Kranjski KluBar postal gastropub z ulično hrano Bineta Volčiča

Lokal, ki je v Kranju priljubljen med vsemi generacijami, bo odslej privabljal tudi željne dobrih grižljajev iz vse Slovenije in tujine.

Se po uspešni kulinarični zgodbi, ki sliši na ime Monstera, začenja nova? Ali je kraj, kot je Kranj, pripravljen na jedi s podpisom Bineta Volčiča? Takšna in podobna vprašanja je bilo slišati med prisotnimi povabljenci ob zagonu KluBara gastropuba, projekta, ki združuje moči že poznanega kotička s klubskim dogajanjem in priljubljenega slovenskega kuharja. Ta je dobil nov ustvarjalni zagon ob skromni prošnji Klemna Malovrha, enega od lastnikov KluBara, za pomoč pri projektiranju kuhinje, s katero je želel obogatiti ponudbo v svojem gostinskem lokalu. »V naši majhni kuhinji smo prišli le do toastov, naredili smo še kakšen sendvič s pršutom. To je bil naš domet. A z našimi koncerti smo pridobili tudi zahtevnejše goste, zato se je v nas vedno bolj razvijala želja, da bi jih pridobili še z dobro hrano. Bineta sem srečeval v vrtcu, kamor hodiva po otroke, ga ustavil na hodniku in vprašal, ali bi nam bil pripravljen pomagati. Po nekaj kavicah sva oba ugotovila, da želiva sodelovati, poslovni nasvet pa je prerasel v partnerstvo. In tako je Kranj dobil možnost novih kulinaričnih doživetij,« pove Malovrh, ki je poleg Gregorja Dolžana lastnik KluBara.

Nova kuhinja je opremljena v industrijskem slogu, navdahnjenem v t. i. corten fasadnih ploščah na bližnjem Globusu (nekdanji osrednji nakupovalni center v centru Kranja, zdaj domovanje Kranjske mestne knjižnice). Do končnega izgleda kuhinje je ekipi pomagal arhitekt Maj Blatnik, večino gradbenih del pa so s pridnimi in veščimi rokami opravili kar sami.

Kraj s preprosto, ne preveč ambiciozno, a dobro hrano

Pred natanko tremi leti je Bine z ženo Katarino v Ljubljani odprl Monstero in si rekel, da bo to njegov edini projekt. Ker se je vse skupaj odvilo nad pričakovanji, je bilo več časa, da se je v njem ponovno prebudil nemir in želja po novih podvigih. »Sem Kranjčan in v ta lokal sem zahajal še kot najstnik, tukaj sem imel tudi koncert s svojim bendom, včasih pa so me v zgodnjih jutranjih urah morali pospremiti domov. KluBar mi je zelo pri srcu in glede na to, da sem že 21 let kuhar, ki v rojstnem kraju ni prav zares še nikoli kuhal, menim, da sem Kranju dolžan, da to naredim. Dolžnost sem zdaj izpolnil in KluBar postaja gastropub,« razloži Volčič, ki bo tukaj razveseljeval s preprosto, ne preveč ambiciozno, a dobro hrano, s katero želi razbiti mit, da so ulični grižljaji samo nekakovostna in nezdrava različica prehranjevanja. Obširni ponudbi pijač (kraft piv, koktejlov in izvrstnih žganih pijač) se tako pridružujejo še burgerji in sendviči, štiri tople jedi (med njimi tudi čufte s pire krompirjem), štiri solate in sladica, ki jih postrežejo v biorazgradljivi embalaži, da si jih lahko privoščimo tudi na poti. Navdušeni boste nad okusom, dostopno ceno, na meniju pa vas čakajo utrganc, kransterdam, zapohanc, kranjski teglc, gajstna in podobni »modeli«. Ekipa si želi, da bi tako Slovenci kot turisti, ki se vsak dan mimo Kranja vozijo na Bled, spoznali, kako lepo je to mesto, kaj vse ima za pokazati in ponuditi. Tudi za pod zob.

Kot zanimivost ekipa KluBar gastropuba izpostavi, da so pri prenovi prostora za bodočo kuhinjo pod stenskimi oblogami naleteli na originalno spominsko ploščo z vklesanim datumom 8. 8. 1922, ki je bila vzidana v vogal kranjske osrednje prireditvene dvorane »Narodni dom« arhitekta Ivana Vurnika. Stavbo so v 60-ih letih prezidali v »Delavski dom« in tako se je fasadna plošča do danes skrivala pod notranjim ometom. V čast kulturni zgodovini Kranja so KluBarovci spominsko ploščo z obeležjem izgradnje originalne Vurnikove stavbe pustili odkrito in jo v kuhinji še posebej izpostavili.

Fotografije: Primož Pičulin

Preberite tudi: VIDEO: VIDEO: Štiri dejstva o pripravi rib na žaru
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana