Odprta Kuhinja

Tri zanimivosti iz sveta švicarske čokolade, ki vas bodo presenetile

Čokoladna fontana v Lindtovem muzeju FOTO: arhiv Lindt
Odpri galerijo
A+   A-
Ob sladkanju v prvi Lindtovi trgovini v Sloveniji smo poiskali nekaj zabavnih podatkov, ki so tesno povezani s to priljubljeno švicarsko čokolado.


Te dni so v Ljubljani, v spodnjih prostorih Maximarketa, odprli prvo Lindtovo trgovino v Sloveniji. Ko smo brskali po sladkem kotičku, kjer so police že zapolnjene s številnimi okusi iz znane švicarske tovarne čokolad, smo se odločili, da iz pisane zbirke pralin, čokoladnih tablic in bombonjer potegnemo tri zanimivosti, ki so tesno povezane z Lindtom. Izbrali smo: ogromno trgovino s čokoladami, več metrov visoko čokoladno fontano in nenavaden rekord, ki so ga leta 2012 vpisali v Guinnessovo knjigo.

Največja trgovina, polna čokolade


Pa pojdimo kar po vrsti. Vas zanima, koliko kvadratnih metrov meri največja Lindova trgovina? Več kot 500! Odprta je čisto vsak dan med 10. in 19. uro. Najdemo jo v švicarskem mestu Kilchberg, približno deset kilometrov južneje od Züricha, in to v neposredni bližini Lindtove tovarne, ki ji je pripet tudi muzej čokolade.

Spektakularna fontana


Verjetno največkrat fotografirani del omenjenega muzeja je mogočna čokoladna fontana. V švicarski tovarni, ki so jo ustanovili sredi 19. stoletja, so prepričani, da je to najbolj spektakularna čokoladna fontana na svetu. Visoka je devet metrov, videti pa je tako, kot da bi sladka čokolada ves čas svilnato polzela z ogromne metlice za stepanje, ki lebdi pod stropom muzejske avle. Po tej fontani, ki se zaključi z ogromno kroglo, ta pa spominja na velikansko pralino, se preteka neverjetnih 1400 kilogramov mlečne čokolade.

Čokoladna fontana v Lindtovem muzeju FOTO: arhiv Lindt
Čokoladna fontana v Lindtovem muzeju FOTO: arhiv Lindt

Rekord za Guinnessa


Z Lindtom je povezan tudi nenavadni svetovni rekord, ki so ga pred dobrim desetletjem postavili v Ameriki. Takrat je 590 zaposlenih v tem podjetju sočasno odprlo vsak svojo pralino iz mlečne čokolade, ta svojevrstni podvig pa so leta 2012 zapisali v Guinnessovo knjigo rekordov.

Morda še to: začetki podjetja Lindt & Sprüngli segajo v leto 1845, ko so Lindtovi mojstri čokolade razvili in izpopolnili svoje recepture. V podjetju se še danes radi pohvalijo, da skrbno nadzorujejo vsak korak proizvodnega procesa, ki od kakavovega zrna popelje do čokoladne tablice.

Znano čokolado izdelujejo nekaj kilometrov južno od Züricha vse od leta 1845. (Foto: Mare Vavpotič za Mercator)
Znano čokolado izdelujejo nekaj kilometrov južno od Züricha vse od leta 1845. (Foto: Mare Vavpotič za Mercator)

Priporočamo še: Jajca s feta sirom: nova obsesija z družbenih omrežij

Naslovna fotografija: Mare Vavpotič za Mercator
Datum Objave: 25.9.2023 ob 08:09

Več iz te teme:

Lindtšvicarska čokolada

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.