Slovenski gostinci postajajo hotelirji

Časi so slovenskim gostincem naklonjeni in širijo svoj posel.

Massimo Bottura, najboljši chef na svetu, ni edini, ki je pomislil, da dobra restavracijah in butični hotelček lepo pašeta skupaj. Tako razmišlja tudi kar nekaj uveljavljenih slovenskih gostincev.

Ne spreglejte: Vabljeni na našo delavnico: Pustni krofi, ki vedno uspejo

Gorenjska: Štefelinov butični hotel …

Najbolj sveža novica: v zgodovinskem središču Radovljice imajo novega hotelirja. Znani gorenjski chef Uroš Štefelin je s poslovno partnerko Marcelo Klofutar kupil šarmantno staro hišo, ki jo je družina Kolarič obnovila in že leta 2017 pod imenom Hotel Linhart prepustila novemu, hotelskemu življenju – zdaj pa tudi novima lastnikoma.

Gre za imenitno stavbo, izvira iz 17. stoletja in v njej poznavalci prepoznajo tako vplive baroka kot renesanse. Deset sob različnih velikosti je na voljo, nova lastnika pa sta v pritličju te dni odprla bistro, klasičnega tipa z manjšimi prigrizki. Začeli so z različnimi fokačami in juhicami ter dobro kavo, nam je razložil Štefelin.

Najbolj znan je ta dejavni gorenjski kuhar po (očitno) uspešni zgodbi, ki jo je s Klofutarjevo postavil v znamenito vilo Podvin – in tam ga tudi še naprej najdete, pravi, nov, mestni dodatek vili na podeželju ne pomeni, da bo zapustil matično kuhinjo, ki zaradi ambicioznejšega koncepta seveda potrebuje (navzočega) šefa.

Pravi tudi, da sta si s Klofutarjevo že dolgo želela tak hotelček, tako da v leta, ko se bo pri nas zaradi evropske prestolnice gastronomije tako veliko govorilo o hrani in turizmu, vstopata vesela in pripravljena.

Foto: Arhiv Hotela Linhart
Hotel Linhart, Radovljica (Foto: Arhiv hotela)

… in Krištofov glamping

Še večji zalogaj nastaja pod obronki Krvavca, v Šmartnem. Gre za zamisel, ki jo že kakih 25 let neguje Tomaž Bolka, eden od bratov, ki vodita znano gostilno Krištof v Predosljah. Tomaž je zanimiv in kreativen človek, ki se mu ni težko ukvarjati celo z najmanjšimi podrobnostmi, zato verjamemo, da bo Eco glamping resort Krištof zares zanimiva, celo interaktivna zadeva.

Kako bo to videti: gre za parcelo, ki je preživela lep kos zgodovine. Tam zdaj stoji »pod«, gospodarsko poslopje, ki je pod spomeniškim varstvom, odkrili pa so tu, pravi Tomaž, tudi ostanke rimske civilizacije (to odkritje je sicer precej zavrlo njegove turistične načrte), v nadaljevanju pa je bila to domačija Krištofovega očeta, ki ima, pravi sogovornik, gostinsko tradicijo, ki sega v 15. stoletje.

V 21. stoletju so dodali objekt, v katerem bo 17 zanimivo opremljenih apartmajev (ne pozabimo, oblikovanje je Tomaževa strast), nekaj jih bo tudi popolnoma prilagojenih slepim in gibalno oviranim, pa še osem glamping lesenih hišk bodo razpostavili po pripadajoči parceli.

Te so enakega tipa, kot ga mnogi poznajo: ena stoji na vrtu gostilne Krištof, kar pa je pomembnejše, pravi Tomaž, vključene bodo v razpršeni alpski hotel, ki ga bo povezovala skupna točka: alpska voda. Za zdaj je takih hišk 40, vse so enake, mreža pa pomeni, da lastniki lahko tržijo tudi druge, če imajo svoje zmogljivosti zasedene, navaja.

Pri tem eko glampingu bodo očarljive predvsem podrobnosti: gost si bo lahko na primer najel dve kokoši, ki bosta znesli jajca posebej za njegov zajtrk, pa kravo na Veliki Planini, da bo lahko s »svojim« mlekom in pod strokovnim vodstvom naredil sir; ne nazadnje, pravi Bolka, se je domačiji nekoč reklo Pri Milharju, kar jasno nakazuje povezavo z mlekom. Ta projekt naj bi, če bo šlo po sreči, odprli sredi julija, na rojstni dan Tomaževega očeta.

Eco glamping resort Krištof, Šmartno

Obala: Capra se zapira …

Najpomembnejše dogajanje se odvija v hotelu Koper, ki ga je po dolgem prizadevanju – spravilo ga je že skoraj na rob malodušja – naposled le uspelo kupiti koprskemu podjetniku Alešu Piščancu, v Ljubljani znanemu po sladolednici Vigo, še bolj pa po domači koprski Capri, obleganem razsežnem bistroju ob obalni Pristaniški ulici, ki se hotela drži in bo po novem hotelska restavracija.

Capro, ki si je naredila ime pod taktirko šefinje kuhinje Marje Černe – goji sodobno, atraktivno, urbano kulinariko –, bodo konec februarja zaprli in jo v enem mesecu prenovili podobno kot znameniti hotel: spomnimo, stavbo je leta 1939 zasnoval Federico Mazzoni kot šolo, Edo Mihevc pa jo je preuredil v hotel Triglav, odprt konec leta 1952. Zdaj se prenove loteva biro AKSL arhitekti.

Hotel bo imel 60 sob, dodali bodo eno zvezdico, torej bo imel štiri, kakor je razumeti, bo dobil tudi novo ime. Piščanc navaja, da bo to mestni poslovni hotel, pri prenovi pa bodo znova poudarili najbolj kakovostne elemente Mihevčevega oblikovanja, zato so se povezali tudi z zgodovinarko Nežo Čebron Lipovec, ki se je temu vprašanju podrobno posvetila.

Capra, Koper (AKSL arhitekti, avtor vizualizacije: Jan Žiher)

… Majda odpira

Še ena udarna novica: že lani smo obiskali Hišo Majda, Piščančev mali butični hotel v Ospu. Takrat je bila še gradbišče, ki je v novo podobo spremin­jalo nekdanjo znamenito istoimensko gostilno teh koncev – ampak je gradbišče očitno ostala precej dlje, kot smo takrat napovedovali, med drugim zato, ker je vmes Piščancu uspelo kupiti hotel, ki je bil že ves čas njegova prva želja.

No, zdaj se Majda končno odpira: 28. februarja, navaja sogovornik, tja se bo preselila ekipa iz Capre. Hotel Majda je navdušujoč in šarmanten, verjeti je, da bo dobra tudi kuhinja, kajti Marja Černe namerava tu tudi ostati. Ekipa se bo okrepila, del bo ostal v Ospu, del, tudi nove ekipe, pa se bo po približno mesecu dni, kolikor naj bi prenova trajala, vrnil v Capro.

Najprej dom mogočne ospske družine, potem znana gostilna, zdaj bo Majda »hiša«: majhen, ekskluziven hotel. (Foto: Uroš Hočevar)

Ljubljana: vrnitev Pena …

Ta novica sicer ni hotelirska, je pa konec minulega leta odjeknila. Gostinska veriga Kaval Group je le uspešno sklenila dogovarjanje in najela eno najbolj znamenitih ljubljanskih gostinskih ustanov, Pen klub, Klub kulturnih delavcev, doma v čarobni mestni vili v samem srcu ljubljanske kulturniško-intelektualne četrti, med Opero in Moderno galerijo.

Prenova še poteka, pisatelji, ki so lastniki vile, so se zavezali k menjavi vseh inštalacij in to urejajo prav zdaj, potem nastopi biro Triiije arhitekti na čelu z Andrejem Mercino, v katerem se bodo ukvarjali s finesami. Kakor nam je povedal Mercina, bodo poskušali ohraniti velik del duha, ki to hišo zaznamuje in s katerim je prežet po zaslugi legendarnega nekdanjega gostilničarja Marjana Mikliča. Vse pač ne more ostati tako, kot je bilo, lepo pa bi bilo, da se zares ohrani tisto, kar je ta kraj naredilo legendaren.

Vsekakor nameravajo temeljito urediti zanemarjeni vrt in arhitekti so si že ogledovali podobne vrtičke po zgodovinskih italijanskih mestih. Odprtje? Realno od konca aprila naprej. Kuhal bo mladi Mojmir Šiftar, ki se tega neznansko veseli: prav misel na to ga je, je povedal, zadrževala, da ni odšel v tujino. Trenutno še kuha v Kavalovem Evergreenu.

Pen klub, Ljubljana (Foto: Igor Zaplatil)
Priporočamo: VIDEO: Fokača brez gnetenja, ki uspe vsakemu

… pa Lolita postaja franšiza

Kaval Group in omenjeni arhitekturni biro ustvarjata novo lokacijo znane Lolite, ki tako prerašča v franšizo. Vsaka nova enota bo svoja zgodba glede interiera. Nova lokacija na Eipprovi ulici v ljubljanskem Trnovem nastaja kot celostno umet­niško delo v sodelovanju z umetnikom Jašo Mrevljetom in bo obudila in nadgradila nekoč slavno trnovsko lokacijo, so nam povedali v biroju.

Sladka ponudba bo ohranila poudarek na mono torticah in naravnih brezalkoholnih koktajlih po recepturah vrhunske barmanke Drage Kepeš. Novost bo unikaten prodajni program, ki bo segal od drobnih sladkih dobrot do unikatnih kosov iz vrhunske keramike, podkrepljenih z jagodnim izborom knjig o slaščičarstvu. Odprtje načrtujejo ob koncu marca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Travel + Adventure (@desireamarie) on

 

Kaj pa Hiša Franko, Zemono?

Da, so novosti: v Hiši Franko je ekipa trenutno na letnem dopustu, kar pa ne pomeni, da se na posestvu v Starem selu pri Kobaridu nič ne dogaja. Že lani je Ana Roš omenila, da bi bilo prav krasno, če bi bilo mogoče ponudbi dodati majhno prodajalno, kjer bodo na voljo najboljši izdelki, ki jih lahko ponudi ta razgibani, prvinski in pitoreskni del Slovenije.

Prodajalnica bo letos zares nastala, trenutno so sredi del, tako da vam še ne moremo postreči s slikico. Se bo pa veliko dogajalo tudi sicer: pri legendarni založbi Phaidon bo sredi marca izšla knjiga Ane Roš z na­slovom Dež in sonce, nekaj dni pozneje bodo razglasili, kdo je pri nas dobil koliko Michelinovih zvezdic, konec meseca pa bo še veliki seminar European Food Summit, pri katerem je Ana Roš ena od treh vsebinskih vodij.

Kaj pa Tomaž Kavčič in njegov Zemono, če govorimo o vrhu slovenske gostinske ponudbe?

Lastnik ne skriva, da tudi njega zanima razširitev posla v obliki vrhunskega glampinga, ki bi čisto naravno pristajal v gozdiček, ki z ene strani obrašča vzpetino, na kateri stoji znameniti vipavski dvorec. Letos, pravi Tomaž Kavčič, tega še ne bo izpeljal.

To so prve letošnje novosti, pričakujte še eno nadaljevanje.

Priporočamo še: Na lepše z Matejo in Kristino: Hotel Bled Rose

Naslovna fotografija: Arhiv Hotela Linhart

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed