Odprta Kuhinja

Najboljši somelje Slovenije za leto 2022 je Primorec Valentin Bufolin

Trije finalisti (z leve: Rok Kerin - drugouvrščeni, zmagovalec Valentin Bufolin, Ilia Nozadze - tretjeuvrščeni)
Odpri galerijo
A+   A-
V finalu, ki je bil včeraj zvečer na Ljubljanskem gradu, so se pomerili trije: ob Bufolinu še Rok Kerin, ki prihaja z Dolenjske in je šef strežbe v restavraciji Tri lučke, ter Ilija Nozadze, ki ga poznamo iz gruzijske restavracije Zlato runo v Ljubljani – in prav v ta konec sveta segajo tudi njegove korenine.


Zdaj smo hkrati našteli tudi že končni vrstni red; v polfinalu, ki je bil dan prej, je bilo kandidatov sicer osem. Finale je bilo, brez pretiravanja, napeto, vzdušje pa povsem primerljivo s končnico dobre športne lige. Trije someljeji so se pomerili v štirih izzivih: prepoznavanju štirih vin in petih destilatov, popravljanju površno napisane gostinske vinske karte, spajanju vin z menijem ter v dekantiranju in strežbi.
Na naslovni fotografiji: Trije finalisti (z leve: Rok Kerin - drugouvrščeni, zmagovalec Valentin Bufolin, Ilia Nozadze - tretjeuvrščeni)

Brez ovinkarjenja: Bufolin, ki se je pred kratkim podal v enološko podjetniške vode, sicer pa je že nekaj časa znan kot eden najbolj aktivnih vinskih poznavalcev v Sloveniji, je bil pri vseh štirih nalogah najbolj samozavesten, natančen in tudi korajžen.

Tekmovanje je bilo združeno z radostnim tridesetim rojstnim dnem Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, Bufolin pa bo Slovenijo zastopal na svetovnem in evropskem prvenstvu, prvo bo prihodnje leto v Franciji, evropsko pa 2024 v Srbiji.

Organizatorji in finalisti tekmovanja ter člani društva Sommelier Slovenije
Organizatorji in finalisti tekmovanja ter člani društva Sommelier Slovenije


Predsednik društva Sommelier Slovenije in Valentin Bufolin
Predsednik društva Sommelier Slovenije in Valentin Bufolin

Aktualno: Sirupi so najboljši, če jih skuhamo doma. Priporočamo teh 10 preverjenih receptov
Datum Objave: 18.5.2022 ob 13:05

Več iz te teme:

Valentin BufolinSomelje Slovenije

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.