Odprta Kuhinja

Ocenjujemo gostilne: Stara gostilna, Piran

Donata Krašek, Gradimir Dimitrić (levo), izkušeni natakar Zoran Bogdanovski
Odpri galerijo
A+   A-
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Nepozabna predstava: spoj kuharskih veščin, umetnosti, presenečenj in elegance. Preberite, kaj pravijo naši okusojedci.Od užitka in sreče za mizo včasih kar zapremo oči. A tega vam v Stari gostilni ne priporočamo. Imejte jih široko odprte – ko se srečajo kuharske veščine, umetnost in eleganca, je treba jesti tudi z očmi. Stara gostilna je kraj, kjer je vsak krožnik pustolovščina in zgodba zase, enkrat se škampi ujamejo v zlato dračje, drugič kukajo iz kamnov, miza, na kateri je čisto pravo drevo, se spremeni v obalo s kamenčki ali gozd. Vselej je drugače, saj chef Gradimir Dimitrić niza presenečenje za presenečenjem.
Dobro je vedeti: Lastnica: Donata Krašek. Naslov: Savudrijska 2, 6330 Piran. Tel: + 386 (0)40 777 979. Splet: stara-gostilna.com. Urnik: vsak dan od 16. do 23. ure. Pri njih lahko tudi prespite (Donatella house). Degustacijski meni: štirje hodi 55 evrov, šest hodov 80 evrov ..., lahko si jih privoščite tudi 15 ali več. Vinska klet 120 etiket.

Donata Krašek, Gradimir Dimitrić (levo), izkušeni natakar Zoran Bogdanovski
Donata Krašek, Gradimir Dimitrić (levo), izkušeni natakar Zoran Bogdanovski


Na hrustljavo ocvrte sipine miške smo mazali odlično domače maslo s tartufi. Močne okuse je s sadno in citrusno noto omilila vrhunska penina bjana Mirana Sirka, uglajeno pa je pospremila tudi ravno prav mazavo in prav nič težko pašteto iz gosjih jeter in piščanca.
Priporočamo še: Gostilne: Na pico v Etno

Pašteta iz gosjih jeter in piščanca
Pašteta iz gosjih jeter in piščanca


Tri leta sušen pršut Dejana Kukanje so postregli s popečenim domačim kruhom s semeni. Pršut krškopoljskega prašiča, ki rije po kraški gmajni, je bil fenomenalen, sočen in voljan je prinesel peto dimenzijo okusa, umami. V kozarcu se je zaiskrila vitovska grganja (2017) Borisa in Alena Lisjaka in z mineralnostjo podčrtala slanost pršuta, note breskve in jabolka s kančkom prijetne grenkobe pa so poskrbele za uravnotežen in zaokrožen okus ter prav takšen zaton.

Pršut s popečenim kruhom
Pršut s popečenim kruhom


Sladkasti in sočni škampi v tempuri so nežno božali jezik, tempura pa je bila dovolj tanka, da je ohranila krhkost in prefinjenost in ni zasenčila prvovrstne morske dobrote.

Škampi v tempuri
Škampi v tempuri


Ker si Stara gostilna želi biti drugačna od turistične ponudbe na naši rivi, je lastnica Donata Krašek postavila visoke standarde. Zato je v kuhinji chef Gradimir Dimitrić, zato je vsak krožnik in vsak kozarec skrbno izbran in zato je postavitev na krožniku vsakič drugačna. Ambicij biti in postati še boljši, predvsem pa drugačni, ne skrivajo. Zato je njihov brancin dehidriran, pred gostom ga le še ožgejo z gorilnikom. Postrežejo ga s pirejem rdeče pese, šalotko, ki jo obarvajo z rdečo peso, in slanim sirom. Harmonija in eleganca čez vse, tako kot tudi brancin, ki ga zavijejo v kartoč in spečejo v glini.

Dehidrirani brancin, pire rdeče pese, šalotka, slani sir
Dehidrirani brancin, pire rdeče pese, šalotka, slani sir


Nismo se mogli odločiti, kateri je boljši. Tudi topla hobotnica s paradižnikom je poskrbela za element presenečenja, saj se je pod steklenim zvonom skrivala v aromatiziranem dimu.

Hobotnica v dimu
Hobotnica v dimu


V Stari gostilni si namreč veliko dajo opraviti s podrobnostmi in tudi biftek ni zgolj pečen, temveč v oljčnem olju z začimbami. Nož je zdrsel skozenj kot skozi maslo, in čeprav smo si že rahljali pasove, smo se spopadli še s sladico.

Biftek v olju
Biftek v olju


Flambirano sadje in fritule so zaključile neverjetno predstavo. Ta je v Stari gostilni vendarle zaradi – okusa.

Flambirano sadje
Flambirano sadje


[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=".vc_custom_1558516006102{margin-top: 25px !important;margin-bottom: 25px !important;border-top-width: 1px !important;border-right-width: 1px !important;border-bottom-width: 1px !important;border-left-width: 1px !important;padding-top: 25px !important;padding-right: 25px !important;padding-bottom: 25px !important;padding-left: 25px !important;border-left-color: #cccccc !important;border-left-style: solid !important;border-right-color: #cccccc !important;border-right-style: solid !important;border-top-color: #cccccc !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #cccccc !important;border-bottom-style: solid !important;border-radius: 1px !important;}"][vc_column][vc_column_text]

Ocena okusojedcev


Vrsta ponudbe: gostilna hrana
Vino: 10 
Postrežba: 10
Skupna ocena: 5

Cena/kakovost: 10 
Vtis skupaj: 10[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Besedilo: Okusojedci
Naslovna fotografija: Neža Plestenjak/MojFokus
Ostale fotografije: Okusojedci[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Datum Objave: 29.5.2019 ob 12:05

Več iz te teme:

Stara gostilnaOkusojedciOcenjujemo gostilne

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja