro je vedeti: Gortanov trg 4 6000 Koper. Tel: 040 625 843 / 051 486 704. Urnik: ponedeljek, torek in četrtek od 8. do 17. ure, ob sredah od 8. do 18. ure, ob petkih od 8. do 14. ure. Sobote, nedelje in prazniki zaprto. Veganski degustacijski meni: nimajo; cene posameznih jedi od 2,20 do 3,50 evra. Vinska klet: nimajo.

Avokado ima polno vitrino slanih pit, sendvičev, krostat, v loncu brbota najmanj ena enolončnica, v posebni vitrini so sladice v več nivojih, vse je domače, sveže, vegansko. V Avokadu ne priznavajo vnaprej pripravljenih jedi, kuhajo le sproti in večino sestavin pripravijo sami, na primer kruh, majonezo ali rožičevo čokolado. Lokal je mlad, odprt komaj par mesecev, in še ni doživel poletne sezone. Prerokovali smo jim kulinarične zamaške, pa so se le smejali. Menda so vsemu kos z nasmehom in dobro voljo, prav neverjetno.

Punujajo samo tisto, kar bi jedli tudi doma


Kreatorja in glavni osebi Avokada sta Edita in Stjepan Jurčić, oba polna navdiha, energije in dobre volje. Kako je to mogoče in kaj ju napaja, smo se spraševali, saj pod njenim vodstvom deluje tudi Zasebni vrtec Račka. »Ah, jaz sem samo pomočnik,« pravi Stjepan, dejansko pa je prav on ustvaril podobo Avokada in več ur na dan stoji za pultom ter lahkotno kramlja s prav vsakim, ki vstopi v lokal. Mati in oče štirih fantov v Avokadu ponujata samo tisto, kar bi jedli tudi doma. Prisegata na zdravo vegansko hrano in to znata tudi utemeljiti. Rojena pedagoga sta. Hrana in organizacija sta njeni. Edita je po moževih besedah fanatična in perfekcionistična ljubiteljska kuharica. Da sta ustvarjalna, ni dvoma, njunim načrtom ni videti konca, predavanja, izobraževanja, kuharske delavnice ... lahko bi bila kreativna tudi na drugih področjih, njega recimo zanimajo poezija, ilustratorstvo, glasba, ona ima rada ročna dela. Leta so se obzirno umaknila njunim talentom in ju pustila pri miru, zato sta oba mladostna in vitalna kot najstnika.

Grška solata s svežo papriko, olivami in paradižnikom
Grška solata s svežo papriko, olivami in paradižnikom


Fižolova juha z ovsenimi knedli
Fižolova juha z ovsenimi knedli

Slane jedi


Ko smo jih obiskali, so imeli na meniju najbolj značilno hišno jed, krostato, porovo, špargljevo in z bučnimi semeni. Poskusili smo kar vse tri. Pripravljajo jih s tofujevo kremo in hladno prešanim sončničnim oljem. Med solatami smo za degustacijo izbrali grško: polnozrnat riž, paprika, kumara, paradižnik, olive in veganski feta sir. Nadaljevali smo z juhami, fižolovko s knedelčki in juho iz mladega zelja. Glavno jed, pečen mlad krompirček in melancan, so pripravili v pečici s čim manj maščobe.

Z veseljem bi poskusili še koruzno projo z namazom in menda zelo okusen bučni zavitek s kremnim veganskim sirom, vendar je vsega sproti zmanjkalo. Obiskovalci Avokada so si kar podajali kljuko.

Tris krostat – porova, z bučnimi semeni in špargljeva
Tris krostat – porova, z bučnimi semeni in špargljeva


Pečen mlad krompir in melancan iz pečice
Pečen mlad krompir in melancan iz pečice

Sladice


Sladice so zaključek vsakega dobrega kosila. V vitrini se najdejo baklave, sladki grižljaji za h kavi, napolitanka velikanka s čokolado iz rožičeve moke, biskvitne polnovredne sadne sladice in seveda presna avokadova torta. Podlago zanjo naredijo iz mandljev in datljev, nadev je iz avokada in limete, sladilo agavin sirup, zgornja krema pa je iz kokosovega mleka.

Krožnik hišnih sladkih prigrizkov
Krožnik hišnih sladkih prigrizkov


Presna avokadova torta z limeto
Presna avokadova torta z limeto


V Avokado se splača povabiti tiste, ki mislijo, da je zdrava hrana le napol kuhana zelenjava neprivlačnega videza in okusa. Prepričani smo, da bi spremenili mnenje.

Ocena okusojedcev


Vrsta ponudbe: veganska okrepčevalnica hrana
Vino: 8
Postrežba: 8
Cena/kakovost: 10
Vtis skupaj: 8,6
Skupna ocena: 4
Še več naših ocen najdete tukaj.
Datum Objave: 25.6.2019 ob 07:06

Več iz te teme:

sladiceavokadoslane jediEdita in Stjepan Jurčić

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja