Jajca s feta sirom: nova obsesija z družbenih omrežij

Trend, ki smo ga zasledili na družbenih omrežjih, poudarja dve sestavini: jajca in feto; kako si jih največkrat pripravite – na oko ali umešana?

Čeprav poznamo pregovor, ki govori o slabem začetku in dobrem koncu, se raje držimo načela, da dan že začnemo dobro. Z odličnim zajtrkom, ki nas okrepča in pripravi na nove izzive. Želimo si, da je čim bolj polnovreden, da navsezgodaj ne dviga ravni sladkorja v krvi ter da smo po njem čim dlje siti. Današnja ideja vsekakor zagotavlja energijo do kosila!

Skoraj popolno živilo, perfektno za jutranji obrok

Mnogi nutricionisti pravijo, da so jajca najbližje popolnemu živilu. S tem je mišljeno, da vsebujejo ogromno hranil in so zato odličen jutranji obrok, ki nam zagotovi več kot le odmerek sitosti. So odličen vir beljakovin, mineralov, vitaminov in antioksidantov, ki nudijo gradnike našemu telesu, hkrati pa ga varujejo pred mnogimi boleznimi in drugimi nevšečnostmi. Pri uporabi tega živila moramo biti pazljivi. Skrbimo, da so jajca sveža, pravilno jih hranimo in shranjujemo ločeno od drugih živil. A danes se bomo bolj kot z njihovim shranjevanjem ukvarjali z načini priprave. Zdi se, da je receptov zanje toliko, kolikor kuharjev in kuharic obstaja na svetu.

Okusnejša od jajca na oko

Lahko jih pripravimo umešana ali pa iz njih naredimo omlete. Gotovo ste si že pripravili tudi jajca na oko, saj so izjemno preprosta in okusna, sploh če v tekoči rumenjak pomakamo kos svežega kruha. A tokrat jih bomo za še boljši okus obogatili z dodatkom, ki smo ga poleti radi mešali v solate. Po zgledu trenda z družbenih omrežij bomo pripravili slastne fetine oblačke.

Takšna jajca, označena z besedo tornado, so bila pred časom pravi hit; recept najdete tukaj.

Močnejši okus, odlične kombinacije

Priprava takšnega zajtrka kljub izboljšavi ne bo nič bolj zahtevna. Peka jajca na oko namreč po tem receptu vsebuje le en dodaten korak: preden v ponev ubijemo jajca, vanjo potresemo drobljen feta sir. Služil bo kot podlaga in beljaku dodal okus, ki vas bo zagotovo prepričal. Tako pečeno jajce lahko postrežemo s kosom kruha, še bolj pa bomo uživali, če ga posadimo na vrh popečenega kruha, obloženega z avokadom. Igramo se lahko z različnimi dodatki, kot so češnjevi ali suhi paradižniki, mlada špinača in sveža zelišča. Možnosti je veliko! Na ta način bomo naš vsakdanji zajtrk popestrili, obogatili z dodatnim virom beljakovin in poskrbeli za dober začetek dneva.

Jajca s feta sirom

Dan začenjamo z domiselno izboljšavo vsem poznanih jajc na oko. V ponev bomo, še preden vanjo ubijemo jajca, dodali feta sir, ki bo beljaku pričaral hrustljavo skorjico in okus zajtrka dvignil na višji nivo. Dosegli bomo popolno kombinacijo, ki v eno združuje slan sir in kremasto strukturo jajc. Naj vam izdamo še en trik: popolnost tekočega rumenjaka dosežemo tako, da jajca pečemo na zmernem ognju, rumenjake pa med peko večkrat polijemo z maščobo, ki smo jo z žlico zajeli na robovih ponve.


Za 1 ali 2 osebi.

  • 4 jajca
  • 1 pest razdrobljenega sira feta
  • malce oljčnega olja

Priprava

1. Na štedilniku segrejemo ponev z nekaj kapljicami oljčnega olja. Vanjo potresemo nadrobljeni sir feta.

2. Čez ubijemo jajca in jih pečemo, dokler beljak ni popolnoma bel in strjen, rumenjak pa ostaja tekoč.

3. Jajca postrežemo v družbi svežega kruha ali jih postavimo na z avokadom obložen popečen toast.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: »Simpl kot pasulj«

Naslovna fotografija: Liudmila Chernetska/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana