50 najboljših restavracij sveta: kdo je zmagovalec in kako se je uvrstila Slovenija

Znani so rezultati 50 Best Restaurants: imamo novo najboljšo restavracijo na svetu. Na katerem mestu letos najdemo Ana Roš?

Med vsemi razvrstitvami in ocenjevanji je poleg Michelinovega vodnika lestvica 50 Best Restaurants deležna največje pozornosti mednarodne gastronomske javnosti, ima pa zdaj že tudi solidno tradicijo: tokratna podelitev je namreč obeleževala dvajseto obletnico prve lestvice, tudi prva je bila razglašena v Londonu, 2002. Končne uvrstitve so rezultat revizorsko pregledanega glasovanja 1080 poznavalcev svetovne gastronomije.

Najboljša restavracija na svetu po izboru 50 Best Restaurants je Geranium iz Kopenhagna. Ana Roš je tudi letos edina slovenska predstavnica, uvrstila se je na 34. mesto, lani je bila 21.

Za restavracijo Gerenium, ki jo je na svetovni vrh popeljal chef in lastnik Rasmus Kofoed, se je uvrstil Central iz Lime (Virgilio Martinez), na tretje mesto pa madridski Disfrutar, kuhinjo vodijo trije prijatelji, ki so skupaj začeli delati v znamenitem El Buliju, – Oriol Castro, Mateu Casañas in Eduard Xatruch.

Ekipa kopenhagenskega Geraniuma: chef Rasmus Kofoed je na sredini, z metuljčkom. (Foto: David_Holbrook / The World’s 50 Best Restaurants)

Kje so danes prvi trije najboljši?

Ko smo ravno pri zgodovinskih imenih: katere restavracije so bile na vodilnih mestih na prvi lestvici, leta 2002? Prvi je bil prav El Bulli, ki že davno ne dela več, za njim Restaurant Gordon Ramsay, ta še dela, ampak chefa že davno povezujemo le še s televizijo, na tretjem mestu pa je bila The French Laundry iz ameriškega Yountvilla, na tej lestvici restavracije več ne najdemo.

Slovenska »odkritja«

Pred Ano Roš, ki je po razglasitvi za najboljšo chefinjo na svetu 2017 eno bolj izpostavljenih imen te skupnosti svetovnih chefov, se je od Slovencev na lestvico pred 12 leti uvrstil le Janez Bratovž, na 89. mesto. Ponovno so ljubljanskega chefa »odkrili« letos, ko so objavili širši seznam slovenskih restavracij, imenovan »odkritja«: tam najdemo še gostilno AS, Gostilno Na gradu, Topli val, TaBar, Mamo Mario, Grič, Gostilno pri Lojzetu in Hišo Denk.

Ana Roš je v primerjavi z lansko lestvico izgubila precej mest – nikoli ne bomo vedeli, zakaj – vendar pa jo ekipa 50 Best opisuje kot eno najbolj zaželenih chefov na svetu. V Londonu je tudi kuhala skupno večerjo z Nieves Barragán Mohacho, lastnico in chefinjo londonskega Saborja. Slovensko-španska intonacija, torej.

Najboljša nova uvrstitev

Najvišja nova uvrstitev je pripadla simpatični zgodbi Maura in njegove sestre Catie Uliassi, ki vodita restavracijo na plaži v Senigalii v italijanskem Marcheju – na 12. mesto.

Tako pa se postreže, če ne večerjo pridejo vsi najboljši svetovni kuharji. (Foto: Mathias Owen/ The World’s 50 Best Restaurants)

Naslovna fotografija: Dave Bird / The World’s 50 Best Restaurants

Priporočamo še: Ocvrte kroglice z bučkami (neustavljivo dobre!)
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed