Ocenjujemo gostilne: Landerik, Ljubljana

Hrana na ljubljanskem Starem trgu je modna, a še vedno tradicionalna.

Nekdanji nogometni reprezentant Nejc Skubic, ki še vedno uspešno igra v Turčiji, je pred štirimi meseci velikopotezno odprl bistro Landerik. Drzne načrte je napovedovala že elitna lokacija v Stari Ljubljani, skozi katero dere reka turistov. In če je bil Stari trg dolgo znan po kontrastu med vzdihovanjem nad njeno očarljivostjo in zmrdovanjem nad kulinarično ponudbo, so se po začetnih krčih, ki niso napovedovali nič dobrega, v Landeriku ekspresno postavili na noge, zamenjali domala celotno ekipo in pripeljali mladega in nadarjenega chefa Izidorja Kržišnika.

Dobro je vedeti

Chef:  Izidor Kržišnik
Vrsta ponudbe: restavracija
Naslov: Stari trg 11, 1000 Ljubljana
Telefon: +386 51 660 401
Splet: www.landerik.si, info@landerik.si
Urnik:  Od ponedeljka do četrtka je odprto od 8. do 23. ure, tako je tudi v nedeljo, v petek in soboto je odprto še uro dlje, do polnoči.
Degustacijski meni: Štirje hodi 44, pet hodov 50 in sedem hodov 70 evrov. Ponujajo tudi izvrstne zajtrke.
Vinska klet Približno 60 etiket.

Kako smo jedli

Pozdrav iz kuhinje je bil privlačen, v kombinaciji z malinovo marmelado tudi okusen, priporočamo le, da sladoled iz gosjih jeter v prihodnje raje poimenujejo kar mousse, saj kepica foie gras ni delovala prav nič ledeno oziroma zamrznjeno.

Pozdrav iz kuhinje

Sta pa bili obe hladni predjedi za prste oblizniti. Tako dobrega uvoda že dolgo nismo imeli! Dimljena postrv, pravzaprav je bila marinirana v dimljenem olju, je bila že sama po sebi prvovrsten grižljaj, ko pa smo ji na vilicah dodali še listič vložene rdeče pese, vse skupaj pomočili v limonovo majonezo, zraven pa snedli še hrustljavi čips peteršiljeve korenine, je sledila eksplozija različnih tekstur in okusov. Grižljaj, imenovan Krst pri Savici, smo poplaknili s svežo in sadno pinelo, letnik 2017, s posestva Fedora nad Braniško dolino. Ko jo je natakar natočil v kozarec, je bila kot kakšna penina, še mehurčkasta, ko pa je spolzela po grlu, je bila mineralna, prijetne kisline, uravnotežena.

Krst pri Savici – dimljena postrv

Zadeli smo tudi z maslenim chardonnayem Fedora 2016. Tekočina zlate barve je že na nosu presenetila z vonjavami po opečencu. Ravno prav, saj smo že z očmi požirali sliko četudi popečenega, a še vedno mehkega brioša, ki je na hrbtu nosil plast nasekljanega in odličnega telečjega tatarca v teranovi redukciji. K temu, da je bil chardonnay resnično odlična podlaga, so prispevali še dodani lešniki in domača lešnikova majoneza.

Zdravljica, goveji tatar

Jed, ki se je imenovala Kekec, je sestavljal nadvse korekten in sočen štrukelj, zaradi izdatnega skutnega nadeva je bil že kar malo prekisel. Na srečo so kislost blažili na vrhnji strani štruklja popečeni jurčki in maslene drobtine, spodaj pa jezerce gobove omake iz šampinjonov.

Kekec, skutni štrukelj z gobami

Zaradi močnega tolminskega sira je bila glavna jed, imenovana Testenina s Tolmina, silno aromatična in kompleksna, ob odlično pripravljeni in nadevani testenini s tolmincem in še preliti z njegovo omako je bilo treba zato kaj hitro zaužiti nekaj priložene špinače, ki je v hipu čudežno umirila izraziti okus po tolminskem siru.

Testenina s Tolmina

Druga glavna jed se je imenovala Martin Krpan. Slednji je tovoril sol in bil nemara sokriv, da je bil sicer odlično spečeni goveji zrezek s krompirjem in portovo omako naposled tako preslan. Pa je vino tudi to pot opravilo svoje: v pravem trenutku je prišel pred nas cuvee Goli breg (Fedora 2016), ki je z visoko svežino, dolgim pookusom in mehkimi tanini zlahka ugnal odvečno slanost.

Martin Krpan, goveji steak s krompirjem

Tradicionalna in skoraj že hipsterska je bila sladica – dedijev šmorn. Mi smo si zaželeli tistega, ki se je imenoval jabolčni raj. Ob puhastem šmornu se je nastavljala kepica presladkega sladoleda iz pečenega jabolka, zraven so bili še domača jabolka, izvrstna jabolčna marmelada in orehi.

Dedijev šmorn

Ocena

Naj strnemo naše doživetje: v Landeriku sledijo slovenski kulinariki in jo plemenitijo s sodobnimi prijemi. Njihova hrana je modna, a še vedno tradicionalna. V prijetnem ambientu je bila izjemno lepo postrežena in okrašena. Vse je potekalo hitro in gladko, kar se za bistrojski tip gostilne tudi spodobi.

Točkovanje: Hrana, vino: 9 (od 10), postrežba: 9 (od 10), cena/kakovost: 8 (od 10), vtis skupaj: 8,6 (od 10).

Skupna ocena: 4 (od 5)

 
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana