Brunch v mestu: Ek Bistro

Ponovno raziskujemo Ljubljano, natančneje njene skrite kotičke, kjer si lahko privoščimo pozen zajtrk, skodelico kave ali celo kozarec mimoze.

Če mislite, da je po poldnevu mogoče zajtrkovati le v New Yorku, se motite. Na
koncu Petkovškovega nabrežja blizu tovarne Rog smo namreč obstali pred
težkimi vrati z velikim ročajem, kjer zajtrk strežejo kar do 18. ure! Kot nalašč za
lene sobote, smo si rekli, in vstopili.

Odločitve seveda nismo obžalovali, saj je Ek prava kulinarična, predvsem pa
vizualna poslastica. Verjamemo, da ste na njegove opečnato kamnite stene,
minimalistične žarnice in sadno steno naleteli že na družbenih omrežjih, a
prostor boste zares doživeli šele, ko se boste usedli za belo marmornato mizo,
naročili skodelico zares dišeče kave in se malce ozrli naokrog.

Elegantno, a sproščeno hipstersko zajtrkovalnico bi si težko zamislili bolje, kot
so delo opravili arhitekti Dekleva Gregorič, ki so očitno dobro vedeli, kaj je ves
ta čas potrebovala naša bela Ljubljana. Kaj pa potrebujemo mi na sobotno
jutro, pa vedo tudi izredno prijazni natakarji, ki vas že ob pozdravu postrežejo s
kozarcem vode. Nadvse prijazna gesta je v Eku v resnici pravilo, saj so si bistro
pod vodstvom Saše Kralja zamislili kot prostor, kjer se gost počuti udobno ter
zaželeno. Lahko rečemo, da jim ustvarjanje takšnega ambienta odlično uspeva.
Medtem ko čakate na svoj krožnik, lahko preberete tudi katero izmed tistih
trendi revij, ki je običajne kavarne nimajo, in še preden prelistate Monocle, The
Holiday ali Apartamento, bodo pred vas postavili sanjski zajtrk.

Mladi chef kuhinje, Črt Butul, ki se je v preteklosti kalil tudi v Hiši Franko, vam
bo (z malce pomoči) postregel z jajci na sto in en način, domačo granolo,
toplimi sendviči in slastnimi domačimi deskami, ki bodo še prej kot v usta
romale na vaš instagram.

Mi, pa tudi večina gostov, kot pravi Sašo, smo izbrali Benediktova jajca, na
domačem, sveže pečenem angleškem mafinu postreženi poširani jajci s slanino
in preliti s svilnato holandsko omako, zraven pa še skledico domače granole z
jogurtom in svežim jagodičevjem.

Dan smo kot pravi kozmopolitani začeli tudi z mimozo – prosekom s svežim
pomarančnim sokom v družbi skodelice kave. Moramo priznati, da začetek ne
bi mogel biti prijetnejši. Ob slastnih grižljajih smo se namreč kar zasedeli in
prijetno poklepetali, nato pa se presedli še na zunanjo teraso, da smo se lahko
naužili sonca, ki je v zimski polovici tudi znanilec obratovalnega časa v Eku.
Vrata so namreč odprta med sedmo zjutraj in šesto zvečer in kadarkoli se boste
oglasili, si boste lahko privoščili karkoli z inovativnega menija.

Ne glede na to, kako dolgo ste danes potegnili svoj spanec, še je čas, da si
privoščite sproščen jesenski sprehod po mestu ter ga okronate s kraljevskim
zajtrkom v ljubkem ambientu.

Pa dober ek.

Fotografije: Sonja Ravbar

Preberite še: Sobotni brunch v mestu: Biro Bistro

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.