Slovenski gastromobili: TAMnjam, gasilski kombi z vrhunsko kulinarično ponudbo

Prvi med slovenskimi gastromobili je TAMnjam, njegov ponosni lastnik pa je Luka Jezeršek, ki je pri nas prebudil modo kulinarike na kolesih.

Konjska prikolica je zadnji gastromobil, ki smo ga odkrili. Kateri pa je bil prvi? Po dolgotrajnem brskanju po novejši zgodovini lahko samo še enkrat potrdimo: to modo je pri nas začel Luka Jezeršek s svojim gasilskim kombijem iz legendarne mariborske tovarne TAM. Pri tej znameniti gostinski družini imajo vozilo TAMnjam kot del ponudbe že od konca leta 2014 in v tem času je doživel marsikatero preobrazbo – sprva je bil ognjeno rdeč, da ga je marsikdo od daleč še vedno imel za gasilskega, večkrat je bil posojen za akcijo Ferfud, kjer je postal moder, trenutno pa je temnorjave barve.

Ta kombi je zares pristna slovenska nostalgija. Kdo od mlade generacije sploh še ve, da je v Mariboru takoj po vojni začela delovati ogromna tovarna gospodarskih vozil? V najboljših časih je bilo zaposlenih več kot 8000 ljudi. Tovarna je bila naslednica industrije letalskih delov, ki so si jo na Teznem med vojno zamislili Nemci, in verjetno ga skoraj ni bilo gasilskega vozila v Sloveniji, ki ne bi izviralo od tod. Da o avtobusih in tovornjakih sploh ne govorimo.

»Letos smo TAMnjam v času karantene uporabljali, da smo do ljudi vozili šmorn, tako je bil parkiran na RIC Sava v Ljubljani, redno ga uporabljamo tudi na številnih dogodkih, ko si ljudje zaželijo street food hrane, pa na porokah … Lani smo tudi začeli novo ponudbo: pripeljemo ga na parkirišče pred poslovne zgradbe in tako si ljudje lahko popestrijo svojo malico,« pravijo pri Jezerškovih.

Prav ima Luka Jezeršek, ko pravi, da s takim tovornjačkom pripelješ dušo. In tale s seboj vozi spomin na čase nekega drugačnega gospodarskega in družbenega optimizma.

Fotografija: arhiv TAMnjam

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed