Odprta Kuhinja

To je najboljši sir na svetu

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Na največjem specializiranem in hkrati najbolj referenčnem svetovnem tekmovanju so za najboljšega okronali sir z modro plesnijo.


Tekmovanje World Cheese Awards je letos potekalo v Trond­heimu na Norveškem in je bilo trideseto po vrsti. V desetletjih delovanja si je to največje ocenjevanje prislužilo dovolj velik ugled, da tekmovalce vsako leto štejejo v tisočih.

Letos je prispelo štiri tisoč petsto vzorcev z vsega sveta. Ocenili so jih predstavniki sirarske stroke, pa tudi novinarji in ljudje, ki se ukvarjajo s prodajo. Slovenske sire sta zastopala dva s kmetije Pustotnik, oba sta dosegla bronasto odličje.

Zmagovalec 2023: nidelven blå


Imenuje se nidelven blå in ga izdelujejo na sirarski kmetiji Gangstad Gårdsysteri, ki leži pičli dve uri vožnje od Trondheima, prizorišča tekmovanja. Gre za poltrdi sir z modro plesnijo, ročno narejen iz pasteriziranega kravjega mleka. Izdelali so ga januarja, tako da je za njim nekaj manj kot deset mesecev zorenja, je pa ta sir že od nekdaj najbolje prodajani izdelek male kmetije, na kateri se je ravno zamenjala generacija. In še pomembnejše: že tretjič je dobil visoko priznanje na tem tekmovanju, leta 2019, na primer, je bil nagrajen kot najboljši norveški predstavnik, pripoveduje lastnica Maren Gangstadt.

Zgodba je – širše gledano – navdušujoča za mlade ljudi, ki si želijo uspeti z vrhunskimi živilskimi izdelki. Čeprav je kmetija razmeroma majhna, sirarna trenut­no zaposluje štirinajst ljudi iz lokalne skupnosti. Zelo pa je zanimivo, da se ukvarjajo tudi z dodatki, ki jih navadno dokupimo, ko želimo uživati v siru: džeme z žganjem akvavit, pa iz fig in rakitovca, pečejo tudi krekerje. Pred nekaj leti so se usmerili še v proizvodnjo sladoleda z domiselnimi okusi: kava z viskijem, sladič, rakitovec, na njihovi kmetiji, ki sprejema obiskovalce, je mogoče kupiti tudi kombučo in mesnine, vse iz lokalnega okolja.

Zmagovalec 2023: nidelven blå
Zmagovalec 2023: nidelven blå


Med prvimi desetimi najdemo še šampione iz Belgije, Nizozemske, Nemčije, več iz Švice, celo Indije. Nobenega iz Francije, iz Italije pa enega.

Pa še ena informacija, ki je zaradi bližine mogoče zanimiva tudi za nas Slovence, saj nagrajenih sirov z Norveške najbrž ne bomo nikoli videli. Med desetimi najboljšimi na svetu je parmezan, staran od 30 do 39 mesecev, ki ga izdelujejo v sirarni Rastelli.
Priporočamo še: Ocvrt piščanec: recept iz celjske gostilne, ki slovi po tej jedi

Naslovna fotografija: ValentynVolkov/Getty Images
Datum Objave: 3.11.2023 ob 10:11

Več iz te teme:

sirWorld Cheese Awards

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.