Odprta Kuhinja

Slovenski gastromobili: Gartlc, konjska prikolica z ljubkimi domačimi grižljaji

Gartlc
Odpri galerijo
A+   A-
Ta teden vam bomo predstavili pet zares zanimivih zgodb o kulinariki na kolesih. Začenjamo z Gartlcem, najnovejšo pridobitvijo iz Šentjerneja.



Kdo bo poskrbel za kaj sladkega na vaši vrtni zabavi? Lahko bi Jana Pucelj pripeljala svojo konjsko prikolico, imenovano Gartlc. Čisto podobno ima tudi Luka Jakupak, naš izbor za kavo na kolesih, ki vam ga predstavimo prihodnje dni, in Jana za uvod jasno pove, da jih pri nas sicer mogoče ni veliko, da pa v tujini to sploh ni neznana ideja.

Je pa sveža na drugačen način: »Smo iz Šentjerneja, ki je konjeniško mesto,« se predstavi sogovornica, ki je ugotovila, da se bo z vzdušjem zato zelo dobro zlila konjska prikolica: »Prav se mi zdi, da se ideja čim bolj poskuša poistovetiti z okoljem, v katerem zraste.«


Iskali v tujini, našli pet kilometrov stran


Iskali so jo povsod, celo po tujini, na koncu pa so jo našli samo čez travnik od doma, pri vzreditelju konj, ki se ukvarja tudi s prikolicami, Je pa res, da jo je bilo treba hudo predelati: ostala sta podvozje in bela plastična kapa. Hrano pripravijo doma, zato so najpomembnejši hladilniki, še bolj kot tehnična oprema pa to, da je prikolica domačna in privlačna, da se okrog nje radi zbirajo. Ugibamo, da jo bodo najemale bolj ženske, za dekliščine, krste, birme, rojstne dni, saj je izrazito lepa in krasno stilirana. Delovati je začela pred kratkim in bila na dveh krstih: na svojem, ki je bil kar na domačem vrtu, pa še na prvem »terenu«, najeta za pogostitev ob krstu. In prav takim dogodkom je namenjena: majhnim družbicam, ki bi si želele kaj posebnega.


Kaj Jana streže?


Čim bolj lokalno, tudi pri pijači, kjer kot svoj favorit našteje lokalno penino Štemberger, zanimiva je tudi modra frankinja, cviček niti ne toliko ... Kuha Jana, ne gre pa za visoko, ampak ljubko in domačno kulinariko, pravi. Najbolj jo zanimajo pite in krostate in splača se pogledati na njen instagram, kakšne sladice zna pripraviti: »So skromne in bogate hkrati, za vse priložnosti in za vsakega. Vse pa temelji na naravnem: umetnih sestavin ne uporabljam,« pove Jana Pucelj in doda, da je pri tortah pogosto problem, da lepota presega okus. Sogovornica je po izobrazbi agronomka, in čeprav se nikoli s tem ni zares ukvarjala, pravi, da jo je vedno vleklo k pridelavi in predelavi hrane.


Priporočamo še: VIDEO: Hitri žar kruhki iz ponve

Fotografija: Osebni arhiv Jane Pucelj
Datum Objave: 19.8.2020 ob 07:08

Več iz te teme:

GartlcJana Puceljgastromobili

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.