Odprta Kuhinja

Zgodba Slovencev, zaradi katere so v ZDA odprli muzej

Planinškovi: Ema na levi, Martin na desni, vmes njuni ožji sorodniki. Fotografija: Muzej Joliet
Odpri galerijo
A+   A-

Ko je pred kratkim iz ameriškega mesta Joliet, slabo uro vožnje od Chicaga, prišla vest, da so tam odprli s Slovenijo in hrano povezan muzej, smo začeli iskati poti, da se dokopljemo do nove zgodbe.


Ta je pa res unikatna: v muzej so spremenili trgovino z mesnico, ki sta jo tu pred skoraj stoletjem vodila slovenska zakonca Emma in Martin Planinsek. Odkar je leta 1961 zaprla svoja vrata, vanjo dolgo ni vstopil nihče. Nato pa so si jo leta 2018 ogledali muzejski sodelavci. Takoj jim je bilo jasno, da imajo pred seboj pravcati zaklad ...

Leta 1899 se je v Trbovljah rodila Ema Matko. S starši ter sedmimi brati in sestrami je živela v majhnem stanovan­ju. V zgodnji mladosti je kot varuška pomagala pri premožnejših družinah v soseski, nato pa se je pri 22 letih odločila, da gre s trebuhom za kruhom. S sestro Julko in njenim možem so se odpravili v Ameriko. Na znameniti Ellis Island pri New Yorku, ki je bil v tistih časih vstopna točka za milijone priseljencev, so prispeli 16. aprila 1921, nato so pot podaljšali proti zahodu. Njihov cilj je bil več kot tisoč kilometrov oddaljeni Chicago, kjer je že živela Emina in Julkina sestra Milka.

Desetletja je delikatesa čakala v samoti ...
Desetletja je delikatesa čakala v samoti ...

Poroka, smrt in rojstvo


Emi, ki je svojemu imenu dodala še eno črko, na drugem koncu sveta zaradi neznanja jezika ni bilo lahko. Na enem od dogodkov, ki so jih pripravljali v okolici Chicaga živeči Slovenci, je spoznala Matta Novaka. »Ponudil ji je delo v svoji trgovini in tam je srečala Franka Planinska, ki je bil od nje desetletje starejši. Tudi on je bil rojen v Sloveniji, v Litiji, in tudi on je izhajal iz velike kmečke družine, ki je štela deset članov. Leta 1913 se je priselil v ZDA, kjer je delal v rudniku,« nam je pojasnila Kailee Lowry iz Muzeja Joliet, ki je vodila obnovo unikatnega muzeja slovenske trgovine.

Slovenca, ki sta se spoznala v mestecu Auburn, sta se poročila leta 1922, kmalu zatem je Emma zanosila in mladi par je že koval načrte za prihodnost. Načrtovala sta, da se preselita v Joliet, kjer je Frankov brat Martin delal v eni od mesnic. Brata sta upala, da bosta lahko v bližnji prihodnosti odprla svojo trgovino, v kateri bo zaposlena tudi Emma. A usoda jim je kruto prekrižala načrte: 11. novembra 1922 se je Frank hudo poškodoval v rudniški nesreči. Prepeljali so ga v bolnišnico, vendar je med operacijo umrl. Tisti večer je Emma povila prvorojenko, Bertho.

Še ena poroka, nato trgovina


»Mlada vdova se je naslednjih nekaj mesecev pripravljala na vrnitev v domovino. A o tem je izvedel Martin Planinsek in odločil se je, da načrti o slovenski trgovini, ki sta jih snovala z bratom, ne bodo zamrli. Z Emmo sta se povezala in leta 1923 tudi poročila v mestu Joliet,« je križanje življenjskih poti Slovencev, ki so pred stoletjem živeli na drugi strani Atlantika, opisala Kailee Lowry.

Emma in Martin sta si v Jolietu, ki danes šteje 150.000 prebivalcev, našla stanovanje na ulici Elizabeth. Želela sta uresničiti sanje o novi trgovini. »Tik ob novem stanovanju sta prevzela poslovne prostore. Najela sta Georgea Perusha, gradbenega mojstra iz Slovenije, in spomladi 1925 začela urejati tako svoje stanovanje kot trgovino. Sprva so dela počasi napredovala, a sosedje so hitro opazili trud, zato so jima slovenski izseljenci s prostovoljnim delom priskočili na pomoč. Leto pozneje sta že imela stanovanje, odprla pa sta tudi svojo trgovino in mesnico.«

Trgovino z mesnico, ki jo je pred desetletji vodil slovenski par, so v mestu Joliet, kako uro vožnje od Chicaga, spremenili v unikaten muzej.
Trgovino z mesnico, ki jo je pred desetletji vodil slovenski par, so v mestu Joliet, kako uro vožnje od Chicaga, spremenili v unikaten muzej.


Trgovina in mesnica Planinsek, nadaljuje naša sogovornica, je slovela po ročno izdelanih slovenskih prekajenih oziroma dimljenih klobasah, imenovanih smokies, imeli pa so tudi širok nabor drugih potrebščin. »Prodajali so vse, kar so potrebovala takratna gospodinjstva – od mila do loščila za čevlje, tudi cigarete, konzervirano hrano, svežo zelenjavo in, seveda, meso. V trgovini je poleg Martina delala tudi Emma, ki je pomagala pri rezanju mesa, na blagajni, zlagala je na police, hkrati pa je skrbela za gospodinjstvo in vzgojo treh otrok.«

Slovenska časovna kapsula


A časi tam čez lužo so se spreminjali: od leta 1940 so se po Ameriki širile trgovske verige, ki so ponujale bogato izbiro izdelkov po nizkih cenah. Svoje poslovalnice so odpirale v skorajda vseh ameriških mestih, vedno več družin srednjega sloja si je kupilo avtomobil, s katerim so se lahko odpeljali tudi nekaj kilometrov od doma po živila in druge izdelke. »Kupci niso bili več vezani na najbližje trgovine, do katerih so se lahko odpravili peš. Čeprav so številni kupci ostajali zvesti Trgovini in mesnici Planinsek (v originalu: Planinsek Grocery and Meat Market), ni več mogla dohajati vse močnejše konkurence. Leta 1961 je dokončno zaprla vrata. Martin je umrl že prej, leta 1955, Emma pa je v stanovanju, ki se je držalo trgovine, živela vse do smrti leta 1990,« je zaton slovenske trgovinice opisala Loweyjeva.

Nepremičnine je podedovala njuna mlajša hčerka Irene Odorizzi (rojena Planinsek), ki z možem Kenom zdaj živi v Virginiji. »Leta 2018 sta se zakonca obrnila na Muzej Joliet in nas vprašala, ali bi omenjene nepremičnine lahko spremenili v muzejske prostore. Ko smo prvič vstopili, bi skoraj pomislili, da tu še nekdo živi, saj je bilo – razen nekaj kosov plastičnega pohištva in malenkost prahu – tako kot pred desetletji. Zdelo se nam je, da smo stopili v časovno kapsulo,« je slikovito opisala muzealka iz Jolieta.

Odprli po petih letih dela


Dodala je, da je s sodelavci muzeja zadnjih pet let urejala in obnavljala posest, nato pa so 1. oktobra letos, sočasno z drugim Festivalom slovenske trgatve, odprli v muzej spremenjeno trgovino. »Letos bo odprt do sredine decembra, v prihodnosti pa si ga bodo obiskovalci lahko ogledali med marcem in oktobrom, vsak petek in soboto med 10. in 16. uro.«

Mimogrede: tudi naša sogovornica ima slovenske korenine, saj je bila Slovenka njena prababica. »Iz otroštva se spomnim, kako je moj dedek ob božiču igral na harmoniko,« je še povedala Kailee Lowey, ki je zadnja leta bedela nad urejanjem unikatnega muzeja, v angleščini poimenovanega The Planinsek Grocery and Meat Market Museum.
Preberite še: Šest praktičnih nasvetov za vsakega ljubitelja vina

Fotografija: Muzej Joliet
Datum Objave: 21.11.2023 ob 09:11

Več iz te teme:

muzejPlaninšekZDA

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.