V Parizu na podelitvi knjižnih nagrad blesteli ti dve slovenski kulinarični knjigi

Še zadnje poročilo z letošnje podelitve knjižnih nagrad Gourmand, ki je bila pred dnevi v Parizu.

Poleg letnih zmagovalcev so pripravili še izbor Best of the Best za zadnjih 25 let, kolikor te nagrade poznamo. Kategorij je sicer skoraj brez števila, omemba pa je vendarle vedno lepo priznanje. Med najboljšimi monografijami, posvečenimi kruhu, je ta naziv med osmimi drugimi dobila Drožomanija Anite Šumer, Janez Bogataj pa za knjigo S Slovani za mizo, in sicer v kategoriji regionalnih knjig, točneje vzhodnoevropskih.

Oba avtorja zagotovo še nista rekla zadnje besede glede kakovostnih knjig. Anita Šumer to počne prav zdaj. V Odprti kuhinji smo jo prvič predstavili leta 2017, ko je bila še čisto neznana, in sicer s člankom Kruh, uporabna umetnost. Prav ta, umetniški del njenega ustvarjanja je zdaj dobil svojo knjigo, to je avtoričina tretja po vrsti. Te dni prihaja na police in jo bodo lahko uporabili vsi ljubitelji domače peke. Medtem ko se v prejšnjih dveh osredotoča zgolj na peko z drožmi, je Umetnost krašenja kruha, kot nosi naslov, uporabna tudi za tiste, ki raje pečejo s kvasom.

Knjiga bo brez dvoma uspešnica, saj je za veliko večino zagnanih pekov okrasitev ne le pomembna, ampak celo eden najprijetnejših delov postopka. V njej je predstavljenih pet tehnik za krašenje kruha, posebne tehnike za zavijanje in ob tem ogromno trikov za vsak del posebej. Tehnike krašenja in zavijanja kruha so opremljene tudi s QR-kodo, ki omogoča dostop do videoposnetka s prikazom postopka. Knjiga ima 224 strani, v njej je 20 postopkov krašenja kruha, razvrščenih po težavnosti, od zarezovanja do šablon in slikanja, pa uporabe posipov … Razloženih je tudi več tehnik zvijanja kruha, primernih za različne načine okrasitve.

Dr. Janez Bogataj, najplodovitejši gastronomski publicist vseh časov pri nas, pa je sredi novembra predstavil monografijo o še eni priljubljeni slovenski kulinarični temi, štrukljih.

Preberite še: Medenjakovi razpokančki, ki jih ne boste mogli pozabiti

Fotografija: Motortion/Getty

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed