Ocenjujemo gostilne: Kucha, Ljubljana

Ekološka in etična naravnanost gostom puščata res dober občutek.

To je vsekakor zelo poseben prostor, ki združuje restavracijo, trgovino, kjer smo opazili domače testenine in fermentirano zelenjavo kimči, galerijo, prostor za dogodke, koncerte, akcije in hipsterski lokal, kjer so med lončnicami raztresene mize z retro naslonjači. Predrzna kombinacija, ki jo ustvarja ekipa vsaj petnajstih oseb, se imenuje Kucha. Sami o sebi pravijo, da so podalpski čobani, ki snujejo simfonije s sezonskim regionalnim orkestrom. In da niso nič posebnega, pač navadna kuhinja, lokalno pridelane in sezonske sestavine, jedi, inspirirane s subjektivnimi predstavami o dobri hrani, združene s tradicionalnimi tehnikami, ki so že tisoče let v uporabi. Nikjer ne omenjajo, da je vse vegansko, povedo le, da so odgovorni hedonisti. Izmikali so se temu, da bi določili, kdo je v Kuchi glavni. Pogovarjali smo se z Vladimirjem Mićkovićem, za portret pa smo ulovili še Martina Rojnika. Mislim, da smo bili na pravi sledi.

Preberite tudi: Ocenjujemo gostilne: Stara gostilna, Piran
Vladimir Mićković in Martin Rojnik FOTO: HANA SPLICHAL

Prijetna distanca med mizami in veliko svetlobe skozi zastekljene stene vabita, da posediš, odpreš računalnik, si odpočiješ, prelistaš knjigo in za zdravje spiješ eliksir, domač imunski zvarek. Vzdušje je vsekakor zelo sproščeno. In kaj bomo degustirali? Pri imenih jedi se igrajo z besedami, ki namigujejo na vplive različnih kuhinj, predvsem balkanske. Začeli smo s sendvičem, ki bi bil lahko tudi glavna jed. Serđo je bogato poln zalogaj z nadevom iz sveže špinače, dimljenega ajdovega pastramija, kimčija in majoneze iz sončničnih semen med rezinami opečenega kruha. Ne bi ga ravno mogli uvrstiti med zdrave jedi, je pa polnovreden, nasiten in za uživače. Podobno velja za zviteže, koruzne takose s čičeriko, bukovimi ostrigarji in koriandrom, ter za topleža, ki je sendvič s peteršiljevim pestom in pečeno cvetačo v kamutovem kruhu.

Sendvič serđo je bogato poln zalogaj med rezinami opečenega kruha.
Dobro je vedeti Kucha, Mašera-Spasičeva 8, 1000 Ljubljana; Tel: 068 176 316; www.kucha.com; Urnik: Ponedeljek in torek od 11. do 16. ure, sreda in četrtek od 11. do 22. ure, ob petkih pa od 11. do 23. ure.; Veganski degustacijski meni: nimajo. Cene posameznih jedi: od 3 do 10 evrov.; Vinska klet: Ekološka vina, 15 etiket.
Kremna juha iz rdečega zelja, krompirja, čebule in rdečega vina

Dnevna juha je bila odlična, kremna, iz rdečega zelja, krompirja, čebule in rdečega vina.

Krepka sisa z mariniranim tempehom.

Kuhinjo še najbolj predstavljata zelenjavni skledi sisa, ena je bila sezonsko spomladanska z regratom in čemažem in druga bolj krepka, z mariniranim tempehom, rdečim rižem in domačim konopljinim jogurtom, obe privlačnega videza, okusni in polni super živil.

Spomladanska skleda sisa

Kdor do tu ne omaga, lahko izbira med sladicami, ki nastajajo po dnevnem navdihu kuharja. Celo v veganskih restavracijah je veganska sladica največja zadrega. Najboljše so običajno v kozarčkih, v Kuchi je to veganski cheese cake.

Veganski cheesecake

Vina so ekološka, nekaj jih ima tudi etiketo demeter, ki zagotavlja biodinamično pridelavo. Zanimiva hišna pijača je sok iz rešenih limon, takšnih, ki niso bile dovolj lepe in bi končale v kontejnerjih kot odpadek. Ravnanje s hrano naj bi bilo odgovorno početje.

In zaključek? Jedi bi se po okusu dobro znašle v zvezdičnih restavracijah, postrežejo jih, kot da gre za fast food lokal, filozofija kuhinje presega običajne standarde, ekološka in etična naravnanost puščata res dober občutek. Pravijo, da je to hrana za ljudi, kot si jo predstavljajo tudi v prihodnosti. Če bi lokal opisali z eno samo besedo, bi rekli, da je inspirativen.

Ocena okusojedcev:

Vrsta ponudbe: veganska restavracija
Hrana, vino: 8
Postrežba: 9
Cena/kakovost: 10
Vtis skupaj: 9
Skupna ocena: 4

 
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana