13 stogih pravil obedovanja na britanskem kraljevem dvoru

Kadar se odpravimo v restavracijo, bo zadostovala osnovna olika, če nam bo družbo delal predsednik, bo protokol obedovanja strožji. Kakšen bonton pa velja za obedovanje s kraljico?

Kot si verjetno predstavljate, kraljevi protokol zahteva kar najstrožje upoštevanje bontona, sploh kadar gre za obedovanje za kraljevo mizo. V družbi njenega visočanstva veljajo stroga pravila, ki se tičejo tako gostov kot kraljice, nadvse pozorni pa morajo biti tudi kraljevi chefi, ki jim je prepovedana celo uporaba nekaterih sestavin.

Iz britanskih medijev smo zbrali najbolj zanimiva kulinarična pravila in kraljičine navade.

1. Ko kraljica vstane, vstanete tudi vi

Na kraljevem dvoru pa tudi v gosteh je kraljica tista, ki narekuje tempo dogodkov, in ko za mizo vstane ona, morate tudi vi.

2. Ko kraljica konča obrok, se poslovite od nadaljnjih grižljajev

Kraljica je tudi tista, ki konča večerjo, kar pomeni, da ko sama sklene obedovanje, obroka ne sme nadaljevati nihče več v dvorani. Tudi če so vam na krožniku ostali še trije božansko dobri njoki, se boste morali od njih žal posloviti.

3. Pogovori za mizo so strogo določeni

Čeprav jedilnica velja za družabni prostor, za kraljevo mizo ni dovoljeno klepetati tja v en dan. Na kraljevih večerjah tempo in teme namreč določa kraljica. Najprej bo spregovorila z gostom na svoji desni, ob drugem hodu pa njeno pozornost dobi tisti na njeni levi. Vpadanje v besedo in motenje kraljevega klepeta je strogo prepovedano.

4. Nihče iz kraljeve družine ne sme jesti školjk …

Ti morski mehkužci so namreč velikokrat krivci zastrupitev s hrano, ki pa se kraljevi družini ne sme pripetiti, zato se školjkam raje že na daleč izognejo.

5. … česna …

Govori se, naj bi kraljica sovražila česen, zato ga ne sme vsebovati nobena jed, postrežena na njenem krožniku. Prav tako se ta sestavina ne sme znajti nikjer v Buckinghamski palači. Torej, adijo česnov kruh in slastna buzara.

6. … ter krompirja, riža in testenin

Na srečo zgornja tri živila nimajo vstopa le na večerjo, sicer pa so na kraljevem meniju pogojno tolerirana.

7. Tudi kraljevi zajtrk je strogo določen

Kraljica vsako jutro prične s skodelico črnega čaja, ki ji sledijo koruzni kosmiči. Brez izjeme, 365 dni na leto.

8. Sedežni red je prava umetnost

Vsa kraljeva praznovanja in dogodki imajo strogo določen sedežni red, ki ga krojijo starost, jezik, položaj v družbi ter hobiji obiskovalcev. Tako se ne more zgoditi, da se gostje med seboj ne bi imeli kaj pogovarjati.

9. Na dvoru je za oblikovanje sedežnega reda zaposlena skupina ljudi

Goste za mizo na dnevni ravni premišljeno postavljajo člani posebne kraljeve pisarne, ki si rečejo mini gostitelji.

10. Kraljeva torbica na mizi ima poseben pomen

Na mizo lahko svojo torbico postavi le kraljica, to pa pomeni, da je večerje konec. Gostje morajo od mize takrat oditi v petih minutah.

11. Položaj pribora pa pomembno vlogo

Če morate kot kraljevi gost mizo zapustiti med večerjo, morate pribor prekrižati na krožniku. Tako bo osebje vedelo, da se še vrnete in vam krožnika ne bo odneslo.

12. Pomembna je tudi drža skodelice

Nikakor ne iztegnite mezinca! Ročaj kraljeve skodelice morate prefinjeno prijeti s palcem in kazalcem, s sredincem pa skodelico nežno podprite ter k njemu prislonite preostala dva prsta.

13. Brez psov seveda ne gre

Kraljica doma nikdar ne zapusti brez svojih pasjih spremljevalcev in seveda ne moremo končati seznama brez njihove omembe. Kraljevim kužkom ne sme ukazovati nihče razen kraljice, posebej za njihovo prehrano pa je na dvoru zaposlen chef, ki jim vsak dan pripravlja kulinarično dovršene obroke.

Fotografije: Reuters Pictures

Preberite še: Zmote, ki jih delamo v prestižnih restavracijah

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana