Odprta Kuhinja

Toliko jajc pojemo Slovenci v samo enem letu

Odpri galerijo
A+   A-
Jajca so imenitna sestavina, danes je njihov dan, že 27. po vrsti. Utegne vas presenetiti, koliko jih pojemo Slovenci na leto.


Vsak drugi petek oktobra je že od leta 1996 svetovni dan jajc, zato smo se lotili raziskovanja tega živila. Statistični urad Republike Slovenije nam je posredoval same zanimive številke, dodali pa smo tudi nekaj kuharskih idej, ki vam utegnejo pomagati pri snovanju obroka v tistih dneh, ko so v hladilniku ostala (skorajda samo) – jajca.

11 kilogramov


»Leta 2022 je bila stopnja samooskrbe z jajci v Sloveniji 94-odstotna,« so pojasnili na Statističnem uradu Republike Slovenije, to pa pomeni, da so skorajda vsa jajca, ki smo jih pojedli pri nas, znesle kokoške na naših tleh. Lani je jajca v naših krajih »neslo 1,3 milijona kokoši nesnic, ki so znesle povprečno 0,9 milijona jajc na dan, prebivalec Slovenije pa jih je lani v povprečju porabil 11 kilogramov«.

In še cena: ta je bila lani v povprečju 2,09 evra (kar je 3,5 odstotka več kot leto prej). Tudi letos se je cena jajc, so pojasnili na Sursu, zvišala, kajti avgusta letos je bila 21 odstotkov višja kot v primerljivem mesecu lani. »Po začasnih podatkih smo v prvem polletju letošnjega leta uvozili 479 ton jajc v vrednosti 1,3 milijona evra (največ iz Hrvaške), izvozili pa smo jih 639 ton v vrednosti 2,8 milijona evra (največ v Hrvaško),« so o poteh jajc še pojasnili na uradu.

Samooskrba z jajci je v Sloveniji visoka. (Foto: Tomophafan/Getty Images)
Samooskrba z jajci je v Sloveniji visoka. (Foto: Tomophafan/Getty Images)

Jajca so zvezda glavnih jedi


S podatki o tem, katere jedi najraje pripravljamo s tem živilom, nam na omenjenem uradu niso postregli, smo pa nekaj kuharskih nasvetov poiskali kar v naši redakciji.

Za zajtrk, denimo, predlagamo jajca na oko ali umešana jajca. Ko imate poleg te sestavine v shrambi še kaj zelenjave (denimo čebulo, por, papriko in podobno), lahko naredite zelenjavno-jajčno omleto in tudi sataraš ali šakšuko. Sestavine za naštete jedi so podobne, le način priprave se rahlo razlikuje.

Če bi jajca dodali kosilu, je karbonara verjetno prava izbira, ob tem pa še ta namig: če bi radi pripravili tisto pravo, se izognite smetani.

Če ste navdušeni nad kuhanjem s to sestavino, je tu še ključnik #WorldEggDay (torej: svetovni dan jajc). Z njim označite jajčne objave, ki jih boste te dni prek družbenih omrežij poslali v širni svet.

Šakšuka je vselej prava izbira, ko imamo v hladilniku zelenjavo in jajca. (Foto: Špela Ankele)
Šakšuka je vselej prava izbira, ko imamo v hladilniku zelenjavo in jajca. (Foto: Špela Ankele)

Preberite tudi: Korak pri peki štrudlja, na katerega ne bi pomislili

Naslovna fotografija: MarianVejcik/Getty Images
Datum Objave: 13.10.2023 ob 07:10

Več iz te teme:

jajcajajca na okoumešana jajca

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.