VIDEO: Fokača brez gnetenja, ki uspe vsakemu

Ploščate kruhe, med katere sodi tudi fokača, ki praviloma zahteva veliko gnetenja in prepogibanja, lahko prelisičimo in si olajšamo delo. Verjetno boste prvič v življenju doživeli toliko mehurjev v testu, po katerem se boste sprehodili s svojimi prsti.

Najpreprostejši kruhi brez gnetenja imajo vedno hvaležne odjemalce, še v obliki recepta – kar se je pri nas potrdilo v zadnji številki, v kateri smo za vas razvijali nekaj novih okusov. Tole pa vam vseeno moramo še pokazati: naštudirali smo tudi recept za priljubljeno fokačo. In ker si marsikdo ne bo znal predstavljati, kako delati s tako tekočim testom, si poglejte spodnji video.

Sestavine

  • 500 g moke (tip 500)
  • 400 g vode
  • pol žličke suhega kvasa
  • žlička soli
  • obloga: oljčno olje, oljke, zeliščna sol, rožmarin

Priprava

1. Vse sestavine za testo zmešamo, da se povežejo in nastane nekakšen »poc«. Pokrijemo s prozorno folijo ali mokro krpo in pustimo, da testo vzhaja čez noč, najmanj 12 ur.

2. Zjutraj mehurčkasto testo prelijemo na peki papir (pazimo, da ga prestavimo čim bolj v enem kosu, kajti ko se testo pretrga, se pretrgajo tudi glutenske vezi), ki smo ga postavili na okroglo podlago, saj tako lažje oblikujemo pogačo. Podlaga je lahko pekač, krožnik, jaz sem uporabila kar pokrovko litoželezne ponve, v kateri sem pozneje pekla.

3. Roke si naoljimo z oljčnim oljem, da testo lažje razporedimo in razteg­nemo v krog.

4. Spet pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še eno uro.

5. Vmes vključimo pečico na najvišjo temperaturo in v njej segrejemo tudi litoželezno ponev, nizek lonec ali pekač, v katerem bomo pekli fokačo.

6. Testo polijemo z oljčnim oljem. Ne bodite preveč skromni, kajti pravilo je, da se fokača skorajda cvre in ne le peče. S prsti se potopimo v testo in po vsej površini naredimo jamice. Vanj globoko potisnemo oljke in rožmarin ter posujemo z zeliščno soljo.

7. Iz pečice vzamemo pekač in nanj skupaj s peki papirjem prestavimo fokačo. Pri tem boste najverjetneje potrebovali še en par rok, kajti testo je nekoliko tekoče. Za fokače je namreč značilna večja vlažnost.

8. Vse skupaj potisnemo v pečico, temperaturo znižamo na 230 stopinj in pečemo 30 do 35 minut.

Pogačo smo obložili z oljkami, rožmarinom in zeliščno soljo.
Prerez, ki te zares razveseli. Puhast, a tudi nekoliko žvečljiv, kot se za fokačo spodobi. Skorjica pa božansko hrustljava.
Razrežemo na manjše kose in postrežemo z namazi, pršutom ali zgolj s skodelico oljčnega olja, v katero pomakamo kruh.
Ne bodite preveč skromni pri uporabi olja, kajti pravilo je, da se fokača skorajda cvre in ne le peče.

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana