Odprta Kuhinja

Ocenjujemo gostilne: Gostilna Muha, Lokev

Odpri galerijo
A+   A-
Že deseta generacija rodbine gostilničarjev ne odstopa od smernic prednikov.Začeli smo z grappo in končali z nežno Šiškovičevo viljamovko. Na tem območju, od Bržanije do Materije, če smemo tako reči, smo se pri Muhi v Lokvi do sitega ves čas tudi tako slastno vrteli. Njihova ideja, da je na mizo vse prineseno z lokalnega, je idealna in zmagovita. Andrej Muha, ki pripada že deseti (!) generaciji rodbine gostilničarjev, ne odstopa od smernic svojih prednikov, ki so začeli gostilniško dejavnost že daljnega 1679. Domači in nepretenciozni kraški košti dodaja pravzaprav samo še kakšno fineso, ki jo najde tam, kjer so jo že njegovi predhodniki – v Trstu in njegovem zaledju. Če želite okusiti Kras, je obisk gostilne Muha obvezen. Mi smo ga okusili v okviru šestih točk dnevnega reda.

Kraški narezek, jurčki na žaru


Že v prvi točki smo predse dobili krožnik, na katerem so sijale rdečkaste barve pancete, pršuta in domače rahlo dimljene klobase, zraven pa še topel kruh. Če je bil pršut industrijski iz šepuljske pršutarne, v čemer nismo videli nobene težave, sta bili sočna panceta, ki se je kar topila, ter elegantna in okusna klobasa – butična proizvoda iz okolice. Narezek ne bi bil narezek, če ne bi dodali še nekaj koscev staranega, a presenetljivo nežnega in nevtralnega kravjega sira ter intenzivnega ovčjega. Vso odvečno slanost je lahko že v naslednjem hipu splahnil kozarec pallidie, penečega se vina iz malvazije, pridelanega na kmetiji Sanabor iz okolice Štanjela. Ta prijetna penina z obilo grenivke v pookusu je pomenila obenem tudi izvrstno izhodišče za nadaljevanje, nadaljevalo pa se je z jurčki na žaru, ki so bili na debelo narezani, odlično pečeni, zato hrustljavi in aromatični. Sledil je še prepričljiv preplet sladkobnosti (jajca in njokov), slanosti (pancete) in grenkobe (špargljev).

Narezek v gostilni Muha.
Narezek v gostilni Muha.

Dobro je vedeti: Gostilna Muha; Andrej Muha, s. p.; Lokev 138; 6219 Lokev; Tel: +386 31 231 251; Splet: www.gostilna-muha.com; andrej.muha@siol.net; Urnik: gostilna je odprta od sobote do srede od 12. do 22. ure. Ob četrtkih in petkih imajo, kot že zadnjih 50 let, zaprto; Degustacijski meni: Po dogovoru, sicer pa stanejo 4 krožniki z odprtim vinom 30 evrov; vinska klet: Okoli 30 etiket.

Šparglji z jajci in njoki


Pred tem blanširani šparglji in obvezna panceta so tvorili tako z jajcem kot z domačimi njoki, kaj reči drugega kot božansko kombinacijo. Ker z maslom pri Muhi ne skoparijo, je njihov jedilnik še popolnejši, slastnejši, izdatnejši. Tudi zato je bilo jajce že na oko sočnejše, bleščeče in ravno prav zakrknjeno, njoki pa popolnejši, zaradi česar smo parmezan, da le ne bi kaj skvarili, odmaknili daleč proč. Saj so bili okusi povsem na mestu.

Jajca s šparglji in panceto.
Jajca s šparglji in panceto.


Če kaj, je lahko njoke povzdignilo samo še vino. A ne katero koli, to je storila Klabjanova malvazija, letnik 2017, pridelana pod navpično osapsko steno. To vino je res posebno, tako uravnoteženo, mineralno, zaradi maceracije kar nekam motno, v ustih pa nevsakdanje medeno.

Njoki s šparglji in panceto.
Njoki s šparglji in panceto.

Krača, ocvrti kifeljčki


K vrhuncu tistega dne, telečji krači, ki se je sprva cmarila tri ure in pol, potem pa se kar sama od sebe sočno trgala in luščila, je kajpak sodil teran. Včasih rubinasto tekočino kar malo precenjujemo, pri Muhi pa imajo vendarle to srečo, da jo že pol stoletja ponujajo od njihovega hišnega vinarja Ivana Možeta iz Štorij, ki prideluje tako svežega in sadnega. Za prilogo smo dobili tudi ocvrte kifeljčke iz krompirjevega testa.

Telečja krača.
Telečja krača.

Sladice: panakota, jabolčni štrudelj in palačinke


Šesta točka dnevnega reda je bil – tris sladic. Če nas je pri panakoti očaral preliv iz svežih jagod, pri palačinkah pa njihova izjemna rahlost, smo za zmagovalca razglasili jabolčni štrudelj, ki je silil v nas z bogatim in ne presladkim nadevom, sočnostjo in krhkostjo maslenega testa. Ob čemer smo srebali zlate solzice Joška Renčela iz Dutovelj. To odlično medeno vino iz suhega grozdja, v katerem so se pretakale enake arome kot v štrudlju, bi zlahka konkuriralo za samostojno sladico.

Panakota.
Panakota.

Ocena okusojedcev


Vrsta ponudbe: gostilna
Hrana, vino: 8
Postrežba: 8
Cena/kakovost: 9
Vtis skupaj: 8,3
Skupna ocena: 4
Preberite še: Ocenjujemo gostilne: Restavracija Tabor, Podbrezje
Datum Objave: 17.6.2019 ob 08:06

Več iz te teme:

Krasocena gostilneOkusojedcigostilna Muha

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja