Najboljši somelje Slovenije za leto 2022 je Primorec Valentin Bufolin

V finalu, ki je bil včeraj zvečer na Ljubljanskem gradu, so se pomerili trije: ob Bufolinu še Rok Kerin, ki prihaja z Dolenjske in je šef strežbe v restavraciji Tri lučke, ter Ilija Nozadze, ki ga poznamo iz gruzijske restavracije Zlato runo v Ljubljani in prav v ta konec sveta segajo tudi njegove korenine.

Zdaj smo hkrati našteli tudi že končni vrstni red; v polfinalu, ki je bil dan prej, je bilo kandidatov sicer osem. Finale je bilo, brez pretiravanja, napeto, vzdušje pa povsem primerljivo s končnico dobre športne lige. Trije someljeji so se pomerili v štirih izzivih: prepoznavanju štirih vin in petih destilatov, popravljanju površno napisane gostinske vinske karte, spajanju vin z menijem ter v dekantiranju in strežbi.

Na naslovni fotografiji: Trije finalisti (z leve: Rok Kerin – drugouvrščeni, zmagovalec Valentin Bufolin, Ilia Nozadze – tretjeuvrščeni)

Brez ovinkarjenja: Bufolin, ki se je pred kratkim podal v enološko podjetniške vode, sicer pa je že nekaj časa znan kot eden najbolj aktivnih vinskih poznavalcev v Sloveniji, je bil pri vseh štirih nalogah najbolj samozavesten, natančen in tudi korajžen.

Tekmovanje je bilo združeno z radostnim tridesetim rojstnim dnem Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, Bufolin pa bo Slovenijo zastopal na svetovnem in evropskem prvenstvu, prvo bo prihodnje leto v Franciji, evropsko pa 2024 v Srbiji.

Organizatorji in finalisti tekmovanja ter člani društva Sommelier Slovenije
Predsednik društva Sommelier Slovenije in Valentin Bufolin
Aktualno: Sirupi so najboljši, če jih skuhamo doma. Priporočamo teh 10 preverjenih receptov
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed